https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na valentinov dan kar 220 tisoč novih zarok

14.02.2020 ob 6:05  

Danes goduje sveti Valentin. Ta dan ni le "praznik" ljubezni, zaljubljencev in dobrih prijateljev, temveč velja tudi za znanilca pomladi. Lahko se prične delo na vrtovih, ureže se prva trta,"ženijo se ptički". Čeprav v Sloveniji valentinovo ne praznujemo kot praznik, pa ob zahodnih vplivih vseeno priahaja vse bolj v veljavo. Predstavljamo vam nekaj dejstev, ki jih o valentinovem še ne veste.

 

1. Sveti Valentin je bil duhovnik, ki je živel v 3. stoletju v Rimu. Rimskemu cesarstvu je takrat vladal cesar Klavdij, ki je vojakom prepovedal zaroke in poroke, ker je menil, da bi sicer raje ostali doma s svojimi družinami. Vsi duhovniki so spoštovali njegovo željo, razen Valentina. Ta je kljub prepovedi cesarja, še vedno na skrivaj poročal mlade pare, kar ga je 14. februarja leta 269 o stalo glave – usmrtili so ga z obglavljenjem. Cesar Julij I. je v 4. stoletju nad njegovim grobom sezidal baziliko in takrat so kristjani začeli častiti tega svetnika. Šele v 15. stoletju pa so ga povezali s praznikom zaljubljencev. 

2. Angleži so že v 17. stoletju svojim izbrankam in izbrancem na hišnih pragih puščali kartice. Ker so bila sporočila na njih pogosto precej slikovita, je Oliver Cromwell valentinovo razglasil za nemoralno in praznik prepovedal. Njegov uspeh ni bil nič večji kot Klavdijev pred stoletji.

3. Glede na statistiko, 3 odstotki ljudi, za valentinovo obdari tudi svoje hišne ljubljenčke.

4. Vsako leto se za valentinovo izmenja približno 1 bilijon valentinovih voščilnic.

5. Na Finskem, namesto valentinovega praznujejo Ystävänpäivä,  ali dan prijateljev. Na ta dan se Finci spomnijo predvsem svojih prijateljev.

6. Francozinje so ime svojega spremljevalca na valentinovo, ki ni izpolnil njihovih pričakovanj, zapisale na listič in ga čez teden dni skupaj s podobno razočaranimi, ob glasnem preklinjanju sežgale.

7. Zdravniki so v začetku 19. stoletja svojim pacientom, ki so trpeli zaradi ljubezni, svetovali, naj jedo čokolado, da bi si pomirili živce.

8. Na valentinovo je prodanih več kot 25 milijonov čokoladic v obliki srčkov.

9. Valentinov dan poskrbi za 220.000 novih zarok.

10. Približno 15 odstotkov žensk si za valentinovo samo "pošlje" rože, ali napiše pismo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.02.2020 ob 12:09 gost

      za slab mesec pa 5000 razdorov zarok,1500 novih mamic samohranilk,2000 novih depresivnih žensk,ki pol nočejo več v zvezo,ker so neverjetno razočarane.3000 na novo skurvanih parov...haha samo zato ,da se vam danes 14.2 smejejo trgovci in cvetličarji v face,ko budale zapravlajo,še hujše kot božič in ko je v soboto in nedeljo zaprta trgovina... :D človeška norost nima meje ..pa lepo praznjenje denarnice danes vam želim,norci

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.02.2020 ob 12:23 gost

      Če ste takšni bedaki, da zaradi tako bedastega praznika iz Amerike praznite svoje denarnice in se vam trgovci, cvetličarji in gostilničarji ter še kdo smejijo, kar dajte. Einstein je dobro povedal o vesolju in človeški neumnosti.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.02.2020 ob 18:39 Lendavski nadvojvoda gost

      No oba zagrenjenca,pa mislim,da je to en sam,tak je s tem,nič narobe ni prinesti šopek,pa čokoladic.Narobe je to ne delati vsake toliko časa.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.02.2020 ob 22:24 gost

      lendavski turbaš je jenki :D

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.