https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ne za tajkune, ne za škodljive lobiste, ne za Janšo, Kučana in Pahorja - ZA Slovenijo

20.07.2011 ob 23:41  

Z vsebino šestih komentarjev, ki smo jih zbrali v sklopu Pomurec.com razmišlja naglas za boljšo prihodnost vseh nas, smo se dotaknili aktualnih problemov v državi, v nekaterih komentarjih pa so povabljeni avtorji izpostavili tudi priložnosti in možnosti za razvoj, ki jih Slovenija ima.

Potrebno se je zavedati, da Slovenija trenutno ne izkorišča svojih potencialov. Ali še huje - "ubijamo" sami sebe, zato moramo ukrepati - prepoznati slabo in ga nadomestiti z dobrim, odpraviti škodljivo in ga nadomestiti z učinkovitim, predvsem pa spremeniti aktualne vzorce obnašanja, ki razžirajo to državo.

Dovolj imamo sag o Kučanu, Janši, Pahorju in arhivih. Dovolj nam je škodljivih lobistov, propadlih tajkunov, neodgovornih managerjev, neučinkovitih javnih delavcev, slabih politikov in slabega upravljanja države. Želimo si tekmovanja z idejami, ne z aferami.

Za našo Slovenijo se gre. Ker menimo, da si ta država zasluži več, smo "dvignili" svoj glas. Nekateri bolj, nekateri manj. 

V nadaljevanju iz vsakega izmed komentarjev izpostavljamo nekaj besednih izsekov.

 mag. Darko Krajnc: Pahor ni bistvo problema, potrebujemo korenite spremembe v sistemu

"Elite, ki niso nič kaj elitne, nimajo posluha za tegobe preprostih ljudi. Zdi se, kot da ljudje, ki vodijo politiko, nimajo stika z realnostjo."

"Potrebujemo drugačne vzorce obnašanja, drugačno logiko vodenja države in državnega gospodarstva. Vzpostaviti je potrebno učinkovit sistem odgovornosti vseh nosilcev javnih funkcij in ga dosledno izvajati. Zarezati bi bilo potrebno tudi v določene nehumano visoke bonuse, še posebej 'odpravnine' poslancev in ministrov po mandatu in imuniteto.

Zmanjšati administrativni kaos, na kupe nepotrebnih administrativnih ovir in gospodarstvu prečistiti pljuča, z vzpostavitvijo plačilne discipline, pa tudi morda enostavnejšo davčno in zaposlitveno zakonodajo. Slednje bi posredno pomagalo spodbuditi zaposlovanje."

"Slovenija je preveč centralizirana država. Imamo več regij z velikim razvojnim zaostankom, med katere spada tudi Pomurje. Pomurju je potrebno poiskati in vzpostaviti lastne potenciale. Nekaj malega je tu bilo narejenega, saj je vlada z zakonom o Pomurju začela z bolj direktnim pristopom pomoči tej regiji.

"Pogoj za resnejše spremembe na bolje je, da se generacija politikov, ki je zakuhala to duha moreče stanje v državi, umakne ljudem z drugačnim načinom razmišljanja, ki imajo voljo, ideje in znanje za spremembo politike same."

PREBERI CELOTEN KOMENTAR - KLIK

---------------

 Monika Sobočan: Navkljub vsemu, dobro nam gre

"Študentom v Sloveniji  ne gre samo bolje od nekaterih južnih sosedov, temveč tudi naših gospodarsko močnejših, starih evropskih mačkov."  

"Drug aspekt, ki ga slovenski študentje, ko tarnamo nad izdatki, velikokrat pozabljamo, je, da smo ena izmed redkih držav (če ne celo edina kapitalistična), ki vsak dan od davkoplačevalcev prejme 2,62 evra nagrade za to, da smo študentje."

"Ker študiram v Sloveniji, bom študij dokončala nezadolžena oz. v primerjavi z mojimi evropskimi kolegi sorazmerno nizko zadolžena in pripravljena na vstop na evropski trg delovne sile enakovredna z diplomanti iz 26 drugih držav EU. Ali je kdo upal sanjati to pravljico mobilnosti in svobode pred dvajsetimi leti?  Dragi študentje, ki tako kot jaz sedite še teh zadnjih nekaj študijskih dni za knjigami: dobro nam gre!"

PREBERI CELOTEN KOMENTAR - KLIK

----------------

 dr. Andrej Horvat: Mesijanstvo je v Sloveniji postalo tržno blago

"Slaba družbena klima je posledica globalne finančne krize, ki se je prenesla tudi na realno gospodarstvo. In pri tem Slovenija ni izjema. Ko slišimo tarnanje o izgubljenih vrednotah, slišimo v bistvu klice po povratku, če že ne zagotovitvi nekdanje socialne enakosti, ki da jo je zagotavljal prejšnji, posledično, bolj pravičen družbeni sistem. Hkrati pa slišimo tudi klice k večji učinkovitosti in redu. 

"Boruta Pahorja moramo najprej videti kot nekdanjega Titovega mladinca, torej kot fanta iz severnega dela Primorske, ki si je dobro desetletje prizadeval, da bi v Slovenijo pripeljal socialno demokracijo. In to je uspel narediti z ljudmi, ki so živeli in ustvarjali v enopartijskem sistemu."

"Politika bi morala biti uresničitev možnega, in ko se izkaže, da je ocena o tem, kar je v danem času možno, napačna, potem takšna politika in politik nimata veliko možnosti preživetja. Pri tem sta vsaj dve možnosti izhoda: ali politik zamenja politiko ali pa politika oziroma ljudje zamenjajo njega."

PREBERI CELOTEN KOMENTAR - KLIK

----------------

 mag. Bianca Žvorc: Slovenci smo pametni in država potrebuje spremembe!

"Po vseh nabranih izkušnjah iz tujine lahko zapišem, da je največja razlika med tujino in Slovenijo v tem, da je čas, v katerem se projekt izvede v tujini, hitrejši, poslovna kultura na višjem nivoju, prav tako kvaliteta samega projekta."

"Okrog 95 odstotkov projektov, o katerih se v Sloveniji govori, se ne izvede nikoli, ali pa se izvedejo na pol, pa še to s tako muko, da izgubiš živce. Obstajajo seveda izjeme, vendar se mi zdi, da še posebej v času recesije in zdaj po njej ljudje nekako izkoriščajo stanje. Res bi si želela, da bi bili poslovna kultura, iskrenost in spoštovanje v poslu v Sloveniji na višjem nivoju."

"Zdi se mi, da mi slovenska država toliko pobere, da se mi včasih sploh ne splača delati." 

"Mislim, da bi morali odpreti službe v eko turizmu, pridelovanju čiste alternativne energije, znanosti, alternativni medicini ter eko kmetovalstvu in arhitekturi (samozadostne hiše). Tudi eko avtomobili in naravi prijazne komunikacije (naj bo po cesti, vodi ali vlaku) bi bile sijajne. Če Slovenija prideluje zdravo kvaliteno hrano, ne uvaža nafte in je energetsko tako močna, da tudi izvaža energijo ter osnovne dobrine kot hrano in vodo, mislim, da lahko postanemo velesila in vzor razvitemu svetu."

PREBERI CELOTEN KOMENTAR - KLIK

---------------

 Filip Dobranić: Nočemo politike, kjer nimamo izbire!

"O politiki je govora vsepovsod. V gostilnah, na televiziji, še med slovenskimi twitteraši bo počasi več politikov kot politično ozaveščenih. In vendar se zdi, da se nihče ne vpraša, kakšen je ta govor. Nekako se zadovoljimo s tem, da o politiki govorimo, da smo do nje opredeljeni, napovedujemo konec politike in mladim pritikamo apatijo, medtem ko smo popolnoma slepi za vprašanja političnega diskurza in kulture."

"Vprašajmo se torej naslednje - kakšen sploh je ta govor o politiki, ki polni naše časopise in kakšne posledice ima le-ta za našo prihodnost?

Čas je, da s prstom pokažemo na odgovorne in zahtevamo odgovornost in odgovore. Ne moremo več živeti v državi, kjer je odgovor na opazko o tem, kako je vodja opozicije impliciran v ponarejanje državnih dokumentov: "Saj vsi lažejo." Ne, pa ne. Točno vemo, kdo je kaj storil."

"Stranke ločimo po pripadnosti vodji, medtem ko meni v političnih soočenjih zadnjih 5 let ni uspelo najti dejanske razlike med strankami, ki bi se je zavedale te stranke in hkrati mediji. Čisto iskreno, ne vem, kaj je bolj socialnodemokratskega na SD kot na SDS. In ko spoznaš, da tudi vsakršna zares nova politika očitno mora lagati in prikrivati, ugotoviš, da prave politične izbire pravzaprav ni."

 PREBERI CELOTEN KOMENTAR KLIK

-----------------

 Tadej Buzeti: Dovolj ste nas nategovali, dovolj vas imamo!

"Na svetu bi težko našli državo s toliko človeškega potenciala glede na delež števila prebivalcev, kot ga imamo v Sloveniji. Težko bi tudi našli državo s toliko uničenega človeškega potenciala. Kljub vsem potencialom, ki jih imamo v človeškem viru, smo skozi leta preveč samozadostno požirali tisto, kar nam je bilo servirano. In to od ljudi, ki so državo videli kot ustroj za plenjenje."

"Posameznik v obstoječem malodušju sicer je formalno svoboden, a mu pritekline obče družbene zadušenosti ovirajo razvijanje občutka lastnega potenciala. V iskanju (obujanju) vrednot, po katerih tako hlastamo, se kot družba utapljamo v obstoječi praznini. Pri tem pozabljamo, da smo priča narobe svetu. Da nam vrednote želijo obujati tudi tisti, ki so že leta nosilci družbene (nad)moči. Ki so to moč (večkrat) zlorabili in ki jo skozi navidezno revitalizacijo ponujajo kot čudežni pralni prašek. Elitistične in pohlepne strukture posameznikov izgubljeni jaz iščejo na pogorišču nemočne in prevarane množice. Sprevrženo."

"Ne gre se za Pahorja ali Janšo. Ne gre se za to, da se mora štiri leta mandata dobro goditi tistim, ki so blizu bodisi levim bodisi desnim. Taka logika je v strankarskih logih in tistih, ki se lepijo na njih, postala preveč samoumevna. Tovrstno politično trgovanje škodi državi. Kot da so nekateri še vedno na nivoju političnih mutantov, ki ne dojemajo bistva politike. Želel bi si, da bi bilo v ospredju "trgovanje" za Slovenijo. Za državo, v kateri živimo in za katero si želimo, da bo zgledna."

PREBERI CELOTEN KOMENTAR - KLIK

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.