https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Gostinski in turistični delavci z višjimi plačami in regresom

20.02.2020 ob 6:05  

Z podpisanim aneksom k panožni kolektivni pogodbi Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije in predstavnikov turističnega gospodarstva, bodo delavcem v gostinstvu in turizmu dvignili najnižje osnovne plače in povišali regres.


S podpisom aneksa h kolektivni pogodbi bodo tako turističnim delavcem poskrbeli za skupen dvig najnižjih osnovnih plač v višini 10,25 % , ki bo izveden v dveh delih. Prvi dvig bo izveden s 1. marcem in sicer za 5 %, preostalo pa se bo povišalo s 1. julijem. Obenem so določili tudi višino regresa za letos, ki bo izplačan v višini 1150 evrov, kar pomeni 100 evrov več kot v letu 2019.

Aneks so podpisali predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Združenju delodajalcev Slovenije Igor Škrinjar, direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo in predsednik Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Kristijan Lasbaher.

Z letošnjim letom se je sicer v celotnem gospodarstvu dvignila minimalna plača z 886,63 na 940,58 EUR bruto, veljati pa je začela tudi spremenjena definicija minimalne plače, po kateri so iz nje izločeni vsi dodatki. V turizmu in gostinstvu namreč veliko zaposlenih prejema minimalno plačo.

V zbornici poudarjajo, da na ta način turistične družbe izkazujejo, da se zavedajo potrebe po dodatni motivaciji zaposlenih v turizmu in gostinstvu, ki so osnova za dvig kakovosti. Ob tem pripravljajo tudi serijo strokovnih izobraževanj za zaposlene s ciljem izboljšanja turističnih storitev.

V Sindikatu gostinstva in turizma že dolgo časa opozarjajo na številne težave v njihovi panogi, saj primanjkuje kadra, pogoji dela so težki z neugodnim delovnim časom in slabo plačo. Zaradi teh dejavnikov so poklici v teh dejavnostih postali vse manj zaželeni ter čedalje bolj odvisni od študentske in tuje delovne sile, kar pa ni v skladu s cilji strategije razvoja kakovosti slovenskega turizma.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.02.2020 ob 8:13 gost

      Ni mi jasno kako človek, ki ne pozna pravopisa, lahko opravlja novinarsko delo. Kakšni so sploh kriteriji, da je lahko kdo sploh novinar. Nikjer ni zapisano koliko znaša najnižja osnovna plača. Je ta v višini minimalne plače ali je nižja? Zmazek od članka. Tako slovnično kot vsebinsko.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.02.2020 ob 9:11 Gosak gost

        Veseli me, da opozarjaš na slab pravopis v članku. No, tudi ti si pozabil(a) na dve vejici (za ni mi jasno in za nikjer ni zapisano).

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.02.2020 ob 9:04 ko gost

      kaj je pa diano vse je nekaj tiho

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.02.2020 ob 10:17 rumba gost

      Kot je znano za poklic novinarja obstoji univerzitetni študij v Ljubljani, ki traja štiri leta, torej je pogoj, da si univerzitetni doplomirani novinar diploma tega študija. Diplomanti tega študija so pravi novinarji in ti obvladajo pravopis. Vse ostalo so kvazi, ki se imajo za novinarje in na žalost se taki vsaj pri nas zaposlujejo. Zato pa je tako, kot je.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.02.2020 ob 10:22 gost

      Gosak, morda imaš prav, morda tudi ne. A jaz nisem novinar. Sem povprečen bralec. Novinar pa mora pravopis obvladati u nulo. Da napiše pred besedo, ki se začne s črko p predlog z, je pa totalno neznanje slovenščine. Da o ostalih napakah v članku ne pišem.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.02.2020 ob 13:30 gost

      Fedja Pobegajlo --pravi slovenec na kvadrat---neznalič!!!!!!!!!!!!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.02.2020 ob 18:27 Lendavski nadvojvoda gost

      Gosak,daleč si ti od pravopisa.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.03.2020 ob 10:55 gost

      Novinarji so največji idioti te družbe brez izobrazbe. Najlepši primer je DEJAN KARBA.SMRAD Lotmerški.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.