https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Materialni položaj gospodinjstev se je lani izboljšal

17.01.2020 ob 6:00  

Gospodinjstva so s svojimi dohodki lani lažje preživela mesec kot leto poprej. Enotedenske počitnice si je lahko privoščilo več gospodinjstev, enak delež pa bi jih lahko poravnal nepričakovane izdatke. Materialno prikrajšanih oseb je bilo manj, zadovoljnih z življenjem pa več kot v 2018, kažejo podatki Statističnega urada RS.


Gospodinjstva s svojimi dohodki lažje preživijo mesec

Odstotek gospodinjstev, ki so lani s svojimi dohodki preživela mesec brez težav, se je glede na 2018 povečal za 2 odstotni točki na 19 odstotkov. Na drugi strani pa se je za 4 odstotne točke na 20 odstotkov zmanjšal delež tistih gospodinjstev, ki so s svojimi dohodki shajala s težavami. Največ gospodinjstev je s svojimi dohodki preživelo mesec z manjšimi težavami, in sicer 33 odstotkov, kar je približno toliko kot v prejšnjih letih.

Število materialno prikrajšanih oseb se je še znižalo

Stopnja resne materialne prikrajšanosti je bila v letu 2019 za 1,1 odstotne točke nižja in je znašala 2,6 odstotka. To pomeni, da je v materialno prikrajšanih gospodinjstvih lani živelo približno 52.000 oseb, predlani pa 74.000.

Stanovanjski stroški so bili v 2019 veliko breme za 32 odstotkov gospodinjstev, kar je za tri odstotne točke manj kot v 2018. Plačilo stanovanjskih stroškov sploh ni bilo breme za 15 odstotkov gospodinjstev, kar je za tri odstotne točke večji delež kot v preteklem letu.

Stanovanjske stroške, morebitno najemnino ali hipotekarno posojilo, druga posojila ali nakupe na obroke je v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem v letu 2019 zaradi finančne stiske vsaj enkrat plačalo z zamudo 11 odstotkov gospodinjstev, kar je za odstotek manj kot v 2018.

Pri banki najeta posojila, ki niso bila namenjena za nakup stanovanja ali za reševanje osnovnega stanovanjskega problema, temveč npr. za nakup avtomobila, za počitnice, za nakup pohištva, je v letu 2019 odplačevalo 27 odstotkov gospodinjstev. Z odplačevanjem obrokov za ta posojila so zamujali trije odstotki teh gospodinjstev ali en odstotek manj kot v prejšnjem letu.

Gospodinjstev, ki so odplačevala nakupe na obroke, npr. nakupe gospodinjskih naprav, pohištva, kurilnega olja, je bilo 19 odstotkov. Med temi je bilo pet odstotkov takih, ki so obroke odplačevala z zamudami, kar je približno toliko kot v prejšnjem letu. Med vsemi gospodinjstvi v Sloveniji pa je z odplačili posojil oziroma obrokov zamujal po en odstotek gospodinjstev.

Samoocena splošnega zadovoljstva z življenjem se je še zvišala

Povprečna samoocena zadovoljstva z življenjem na lestvici od 0 (povsem nezadovoljen) do 10 (zelo zadovoljen) se je v 2019 glede na prejšnje leto še zvišala, in sicer iz 7,3 na 7,5.

Delež oseb, ki so lani svoje življenje ocenile z ocenami 7 do 10, se je zvišal za pet odstotnih točk na 78 odstotkov. Z najnižjimi ocenami (od 0 do 4) pa so svoje življenje ocenili 4 odstotki, kar je za dve odstotni točki manj kot leto poprej.

Dobrine in plačljive aktivnosti finančno še dostopnejše

Med vsaj 16 let starimi osebami je bilo v letu 2019 93 odstotkov takih, ki so se vsaj enkrat na mesec družile s prijatelji ali sorodniki ob pijači ali na kosilu, kar je za odstotno točko več kot v letu 2018. Delež takih, ki si tega niso mogli privoščiti zaradi finančnih težav, je ostal enak kot v letu prej, in sicer znaša tri odstotke.

Prostočasnih aktivnosti, ki jih je treba plačati, se je v letu 2019 redno udeleževalo 55 odstotkov oseb, starih vsaj 16 let, to je za tri odstotne točke več kot v letu 2018. Delež oseb, ki si iz finančnih razlogov niso mogle privoščiti tovrstnih aktivnosti, pa se je glede na prejšnje leto znižal za tri odstotne točke na 12 odstotkov.

Manjši znesek denarja zase je skoraj vsak teden porabilo devet od desetih oseb, kar je za odstotno točko več kot v 2018. Iz finančnih razlogov si tega ni moglo privoščiti 6 odstotkov oseb, iz drugih razlogov pa 5 odstotkov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.01.2020 ob 6:12 77 gost

      Ne seritega,in ne lažite sebi,najmanj pa ljudem,ki jih zavajate in jim kažete mesec v vodi.Ma koji kurec dela te raziskave.Vsak prvi je trikrat bogatejši,kot ta drugi.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.01.2020 ob 8:31 gost

        Človek posebej za tebe, ker opažam, da samo jočeš na portalu in so vsi drugi krivi za tvojo nesrečo - samo ti sam nikoli. Povečale so se minimalne in ostale plače, povečale so se pokojnine, povečali so se socialni transferji, povečala so se razna nadomestila, ............ vse bolj kot cene. P

        7 7 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.01.2020 ob 7:24 gost

      LAŽEJO, ZAVAJAJO - BANDA

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.01.2020 ob 10:26 Gost 13 gost

      Več lidij znoriš,bokše živeš.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.01.2020 ob 10:33 gost

        Daj nekaj dokazov, prosim. Pa ne Leljaka. Za njega vsi vemo, samo njegovi zabiti volivci ne.

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.01.2020 ob 11:08 penhofer gost

      8:31.......... Ja vse se je zvišalo najbolj pa po trgovinah in mesnicah ,da o pogonskem gorivo ne pišem .To tvoje pisanje o dvigu vsega je ljudem pesek v oči tebi se očitno pozna

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.01.2020 ob 11:18 gost

        Kje ti živiš? V Noriškem kraljestvu? Jaz živim v Sloveniji in sem zadovoljem z državo, ljudmi, ....... Mi ne manjka nič. Tebi pa priporočam, da se odseliš na Madžarsko ali na Hrvaško. Boš videl kako " lepo " je tam živeti.

        7 4 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.01.2020 ob 14:46 gost

      Vidim, glede na komentarje ka vam enim zelo dobro ide, ka ste zelo zadovoljni. Veste komu v Sloveniji dobro ide tem ka so bili tako pošteni pa so celi čas kradli, ali pa če so zadeli na loto. Od lastnega dela bokibogme v Sloveniji ni postal bogat še nihče, v kateri drugi državi pa že ampak ne v Venezueli, ali Severni Koreji.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.01.2020 ob 14:59 gost

        Že vidim, da si ti eno veliko Janševo revše. Če bi bil Janez Janša na oblasti, bi bilo vse dobro, zdaj je pa vse narobe. Nisem v življenju ničesar ukradel, a vseeno nama z ženo dobro gre v SLOVENIJI in sva srečna.

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.01.2020 ob 17:18 smokvica gost

      11:18 ......... Tebi je dobro lani si đo posebne salame letos pa ljubljansko in tirolsko ni kaj .Na banki že vidim ljudi pred sobami za najem kredita .Ljudje jemljejo kredite samo ,da bodo šli na dopust k Hrvatekom .

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.