https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Obiskovalcem želijo ponuditi enkratnost doživetja narave in naravne dediščine

29.02.2020 ob 6:00  

Z včerajšnjo zaključno delavnico in otvoritvijo v Krogu se zaključuje projekt GO IN NATURE – Interreg, ki bo obiskovalcem omogočal še pristnejše doživetje narave in uživanje v zavarovanem območju NATURE 2000. Mestna občina Murska Sobota je vodilni partner projekta GO IN NATURE, ki se je izvajal v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska v obdobju 2014 – 2020.

Cilj projekta GO IN NATURE je bil pripraviti zelene turistične programe v zavarovanih območjih narave za trajnostno in doživljajsko predstavljanje naravne dediščine z namenom povečanja števila nočitev v regiji, kakor tudi vzpostavitev čezmejne mreže ponudnikov trajnostne infrastrukture in programov za doživljanje naravnega okolja na trajnostni način v zavarovanih območjih narave v čezmejnem območju.

S projektom želijo obiskovalcem ponuditi enkratnost doživetja narave in naravne dediščine v regiji na inovativen in trajnostno usmerjen način ter naravi prijazno doživljanje sveta ob Muri.

Mestna občina Murska Sobota je na osnovi izvedenega projekta pridobila:

  • izdelano zasnovo območja ob Muri na območju naše občine (idejna zasnova, pilotni primer   interpretacijske točke za biosferno območje ob Muri),
  • programe za doživetje narave ob Muri – tudi za šole,
  • urejen dostop do in v zavarovanem območju z vstopno točko (parkirišče) ob nogometnem igrišču v Krogu, mostom na poti do broda ter urejeno potjo ob nabrežju reke Mure,
  • učno pot,
  • učilnico na prostem  ob kroški kamešnici,
  • interpretacijsko doživljajsko točko in otroško igrišče s prostorom za piknike.

Vrednost celotnega projekta vseh partnerjev znaša  939.065,87 EUR.

Mestna občina Murska Sobota je ob prijavi na projekt dobila odobreno vrednost projekta v višini 398,501,00 EUR ter 85 % sofinanciranje, kar znaša 338.725,85 EUR, razliko pa mora partner zagotoviti sam. Ob izvedbi projekta so zaradi obsežnosti in dviga kavalitete izvedebe projekta na mestni občini zagotovili še dodatna lastna sredsta, tako da  celotno izvedbo našega dela projekta ocenjujejo na vrednost 450.282,24 EUR.

Mestna občina Murska Sobota je območje ob reki Muri kot pomembno turistično ter naravno točko identificirala že v preteklosti, s projektom GO IN NATURE pa se je izvedla največja naložba  na tem območju v naši občini. 

Izjemno naravno bogastvo reke Mure in njenega poplavnega sveta v prepletu s kulturno in zgodovinsko dediščino ter tradicionalno navezanostjo lokalnega prebivalstva na reko, kot primerno območje za model trajnostnega razvoja je leta 2018 prepoznal tudi Unesco. Od takrat je Mura s svojim porečjem vpisana v biosferno območje in je prvo biosferno območje na svetu, ki zajema pet držav.

S projektom Go In Nature tako nadgrajujejo turistično ponudbo regije, v kateri so v minulem letu bili vzpostavljeni regijski promocijski center EXPANO, ki povezuje unikatno naravno in kulturna dediščina pokrajine ob obeh bregovih Mure, njenih ljudi in njihovih zgodb.

Učilnica na prostem

V Krogu so uredili območje ob reki Muri, ki obiskovalcem omogoča še pristnejše doživetje narave in uživanje v zavarovanem območju NATURE 2000 ob Muri.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.02.2020 ob 11:34 Lendavski nadvojvoda gost

      Evo,pa si lijžeju prste z evri namazanimi nešterni. Pa,bogme nejsu nič vložili.Kakše pejneze pa se troši pri tej projektaj,ka je napravljeno,nič.Unikatno nekumi dol visij.Mene najdite pri šanku,sem unikatno pristen.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.02.2020 ob 12:25 gup gost

      Celotno vrednost del je skasirala Komunala ki dobi po nalogu občine večina del v Pomurju !!!!!!!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.02.2020 ob 15:11 domačin gost

      Pa ka je tole za prikazni? Pa kje živimo ,da nas krmijo z takšnimi izdelki!? Pa ka smo robinzoni? Ka nam tole prikazuje , ka nam pomejni? Norci od norcov!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.02.2020 ob 15:42 Isto domačin gost

      Zdaj kdor je to videl v živo si bo sam ustvaril svoje mnenje , nakaj tramov , par debel akacije zabitih v zemljo , malo tramov in štaflinov , nakaj prepletenega šibja ter neki predmeti iz lesa nametani sem ter tja , aja , pa malo belega peska za par sto tisoč evrov , res super porabljen denar.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.02.2020 ob 16:19 gost gost

      Je vsaj nekaj popestritve za kraj in okolje !

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.02.2020 ob 19:34 Samo gost

      Super urejeno lepa izvedba se vsaj nekaj naredi iz EU denarja.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.03.2020 ob 15:05 kiklati gost

      Ves pejnez je iz apoteke.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.