https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kako preprosto okrasiti božično drevo?

23.12.2019 ob 18:00  

Božič se približuje in vse že diši po njem - praznične lučke, venčki in drugi okraski krasijo naše domove, vrhunec božičnega vzdušja pa je božično drevo. Poglejte si, kako lahko božično drevo preprosto okrasite le v nekaj korakih.


Za svoje božično drevo potrebujemo dober prostor. Če je možno božično drevo postavimo v bližino vtičnic, da se izognemo neestetskim kablom, preko katerih se lahko spotaknemo. Če smo izbrali naravno jelko, naj ne bo v bližini radiatorjev in drugih toplotnih virov. Tako bo dlje časa ostala sveža, drevo bo izgubilo manj iglic.

Če imamo umetno jelko, si vzemimo čas, da resnično razširimo vse vejice, ki so bile celo leto potlačene. Naj vsaka vejica dobi svoj prostor in namen. Le tako bo naše drevo izgledalo naravno, resnično in polno. Če nižamo naravno jelko, začnimo spodaj, zgornji del naj bo ohranjen za okrasni vrh.

Vzemimo si čas in premišljeno razporedimo tudi lučke. Začnimo na vrhu in v lučke ovijmo vsako večjo vejo. Nadaljujmo po drevesu navzdol. Med vsako vrsto naj bo približno 15 centimetrov razmika. Sicer pa lučk ni nikoli preveč.

Skrbno izberimo barve, ki jih želimo videti na svojem božičnem drevesu. Kombinacija rdeče, zelene in zlate barve, daje naši jelki tradicionalen božični videz. Če želimo izbiro poudariti, dodajmo rumene ali bele luči. Za resnejši zimski videz izberimo srebrno, modro ali vijolično, za nevtralen videz pa naj bodo okraski beli ali leseni. Vedno je dobrodošlo, če smo ustvarjalni in preizkušamo lastne kombinacije. A pri barvah bodite previdni in združite tiste, ki se lepo dopolnjujejo.

Venec doda drevesu teksturo, ga poživi - lahko je zgolj navadna folija, barvni trak, ali nakičen bleščeč venec poln biserov. Začnimo na vrhu drevesa in okoli njega ovijmo venec, vse do tal. Ovijanja božičnega drevesa v venec se lotimo, še preden nanj obesimo okraske.
Ko obešamo okraske, začnimo od znotraj. Tam obesimo večje enobarvne okraske, ki naredijo barvno osnovo. Konce vej okrasimo s pisanimi in manjšimi okraski. Zaželjeno je, da uporabimo različne velikosti in oblike.

Ne glede na to, ali imamo pravo ali umetno jelko, vedno uporabimo stojalo. Umetni jelki bo skrilo plastično podlogo in ji dalo naraven videz, pravo jelko bo stabiliziralo in prestreglo nekaj odpadlih iglic. Tradicija pravi, da vrh dodamo na koncu okraševanja. Navesiti ga mora glava družine. Na trgu je velika izbira okrasnih vrhov, pri izbiri bodimo pozorni, da vrh ne bo pretežek za naše drevo.

Ker veliko ljudi svoje domove dodatno okrasi s kakšnim drugim božičnim okrasjem, kot so stenski ali namizni venci oziroma drugi praznični aranžmaji, poskrbite, da bodo tudi pri tem okrasju prevladovale barve, ki se bodo skladale z božičnim drevesom. Predvsem pa ne pozabite doma odeti v lučke, da je v decembrskem času, ko so dnevi kratki in temačni, na ta način poskrbljeno za prijetno svetlobo. Na mizo postavite tudi svečke.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.