https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Free For Cash - štirje mladeniči in mladenka, ki igrajo zastonj za denar

14.7.2011  

Tokrat v rubriki POM-MUZIKA predstavljamo bend, ki igra zastonj za denar – Free For Cash, ki so imeli v svoji karieri že igrati kot predskupina Prljavega Kazališta in Dan D, predstavili pa so ntudi že dva lastna komada.

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na pota glasbenih karier.

Klasika: kako se je začela vaša zgodba z bendom, kdo so bili prvi člani in kdo je trenutno v bendu?

Skupaj smo kot bend pričeli igrati že pred več kot štirimi leti. Pričeli smo kot gimnazijski bend na ljutomerski gimnaziji, kjer smo nastopali na večini gimnazijskih prireditev. Kmalu pa smo pričeli dobivati ponudbe za koncerte, ki so potekali izven gimnazijskega okoliša in  tako se je naš band pričel krepiti.

Prvi člani benda so bili Thierry (klaviature, saksafon), Oskar (kitara), Mihael-Pezdič (bobni), Marko (kitara,vokal), Luka (bass kitara) in Barbara (vokal). Zaradi različnih interesov sta bend zapustila Oskar in Thierry, takrat pa se je bendu pridružil Dominik (kitara), kasneje pa še An (percussion). V taki postavi skupaj igramo skoraj štiri leta.

Od kod imeja za ime Free For Cash, je bil to vaš edini favorit za končno ime benda?

Ime je nastalo čisto spontano. Na začetku namreč za koncerte nismo dobivali plačila in v povezavi s tem je nastalo ime. Besedi "free" in "cash" sta si pomensko nasprotni in s tem tvorita popolno celoto. Se pravi: igramo zastonj za denar. V igri je bilo še nekaj drugih imen, vendar nobeno ni prekosilo tega. 

Preigravate večinoma priredbe, imate pa tudi že dva lastna komada: Greed in Don't go away. Kako sta nastala ta dva komada?

Komad Greed je ustvaril naš kitarist Marko in je naš čisto prvi komad. Vsebina govori o ljudeh, ki glasbo igrajo samo za denar, vendar naše mnenje je, da v glasbi denar ni pomemben. Nastal pa je kmalu po menjavi članov v bendu. Don't go away je napisala pevka Barbara, vsebina pesmi je pravtako povezana z glasbo, opisuje pa veličino trenutka, ko imaš priložnost stati na odru in ga nočeš zapustiti. 

Igrali ste že na kar precej koncertih. Katerega bi morda izpostavili kot najboljšega? Imate za sabo morda tudi kakšen zelo slab koncert?

Eden izmed najboljših koncertov je bil na Polanskih dnevih, ko smo bili predskupina skupini Prljavo kazalište. Vreden omembe je tudi lanski nastop na motoristi v Gajševcih in še bi lahko naštevali. Za te smo se odločili, ker na teh vlada res posebna energija. Publika je bila res "ta prava". Mislimo pa, da za nobenega ne moremo reči, da je res bil slab oz. najslabši. Vsak koncert ima svojo, drugačno energijo, in menimo, da do sedaj še ni na nobenem bilo tako "strašno". 

Imate v svoji skupni karieri morda v spominu kakšno zanimivo prigodo, ki bi jo delili z nami?

Anekdot je res ogromno. Ena izmed zanimivejših je morda ta - imeli smo vaje pri našem bobnarju, bili smo že vsi izčrpani, nakar je prišla bobnarjeva mama in nam rekla, da je za nas spekla palačinke. Ker smo ravno takrat vadili komad Hound Dog, si je Marko na melodijo te pesmi izmislil besedilo o palačinkah. "Palačinke s čokolodo, palačinke z mermelodo, to mo zej vse mi pojeli, potlan pa mo vsi debeli ..." Na nekaterih koncertih je bilo celo moč slišati to besedilo.

VIDEO: Free For Cash - Don't Go Away

Kako je s koncerti po Prekmurju - pridejo koncerti do vas ali morate priti vi do njih? Kakšna je pot do tega, da na primer zaigraš na odru kot na primer predskupina slovenskih Dan D?

Ko smo pričeli igrati, smo se večinokrat morali za koncerte zagrebsti sami. Konurenca je res velika in včasih je to bilo res potrebno. Sedaj pa nas na večino koncertov vabijo, na nekaterih dogodkih smo igrali že večkrat in se vračamo vsako leto, kar nas razveseli, saj to pomeni, da smo ljudem všeč. Za to, da zaigraš kot predskupina Dan D, je potrebna predvsem sreča.

Verjetno ima vsak izmed vas tudi kakšne skrite želje o kakšnih duetih s kakšnimi bolj večjimi zvezdami na svetovni sceni ...

Pezdič bi z veseljem zaigral z Avenged Sevenfold, ker je to njegov najboljši bend. Basist Luka bi posnel duet s še enim basistom Fleom (RHCP), Dominik s Slashom, saj je to njegov idol. Barbara ima željo nastopiti z Apocalyptico, An pa z Iron Maiden. 

Trenutno smo v času počitnic. Kakšni so vaši plani za to poletje?

Upajmo, da bo čim več koncertov. Seveda si bomo vzeli tudi nekaj časa za oddih. Nova avtorska pesem že nastaja in upajmo, da jo boste slišali čim prej. Kar se tiče naših koncertov - vse se lahko zgodi. Bomo videli.

PREBERITE TUDI:

- POM-MUZIKA na Pomurec.com

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.