https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Bodo višje minimalne plače prinesle tudi višje cene?

06.01.2020 ob 6:00  

Z letošnjim letom je sledil osnovni dvig minimalnih plač. Ali bodo zvišanja prinesla tudi višje cene in katere podražitve javnih storitev lahko pričakujemo v letošnjem letu si lahko preberete spodaj.


Kot so se dvignile minimalne plače in cene javnih storitev ob začetku lanskega leta 2019, bodo tudi ob letošnjem novem letu dvigi najnižjih plač prinesli podražitve komunalnih storitev, vrtcev, domov za starejše in še česa.

Poleg letošnjega osnovnega dviga minimalnih plač na 940,58 evra bruto oziroma 700 evrov neto se bodo plače dvignile še zaradi raznih dodatkov, ki se bodo po novem prištevali k osnovni plači. To bodo tudi dodatki za poslovno uspešnost in delovno dobo.

Javni zavodi bodo zvišali cene ne samo zaradi višjih plač odjemalcev in naročnikov storitev, ampak tudi zaradi zvišanja stroškov dela izvajalcev storitev (zaradi višjih plač v javnem sektorju). Pričakovane so nekatere podražitve tudi zasebnih storitev, vendar bo ta sektor bolj omejevala konkurenca. Poleg tega ni nujno, da bo to veljalo za nakupe večjih vrednosti, kajti banke so zaostrile pogoje za dajanje posojil potrošnikom, tako potrošniških kot stanovanjskih.

Bodo občine in država sedaj prilagodile svoje cenike višjim plačam?

Podražitev po državi smo bili deležni že lani, saj se je podražil javni promet, odvoz smeti, oskrba z vodo ter cene vrtcev.  

Na združenju občin nimajo konkretnega odgovora na to vprašanje: "Združenje občin Slovenije nima vpliva in vpogleda v to, kdaj in za koliko občine zvišujejo cene storitev v javnih zavodih in javnih podjetjih, katerih ustanoviteljice so. To je avtonomna odločitev posamezne občine, na katero vplivajo različni dejavniki, med njimi tudi rast plač."

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, kjer so odgovorni za oblikovanje cen v domovih za starejše, pa so povedali da se cene usklajujejo predvidoma enkrat na leto s 1. marcem: "Zaradi sprejetih aneksov h kolektivnim pogodbam v javnem sektorju so se s 1. januarjem 2019 zvišali stroški dela. Na podlagi navedenega so imeli izvajalci v letu 2019 možnost uskladiti cene storitev s 1. januarjem 2019 ter dodatno 1. marca 2019."

Podražitve v domovih za starejše tudi v letošnjem letu

Pri Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so z letošnjim letom napovedali, da stanovalce v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih po novem letu čaka nova podražitev oskrbe, ki bodo posledica spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače v januarju 2020.

Zaradi tega se bodo stroški dela v domovih za starejše in posebnih zavodih zvišali za pet do osem odstotkov, sporočajo iz skupnosti. Izvajalci institucionalnega varstva bodo izvedli novo uskladitev višine oskrbnin s stroški dela, tokratni dvig stroškov dela pa bo omejen na zaposlene, ki v domovih zagotavljajo storitve oskrbe, te pa prek oskrbnin plačujejo stanovalci sami, njihovi svojci ali občine.

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ocenjujejo, da se bodo cene storitve institucionalnega varstva v posameznih domovih povečale za največ 1,5 odstotka, navajajo Finance.

"Ministrstvo je izvajalce pozvalo, da k uskladitvi cen pristopijo le, če prihodki storitve institucionalnega varstva zaradi dviga stroškov dela ne omogočajo pokritja odhodkov, hkrati pa naj dvig cen zaradi spremenjenih stroškov dela pri posameznem izvajalcu ne preseže 1,5 odstotka povečanja glede na veljavne cene. V kolikor bo posamezni dom za starejše torej ugotovil, da dviga stroškov dela ni mogoče pokriti v okviru veljavne cene, ima možnost uskladitve cen z januarjem oziroma ob redni letni uskladitvi v marcu."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.01.2020 ob 8:56 gost

      Popolnoma zavajajoč članek. Kot, da bi nekdo hotel povedati : " Ne višajte plač in cene se ne bodo višale." Malo morgen. Tudi, če se plače tri leta ne bi povišale, bi se cene višale. Kapitalistom in tajkunom je hudo boleče, ko morajo svoje delavce malo bolje plačati. V tem je ves problem.

      21 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.01.2020 ob 10:43 gost

      Bravo stranka Levica. Z vami naprej v lepše čase in boljše življenje.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.01.2020 ob 17:50 Lendavski nadvojvoda gost

      Glejte,požrešneži bodo vedno,brez slabe vesti ljudem ne dajo.Mi vsi za njihov blagor dajemo,karkoli že kupimo.Vendar,življenja ne morejo kupiti,sreče tudi ne,človeškosti še najmanj.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.