https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Vstopamo v postni čas, se boste v tem času čemu odpovedali?

26.02.2020 ob 6:05  

Ko se pust mastnih ust poslovi, kristjani s pepelnično sredo vstopijo v postni čas.

Pepelnična sreda ali pepelnica je premakljiv praznik v katoliškem koledarju, ki se praznuje na sredo 46 dni pred veliko nočjo. Na ta dan za vse kristjane velja strogi post, ko se le enkrat na dan najemo do sitega in se zdržimo mesnih jedi.

Bistvena značilnost pepelnice je obred pepeljenja - posipanja s pepelom, kjer duhovnik verniku na čelo s pepelom nariše znamenje križa in zraven izreče besede: »Spreobrni se in veruj evangeliju!« ali tudi »Spominjaj se, da si prah in da v prah se povrneš!«. Pepeljenje vernike spominja, da smo vsi ljudje zapisani smrti, spokornost pa je prvi korak na poti k vstajenju.

Pepelnica je uvod v štiridesetdnevni postni čas, v katerem naj bi se verniki odrekli grehu in se pripravili, da s Kristusom vstanejo k novemu življenju.

V postnem času bi se zato kristjani naj poleg mesa vzdržali tudi drugih dobrin, kot so sladkarije, kava, cigarete ter tudi televizija in računalnik in namesto tega več časa namenili stikom z bližnjimi. Postni čas pa vzpodbuja tudi k molitvi in pomoči drugim.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.02.2020 ob 10:51 delavec gost

      Bistvo je notranja preobrazba! Vse drugo je sprenevedanje!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.02.2020 ob 19:46 Lendavski nadvojvoda gost

      Post,v redi,pa da vidimo koliko bo škof shujšal,pa Simon,pa...

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.02.2020 ob 23:38 gost

      pa ti bogi v umu,kolko boš shujšal z svojimi bednimi komentari

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.02.2020 ob 6:50 čondraš gost

      Debeli se bo za 40 dni odpovedal Pomurcu.com :)))))

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.