https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Murskosoboška bolnišnica pripravljena na pojav okužb z novim koronavirusom

Rakičan , 28.02.2020 ob 10:45  

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je danes potekala novinarska konferenca, kjer so predstavili ukrepe za obvladovanje novega koronavirusa v Pomurju – tako v zdravstvenih domovih kot pri zasebnikih, pa tudi postopke za izolacijo in obravnavo okuženih v soboški bolnišnici.


Na današnji tiskovni konferenci v Splošni bolnišnici Murska Sobota  so direktor bolnišnice Bojan Korošec, strokovni direktor Daniel Grabar in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Metka Lipič Baligač predstavili ukrepe za obvladovanje novega koronavirusa v Pomurju.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota skupaj z drugimi zdravstvenimi delavci skrbijo za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in izvajajo vse aktivnosti za ustrezno diagnostiko ter morebitno zdravstveno oskrbo obolelih.

Kot je povedal strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar, so takoj po informacijah o pojavu okužb z novim koronavirusom v Italiji v bolnišnici podali ustrezne usmeritve in zaposlenim posredovali navodila o ravnanju pri sumu na okužbo z novim koronavirusom.

Po torkovi udeležbi strokovnega direktorja na sestanku na Ministrstvu za zdravje (MZ) je vodstvo bolnišnice v sredo skupaj z vodstvi zdravstvenih domov v Pomurju pregledalo pripravljene ukrepe. Skupaj so sprejeli sklepe o delovanju zdravstvenega sistema na podlagi podanih smernic MZ in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V četrtek je vodstvo bolnišnice skupaj z vodstvom urgentnega centra pripravilo še pisna operativna navodila izvajalcem.

Postopki ob sumu okužbe v Pomurju potekajo takole:

  1. Pacient osnovne informacije dobi po telefonskem pogovoru s svojim zdravnikom. Če tega ne dobi pokliče v zdravstveni dom Murska Sobota, Gornja Radgona, Ljutomer oziroma Lendava.
  2. Pacienta s telesno temperaturo nad 38 stopinj in akutno okužbo dihal ali pljučnico po izpolnjenih epidemioloških pogojih v zdravstvenem domu izolirajo, po posvetu z epidemiologom mu odvzamejo bris.
  3. Pacienta, ki ne potrebuje nujno takojšnjega zdravljenja v bolnišnici, iz zdravstvenega doma z ustreznimi navodili pošljejo domov in počakajo na izvid testiranja na novi koronavirus.
  4. Pacienta, ki potrebuje takojšnje zdravljenje v bolnišnici, napotijo na zdravljenje, pred napotitvijo morajo biti o tem obveščeni zdravniki v bolnišnici.
  5. Osebje v bolnišnici v skladu z navodili oskrbi pacienta ter se glede na njegovo stanje in rezultate testiranja odloči o nadaljnjem zdravljenju.
  6. Pacienta lahko po obravnavi v urgentnem centru odpustijo z navodili, lahko ga oskrbijo v bolnišnici, po potrjenih pozitivnih testih na novi koronavirus pa ga načelno premestijo v Univerzitetni klinični center Maribor.

V bolnišnici sproti spremljajo vsa navodila in epidemiološke razmere ter delovanje sproti prilagajajo potrebam v regiji. V skladu z usmeritvami imajo pripravljenih več načrtov za delovanje – ob morebitnem izboljšanju razmer, predvsem pa ob morebitnem naraščanju števila obolelih z novim koronavirusom v regiji.

V bolnišnici so bili pokazani in predstavljeni tudi postopki in prostori za izolacijo okužene osebe v Urgentnem centru, v primeru izbruha virusa. Pacient z znaki okužbe, ki se bo znašel pred samo bolnišnico, ima navodila pred urgentnim centrom, da pozvoni na zvonec pred obvestilom in počaka. Če še nima nameščene maske mu bo osebje namestilo masko in ga bo napotilo v izolirni prostor, do njega pa bo prišlo osebje z ustrezno opremo.

Sledi bris in nato čakanje testiranja, sam vzorec brisa pa je poslan v Maribor. Če se v fazi čakanja pacient počuti slabo, bo počakal v izolaciji, če je stanje stabilno pa v domači oskrbi, kjer bo upošteval vsa navodila samoizolacije.

Za samo testiranje se izvajajo laboratorijske raziskave, rezultati testov pa se izvejo v šestih urah. Test je narejen po strokovnih smernicah in daje zanesljive rezultate. Poudarjajo tudi, da samoplačniškega testiranja ni.

»Pripravljeni smo na vsakršne razmere in zagotavljamo, da bomo za vse bolnike v regiji, tudi za vse morebitne obolele z novim koronavirusom, še naprej strokovno in odgovorno poskrbeli,« je še povedal Grabar. Vse pa je pozval k upoštevanju vseh navodil tako pri preprečevanju širjenja okužb kot pri ravnanju ob obolelosti. 

Potrdili so še, da v murskosoboški bolnišnici zaenkrat še ni bilo potrjene okužbe z novim koronavirusom. Obravnavali so sicer sum, ki pa je bil ovržen. Trenutno je same opreme, kot so zaščitne maske dovolj, težava bi se pojavila ob večjem izbruhu, je še dejal Grabar. 

Poudarjajo, da je trenutno najbolj pomembno, da so na voljo prave informacije, v sami bolnišnici pa zagotavljajo, da so stvari urejene in da so pripravljeni na nov virus, ob tem pa dodajajo, da ni nobenega razloga za paniko.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija