https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Društvo Mozaik bo za ustvarjanje novih zaposlitev v Pomurju prejelo 25.000 evrov

21.07.2011 ob 10:28  

Fundacija UniCredit je skupaj z UniCredit Banka Slovenija d.d. aprila 2011 lansirala svojo prvo “Nagrado za družbeno vključevanje”. Poziv k oddaji projektov je bil naslovljen na vse neprofitne subjekte v Sloveniji (neprofitne organizacije, združenja, fundacije, invalidska podjetja in podobno), ki so želela oddati predloge projektov, ki bodo prispevali z zmanjšanju družbene izključenosti in revščine ter k izboljšanju življenjskih razmer prizadetih ljudi.

"Cenimo pobudo Fundacije, ki je sprožila nagrado za družbeno vključevanje v Sloveniji ter številne prijave za lokalne projekte. Razumevanje dejanskih razmer in potreb posameznikov, podjetij in lokalnih skupnosti je v osrčju naših profesionalnih zavzemanj," je dejal dr. France Arhar, predsednik uprave UniCredit Banka Slovenija.

Mozaik bo dobil 25.000 evrov

Mozaik – Društvo za socialno vključenost, bo za projekt “Narava in družba v sožitju – ustvarjanje novih zaposlitev v družbenem gospodarstvu Pomurja z lokalnimi viri”, dobilo 25.000 evrov. Projekt se ukvarja z družbenim vključevanjem ranljivih skupin (brezposelni, brezdomci, invalidi, bivši uživalci drog in bivši zaporniki), ki se integrirajo v družbo skozi različne programe usposabljanj. Večino aktivnosti izvajajo na eko- socialni kmetiji Korenika v vasi Šalovci. Ob podelitvi nagrade je Alojz Kavaš, predsednik društva Mozaik, dejal: ”100 ranljivih oseb bo imelo koristi od zaposlitvenih usposabljanj in vsaj 5 izmed njih bo dobilo možnost redne zaposlitve; nove namestitvene zmogljivosti na eko-kmetiji bodo prav tako ponudile primerno bivanje za marginalizirane ljudi.”

Glavna nagrada je bila 50.000 evrov

Približno ena tretjina zaposlenih v UniCredit Banka Slovenija d.d. je sodelovala pri pobudi “Tvoja izbira, tvoj projekt” in večina jih je izbrala projekt “Doživite jesen življenja na svojem domu – Mreža programov za družinske skrbnike in prostovoljce za nudenje pomoči starejšim”, ki ga je predlagal Inštitut Antona Trstenjaka (nagrajen bo s 50.000 EUR).

Alojz Kavaš, predsednik društva Mozaik (levo)

Projekt uvaja inovativen program na področju oskrbe starejših v petih slovenskih občinah. Vključuje usposabljanje in podporo za družinske skrbnike kot tudi izobraževalni program za prostovoljce za pomoč starejšim osebam z namenom izboljšati družbeno vključevanje starejših kot tudi okrepiti solidarnost med državljani. ”Usposobljenih bo 125 družinskih skrbnikov in 100 prostovoljcev, oskrbe pa bo deležnih 150 starejših”, je ob prevzemu nagrade povedal dr. Božidar Voljč, predstavnik Inštituta Antona Trstenjaka ob prejemu nagrade s strani predsednika Fundacije.

Tovarna dela – Tekstil prav tako prejela 25.000 evrov

S projektom Tovarna dela - Tekstil, ki ga izvaja Društvo za razvoj socialnih programov in socialnega podjetništva (DSP) Center, želijo skozi socialno podjetniško idejo zbiranja, obdelovanja, prodaje in recikliranja rabljenega tekstila, ustvariti zaposlitvene možnosti za iskalce prve zaposlitve in brezposelne ženske nad 50 let. 

“Usposobili bomo 10 ljudi, pri čemer bomo imeli v mislih, da se bo najmanj 7 oseb zaposlilo v našem podjetju. Poleg tega bomo odprli trgovino z rabljenimi oblačili (»second hand shop«) v Ljubljani, kjer bodo naprodaj naši izdelki in ki bo pripomogla k osveščanju o ločenem zbiranju tekstilnih odpadkov ter škodi za okolje ”, je dejal Stevan Stavrević.

Fundacija UniCredit je prejela več kot 80 prijav neprofitnih subjektov iz vse Slovenije. Po strogem postopku ocenjevanja so izbrali tri projekte, ki so bili nagrajeni; gre za projekte, ki se ukvarjajo z različnimi področji družbenega vključevanja.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.