https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji se je povečalo na 16

8.3.2020  

Ob 17. uri je potekala novinarska konferenca glede stanja v državi v povezavi z novim koronavirusom, na kateri so sodelovali predsednik vlade in minister za zdravje, ki opravljata tekoče posle, Marjan Šarec in Aleš Šabeder, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat ter poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.


Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat je dejala, da "epidemije v Slovenije še zdaleč nimamo". Prav tako upa, da jo bodo z ukrepi, ki jih že izvajajo, uspeli preprečiti. Glede pozivov k zapiranju šol je poudarila, da bi bil to v tem trenutku nesorazmeren ukrep in da je tudi v večini sosed še vedno glavni ukrep higiena rok.

Kot je opozorila, je virus covid-19 "marsikje okoli nas, v Avstriji, Švici in Italiji. Osebe, ki se tam gibajo, se srečujejo tudi z drugimi okuženimi osebami. Zato je izredno pomembno, da smo pri prepoznavanju simptomov okužbe pozorni, da opazujemo svoje zdravstveno stanje, smo pozorni na kašljanje, vročino, težave pri dihanju. Če se to pojavi, ne hodimo nikamor, ampak pokličemo svojega osebnega zdravnika," je ponovila.

Vsi primeri do sedaj so povezani s prihodom iz tujine oziroma z visokorizičnim kontaktom, ki je bolezen prinesel iz tujine, še pravi Pirnatova. Zadnji trije potrjeni primeri okužbe (gre torej neuradno za zdravstvene delavce v Metliki), so osebe, ki so zbolele v času samoopazovanja in izolacije, trdi Pirnatova in dodaja, da so bile te osebe iz delovnega procesa izločene, še preden so zbolele. Pri prvem primeru, ki so ga potrdili v slovenski Istri, pa gre za osebo, ki je poučevala smučanje v Švici - zbolela je že tam, v Slovenijo pa se je pripeljala brez stika, je na novinarski konferenci še zatrdila direktorica NIJZ. 

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder pa je opozoril, da v soboto zvečer ponekod niso upoštevali odredbe o prepovedi zbiranja v zaprtih prostorih. "Danes smo dobili informacije, da je bilo sinoči kljub prepovedi odprtih veliko lokalov. Preverili bomo, ali za to obstajajo sankcije. Če tega ni, jo bomo dopolnili," je dejal. Ravnanje organizatorjev je označil kot neodgovorno. Znova je pozval vse ljudi in institucije, naj prepoved zbiranja striktno upoštevajo. "Zaradi tega bo nastala tudi gospodarska škoda, a zaščita prebivalstva je na prvem mestu," je dodal.

V ponedeljek se bo sestal svet za nacionalno varnost. "Ko smo presodili, da je trenutek pravi, smo ga tudi sklicali. Seznanili se bomo z dosedanjim dogajanjem," pa je pojasnil premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec. Zavrnil je očitke, da ni bil svet sklican že prej in da niso bili sprejeti bolj ostri ukrepi za obvladovanje virusa.

Foto: arhiv pomurec.com

Šarec je slovensko javnost še pozval, naj v bližnji prihodnosti ne potujejo, še zlasti ne v Italijo, če res ni nujno, oziroma naj načrtovana potovanja v Italijo preložijo. "To bo najbolj vplivalo na upočasnitev oziroma preprečitev širjenja virusa," je poudaril Šarec. "Če potujemo na tvegane destinacije, na primer skozi letališče v Benetkah, je verjetnost okužbe visoka. Do zdaj so vse okužbe v Sloveniji prišle iz tujine, vlada pa ne more spremljati vsakega državljana," je še opozoril.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik pa poziva k solidarnosti do starejših in kroničnih bolnikov. "Zdravstvena stroka opozarja, da virus lahko resno ogrozi predvsem kronične bolnike in starejše. Zato je pomembno, da se tudi ostali prebivalci obnašamo solidarno, torej samozaščitno, saj bomo le tako zmanjšali breme za ranljivejše skupine," je zapisal.

Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 pa NIJZ priporoča

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.03.2020 ob 19:25 čondraš gost

      Bravo zdravniki, večino okuženih je plod arogance, nestrokovnosti in nesposobnosti zdravnikov ! Idite se še mao sankat v Italijo pa se z mopedi vozit po Italiji in po Maroku, bizgeci egocentzrični ! Še enkrat, vsi zdravniki ki so virus prinesli v BOLNIŠNICE bi morali biti deležni kazenske ovadbe...kje je pravna država ? Bolnikov sploh ne testirajo , razen tistih ki že kažejo znake bolezni, sramota, testira se samo soebje, pacienti ki so imeli stik z zdravniki in z osebjem pa lahko po njihovih kriterijih do izvruha znakov bolezni, mirno širijo , nevede, bolezen naprej. Sramota. In šole bodo zapirali kdaj ? Ko se bo pojavil prvi primer na šolah, potem jih bo okuženih že 100-200 plus njihovi svojci. Sramota, meja z Italijo še naprej prosto odprta, kot da jim je v interesu da se virus čim bolj razpase, potem se bo pa čudežno pojavilo čudežno zdravilo, za bajne denarje, trgovine se bodo izropale, cene goriv in energentov v nebo in bodo takšne ostale tudi po virusni krizi. banda pokvarjena.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.