https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Za preprečevanje širjenja virusa lahko veliko naredimo sami

29.2.2020  

V Sloveniji za zdaj še niso potrdili prvega primera okužbe z novim koronavirusom, a je po oceni pristojnih služb pričakovati, da se bo to kmalu spremenilo. Kakšni so simptomi te bolezni ter kako najučinkoviteje preprečiti okužbo z virusom SARS-CoV-2019 podajamo spodaj.


Kot so zapisali pri NIJZ je pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2, tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Simptomi okužbe

Med običajnimi znaki okužbe so simptomi okužbe dihal, vročina, kašelj, zadihanost in težave z dihanjem. V hujših primerih lahko ti virusi povzročijo pljučnico, respiratorni sindrom, odpoved ledvic in celo smrt. Protivirusnega zdravila za nov koronavirus ni, zdravljenje je zato simptomatsko, prav tako še ni cepiva.

Bolezen pri petini bolnikov poteka težko, smrtnost pa naj bi bila od 2 do 4 odstotke. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen. Novi koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično in se lahko prenaša v razdalji metra in pol do bolnika. Več o postopkih v primeru suma na koronavirus, lahko preberete tudi tukaj.

Točna inkubacijska doba še ni znana, glede na ostale koronaviruse pa je ocenjena na dva do 12 dni, najbrž ne več kot 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni.

Za dodatne informacije, navodila in pojasnila, se lahko posvetujete z epidemiologom NIJZ na telefonski številki 031 646 617 vsak dan med 9.00 in 17.00 uro, več pa je zapisano tudi tukaj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.02.2020 ob 9:46 Lendavski nadvojvoda gost

      Ta virus ni bolj smrtonosen kot je katerakoli navadna gripa bila,zato ne paničarite. Na NiJZ ima enih par ljudi priložnost upravičiti svojo plačo z gobezdanjem o higieni,ki je samoumevna.Ko to mine bodo spet dve leti na toplem, kot oni pri varnosti prometa,pa glasnogovornik zunanjega ministrstva, po notranji na prvi šolski dan,pa oni pri volitvah...Kaj sploh delajo ti primerki med letom?

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.