https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Kaj prinaša uvedba elektronskega bolniškega lista?

27.01.2020 ob 14:00  

Danes, 27. januarja, je v prostorih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, območne enote Murska Sobota, potekala tiskovna konferenca na temo uvedbe elektronskega bolniškega lista v Pomurju in prednostmi, ki jih prinaša za zavarovance in delodajalce. Elektronski bolniški list sta na tiskovni konferenci predstavila Ivan Tibaut, direktor ZZZS OE Murska Sobota in Martina Copot, vodja oddelka za izvajanje obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je v sodelovanju z izvajalci zdravstvenih storitev s letošnjim 1. januarjem uvedel elektronski bolniški list. Do vključno 31. januarja 2020 bodo izvajalci zavarovancu (delavcu) izdali tudi še papirni obrazec, od 1. februarja 2020 pa je izdaja papirnega potrdila predvidena le še za nekatere izjemne primere, saj bodo delodajalci morali za svoje zaposlene, in sicer za začasne zadržanosti od dela od 1. 2. 2020 dalje, obvezno prevzemati elektronski bolniški list prek sistema SPOT (prej eVEM), ki ga upravlja Ministrstvo za javno upravo.

Za tiste zavarovance, ki so zaposleni pri delodajalcih, ki niso vpisani v Poslovni register Slovenije (npr. zaposleni pri fizični osebi), bo osebni zdravnik še nadalje izstavil bolniški list tudi v papirni obliki.

Ocenjujejo, da se bodo zaradi odprave administrativnih ovir in poenostavitev na strani vseh deležnikov (izvajalci zdravstvenih storitev, zavarovanci, delodajalci, samostojni zavezanci, zaposleni na ZZZS, zaposleni na FURS) zmanjšali izdatki za okoli 55 %, prihranki pa so ocenjeni na 11,5 milijonov evrov letno.

Razlogi za uvedbo so predvsem zmanjšanje stroškov in čakalnih dob

Elektronski bolniški list od 1. februarja dalje odpravlja administrativne ovire ter uvaja prednosti in prihranke zlasti osebnim zdravnikom, zavarovancem in delodajalcem, kakor tudi samostojnim zavezancem, Finančni upravi RS, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje in ZZZS, saj izdaja lista v papirni obliki predstavlja administrativno oviro za vse naštete. »Razlogi za izvedbo elektronskega bolniškega lista so predvsem v poenostavitvi postopkov in zmanjšanju stroškov pri izvajalcih zdravstvenih storitev«, je dejal Tibaut.

Z uvedbo e-bolniškega lista pričakujejo, da se bo sčasoma zmanjšalo število obiskov zavarovancev v ambulantah, saj jim zgolj z zaradi pridobitve e-bolniškega lista ne bo potreben obisk zdravnika, če bo le ta ocenil, da pregled ob zaključku bolniškega staleža ne bo potreben. Število timov splošnih in otroško šolskih zdravnikov, ki so v Pomurju uvedli eBOL je trenutno 78.

Podatki o dolžini bolniških odsotnosti  v Pomurju, za izdajo bolniških listov in odsotnost od dela je med sabo povezana. »Trenutno imamo v Pomurju 1800 dolgotrajnih bolniških odsotnosti, ki pa niso breme le ZZZS, ampak tudi delodajalca. V lanskem letu je bilo v povprečju odsotnih 1800 ljudi oziroma okoli 600.000 delovnih dni« je dejal Tibaut. Dodal je da je v lanskem letu bilo za refundacijo bolniških odsotnosti namenjenih 22 milijonov evrov.

Kakšne prednosti prinaša zavarovancem in delodajalcem:

  • elektronskega bolniškega lista ni potrebno dostaviti delodajalcu
  • lahko se ga izda za začasno vzdržanost od dela do 5 koledarskih dni vnaprej
  • lahko se ga pridobi brez obiska v ambulanti, če zdravnik oceni, da ni potreben pregled zavarovanca.

Prednost uvedbe eBOL za zavarovanca je, da mu ne bo več potrebno dostaviti papirne listine delodajalcu, saj bo delodajalcem omogočen dostop do podatkov eBOL za njihove zaposlene prek portala SPOT. Ko bo vzpostavljeno posredovanje podatkov s FURS (kar je predvideno v pričetku leta 2020) samostojnim zavezancem ne bo več potreben obisk FURS-a zaradi izpolnitve zadnje strani BOL, ki vsebujejo podatke, potrebne za obračun nadomestila plače.

Zavarovane osebe bodo lahko dostopale do eBOL na Zavodovem portalu za zavarovane osebe, kjer bodo lahko preverile ali je osebni zdravnik izdal eBOL in pridobile izpis eBOL za primere uveljavljanja svojih pravic na drugih področjih (nezgodna zavarovanja, inšpekcijski pregledi, ipd.).

Ukinitev papirne listine bo za delodajalce pomenila avtomatski vnos podatkov iz eBOL v njihove informacijske sisteme za obračun plač in nadomestil plač in pripravo zahtevkov za refundacijo nadomestila plače na Zavod in ne bo več potrebno teh podatkov ročno vnašati. Prav tako delodajalcem ne bo potrebno k zahtevkom za refundacijo nadomestil plač prilagati fotokopijo ali skeniran BOL.

Postopek izdaje elektronskega bolniškega lista

Zdravnik opredeli obdobje zadržanosti, nato medicinska sestra vnese podatke v informacijski sistem izvajalca, pri čemer preveri tudi urejenost obveznega zdravstvenega zavarovanja za obdobje zadržanosti. Če je razlog zadržanosti spremstvo ali usposabljanje za rehabilitacijo otroka, preveri tudi urejenost obveznega zavarovanja spremljane osebe oziroma otroka. Nato zdravnik digitalno podpiše elektronski bolniški list, sledi še zapis elektronskega bolniškega lista v informacijski sistem ZZZS.

Kot so dejali, zavod pri načrtovanju in razvoju rešitev posveča veliko pozornost varnosti osebnih podatkov, saj podatki o upravičeni zadržanosti od dela spadajo med občutljive osebne podatke, zato bodo dostopni le pooblaščenim osebam.

Od septembra dalje so v Pomurju v različnih zdravstvenih ustanovah in izvajalcih potekala različna izobraževanja in usposabljanja za izdajo e-bolniških listov. Izvajalcev v pomurski regiji je 78, od tega dve tretjini zdravnikov v zdravstvenih domovih, ena tretjina pa je zasebnih izvajalcev.

Kaj ostaja?

Zavarovanec mora še naprej osebnemu zdravniku sproti dostaviti zdravstveno dokumentacijo, v kolikor ta z njo ne razpolaga in ga obveščati o zdravstvenem stanju ter ga tudi opozoriti, da mu pravočasno izda elektronski bolniški list.

Zdravniki bodo papirnate obrazce izdajali le še za redke skupine zavarovanih oseb, in sicer za:

  • osebe, zaposlene pri fizičnih osebah,
  • osebe, zaposlene pri tujih in mednarodnih organizacijah in ustanovah
  • kmete
  • verske uslužbence
  • nekatere osebe, ki so v delovnem razmerju na območju Slovenije pri osebah, ki opravljajo poklicno dejavnost kot edini in glavni poklic (npr. zapolsene pri verskem uslužbencu).

Več informacij o e-bolniškem listu lahko najdete tukaj ali preko telefonske številke 01/30 77 555.

Več fotografij v spodnji galeriji

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.01.2020 ob 15:36 gost

      Verski uslužbenec!? Kdo je to??? Ministrant ?

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.