https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Mineva 75 let od boja prleških herojev na Prelogovi domačiji na Grlavi

Grlava, 08.01.2020 ob 10:00  

V nedeljo, 5. januarja 2020, je ob spominski plošči na nekdanji Prelogovi, današnji Bunderlovi domačiji na Grlavi, potekala slovesnost v spomin na čase pred 75. leti.


5. januarja 1945, pred natanko 75. leti, so Kozaki obkolili Prelogovo domačijo, kjer so v poslopju poleg gospodarja, gospodinje in hčerke, bili tudi štirje partizani, kateri so na poziv k predaji odgovorili z orožjem. V takratnem boju je bila domačija požgana, podlegli pa so tudi trije partizani ter gospodar in gospodinja. Pobegniti je uspelo le hčerki Stani.

Slavnostni govornik na spominski prireditvi je bil podžupan Občine Ljutomer, Niko Miholič, slovesnosti pa sta se udeležila tudi predsednik državnega zbora, Dejan Židan in predsednica Krajevne skupnosti Krištanci, Šalinci, Grlava, Slavica Sunčič. Ob prisotnosti straže slovenske vojske so ob spominsko ploščo položili lovorjev venec.

 »Dejanje, ki so ga takrat izvedli Prelogovi je več kot le častno in pogumno. Gre za prleške heroje. Zaslužijo si več, kot le enkratni spomin ob spominski plošči«, je na prireditvi dejal podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič.

»Namreč vsa dejanja prleških herojev nad nemškim okupatorjem bo potrebno še dodatno ovekovečiti, saj so se v večini primerov bojevali v neenakopravnem položaju. Bolj ali manj je šlo za boj med 4. ali 5. partizani proti celotnemu nemškemu vojaškemu vodu. Česar smo se Slovenci takrat lotili in uspeli je zgodovinsko nepredstavljivo, zato smo upravičeno lahko še danes ponosni.

Dodatno ovekovečiti pa je potrebno omenjene dogodke, ker se danes pozablja na herojstvo tistega časa. Danes imamo politiko, ki želi tisti čas, torej zgodovino, reinterpretirati. Večni boj med rdečimi in belimi je prišel danes tako daleč, da imamo mlade Slovence, ki se na določenih prireditvah oblečejo v domobranske uniforme.

V uniforme, katere so nosili vojaki, ki so neposredno sodelovali s sovražnikom in prisegli Hitlerju. V uniforme, ki so takrat sodelovale s sovražnikom, ki je obkolil Prelogovo domačijo. Kako smo lahko pustili, da je prišlo do tega? Kako smo pozabili, da je Narodnoosvobodilni boj bil združenje različnih političnih skupin z enim jasnim ciljem, in sicer osvoboditev Slovencev. Vse ostalo je povojni čas in drugo obdobje slovenske zgodovine,« je dejal slavnostni govornik.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.01.2020 ob 11:35 gost

      Sem mislil ,da je bil povod v boj,ker je zmajnkalo rdečke v kleti pa so se stepli med samo,in za vse okrivili Nemce ,ki jih niso nikoli videli

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.01.2020 ob 12:30 gost

      Skrivači (partizani) so ovajali eden drugega, na koncu pa v težave in nesrečo spravili se nič hudega sluteče domačine pri katerih so se skrivali.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.01.2020 ob 18:17 gost

      Po pričevanjih je do tragedije prišlo samo zaradi neumnosti (pijača) štirih “partizanov”. Na žalost so nastradali še tudi domači.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.