https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Zaščitne opreme imamo dovolj za vsaj en teden

26.3.2020  

Danes je potekala novinarska konferenca, kjer so aktualno stanje v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 predstavili državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, poveljnik Republiškega štaba CZ Srečko Šestan in vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je v uvodu novinarske konference ponovno izpostavil, da Slovenci upoštevamo sprejete ukrepe: »Spodbudno je, da ste disciplinirani in da širjenje virusa v preteklih treh tednih pri nas ni bilo tako hitro kot v nekaterih drugih državah. Spodbudno je, da smo državljani razumeli pomen svoje lastne odgovornosti, zato smo tako uspešni.«

Ob tem je izpostavil pomen samozaščite in opomnil, da virus lahko prenašamo tudi, ko še nimamo razvitih simptomov. Kot je še poudaril je okužb manj ob meji z Italijo. »Zdi se, da se ljudje tam zaradi bližine Italije bolj zavedajo pomena ukrepov. To zavedanje mora biti na najvišji ravni povsod. Ne potrebujemo novih dokazov, kako nevarna je kriza, to že vemo,« je še dejal Kacin.

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti je spregovoril o stanju zaščitnih sredstev in aktivnostih ministrstva, ki so osredotočene v dve smeri. Kot je povedal, se na ministrstvu zelo močna in številčna ekipa trudi, da bi bila gospodarska škoda v Sloveniji zaradi epidemije čim manjša: » V sodelovanju z gospodarskimi zbornicami in združenji pripravljati ukrepe za gospodarstvo, podjetja, samozaposlene, da bomo krizo čim lažje prebrodili, tudi ko bo epidemija mimo.«

Drugo področje pa je področje nabave zaščitnih sredstev, kjer pomagajo Zavodu za blagovne rezerve. Povedal je, da so v zadnjih 14 dneh prejeli več kot tisoč ponudb in pobud za dobavo, transport in tudi proizvodnjo slovenske zaščitne opreme. Ob tem je izpostavil, da je ponudb podjetnikov, ki želijo pomagati veliko, »veliko pa je tudi takih, ki se želijo s krizo predvsem finančno okoristiti, tega pa ne smemo dopustiti,« je opozoril.

Cantarutti je poudaril tudi, da zaloge zaščitne opreme v Sloveniji niso prazne. Spomnil je na pomoč s Češke, ki je prispela včeraj. Izpostavil je tudi da so Upravi za zaščito in reševanje dobavili 500 pralnih mask, 119 pralnih zaščitnih plaščev izdelanih v Sloveniji. Pričakujejo, da se bo domača proizvodnja zaščitnih mask vsak dan povečevala in bo do začetka aprila vsak dan proizvedenih 10.000 novih mask.

Kar se tiče dobav respiratorjev je izpostavil, da je Zavod za blagovne rezerve sklenil pogodbe za 326 dodatnih respiratorjev, skupno je tako naročeno dodatnih 472 respiratorjev za slovenskih sistem. Danes pa so se odločili še za nabavo dodatnih 100 respiratorjev, ki bi jih lahko dobavili v 4 do 6 tednih.

Z Zavodom za blagovne rezerve so tudi sklenili pogodbo za dobavo več milijonov zaščitnih mask in rokavic, več tisoč zaščitnih oblek in očal. »Težave pri dobavljivosti so očitne, a to skušamo sproti reševati,« je še povedal Cantarutti, ki ocenjuje, da imamo zaloge dovolj najmanj za en teden.

Stanje trenutnih zalog je podrobneje predstavil poveljnik Republiškega štaba CZ Srečko Šestan. »V preteklih dnevih se je v skladišču zalog malo bolj zadihalo, ker smo dobili določene količine materialov, ki jih delimo na osnovi razdelilnika, ki ga pripravlja ministrstvo za zdravje je povedal Šestan in dodal, da bodo te namenjene za bolnišnice, zdravstvene domove, domove za starejše, lekarne in zobozdravstvene ordinacije.

Okoli 30 odstotkov zalog imajo tudi za pokrivanje ostalih potreb, ki smo jih dva tedna zbirali prek občin, in sicer za ključno infrastrukturo, zapore, taksiste, varnostne službe, pogrebna podjetja….

Trenutno stanje je po dobavah, ki so se zgodile v zadnjih dnevih tako: Zaščitnih kombinezonov je skupno dobrih 7500, mask za zdravstvo (fftp3, m95) je dobrih 26.000, kirurških mask okoli 790.000 in zaščitnih mask IIR je okoli 100.000. Imajo pa tudi rokavice, s katerimi kot pravi ni težav in jih nikoli ni bilo, in sicer jih je na zalogi skupno okoli sedem milijonov.

»Računamo, da bomo, če bo poraba takšna kot je bila, zdržali vsaj en teden,« je zaključil Šestan.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.03.2020 ob 12:19 gost

      Še včeraj ste pa jokali, da jih ni. Pojdite vsi skupaj scat. Nihče vam več nič ne verjame. Vlada pa kupuje maske preko CESTNEGA PODJETJA IZ HOČ. Kaj ste vi normalni?

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.03.2020 ob 13:59 ilus gost

        gost - vij levičari sploh nemrete slediti kakšna je poraba zaščitne opreme dnevno, ka o vodenju vlade v teh razmerah sploh ne govorim. Levičari vij ste mislili, ka en zaščitni komplet zdržij zdravstvenega delavca celotno krizno obdobje.

        2 12 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.03.2020 ob 14:05 gost

        Daj nehaj z neumnostmi. Vse tovarne v Sloveniji, ki imajo šivalne stroje, šivajo te maske. Gospod Čeferin jih je veliko zrihtal, Kitajci nam jih ponujajo, naši SDS politiki jih pa naročajo pri CESTNEM PODJETJU HOČE. Zresni se ali pa utihni, ker delaš norca iz sebe.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.03.2020 ob 12:52 gost

      HIHAHOHE

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.03.2020 ob 14:28 gost

      TA VLADA JE VLADA TOTALNIH IDIOTOV. SRAMOTA.

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.03.2020 ob 15:23 gost

      PA KJE TE SO VSE TE MASKE, NAVADEN DRŽAVLJAN JO NE MORE NE DOBITI NE KUPITI - NAJ CRKNE ALI KAJ ???? Prejšnji teden so nam na tiskovnih koferencah razlagali, da maske ni potrebno nositi, zdaj po enom tedni so spremenili mnenje ka do lahko propali tajkuni - vojni dobičkarji IN TO sLOVENCI drago prodali ljudstvu maske iz navadne cote brez certifikata, da si zdaj pomore Boxmarkt in Morec. Zaščitna maska z certifikatom na Kitajskom košta 0,08 centov, sami te vidli kakšne bodo cene teh naših mask zašitih iz cot in to odpadnih BANDA POKVARJENA

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.03.2020 ob 15:40 gost gost

        Popolnoma se strinjam steboj, da so nam govorili še prej, pred tremi tedni, da maske niso potrebne, samo takrat je še bil nekdo (nemorem se spomnit točno imena) drugi prezident vlade. Ko je pa vrgel puško v koruzo, je pa bil en vzrok od mnogih tudi ta, da v skladiščih ni zaščitne opreme.

        2 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.03.2020 ob 18:35 gost

        Navaden drzavljan naj lepo doma sedi. in ne rabi maske in jih porablja tistim ,ki jih dejansko potrebujejo. Skrajni levicarji res mislijo samo na svojo rit.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.03.2020 ob 19:16 gost

      VLADA TOTALNO NESPOSOBNA . JANŠA IN NJEGOVI MINISTRI GLEDAJO SAMO ZA SVOJE ŽEPE. GOSPOD ČEFERIN JE OBLJUBIL IN OBLJUBO IZPOLNIL. SRAMOTA ZA TE NESPOSOBNE MINISTRE IN MANDATARJA VELIKEGA KOMUNISTA JANŠO. SRAMOTA.TAKOJ ODSTOPITE.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.03.2020 ob 19:50 ITAK gost

      Firme, ki bi izselile proizvodnjo (boxmark) in Mörec, ki nima za malico za delavce dobita državni posel, da ulovita slamico rešitve. Vse so že dobili, za delavce se ne brigata in sedaj jima država podari spas - vojno dobičkarstvo, šivanje mask iz odpada, da jih lahko nekdo opere. Sedaj še rabimo samo nekega pajdaša vladnih bizgecev, da ima avtopralnico, da dobi posel za pranje mask. Kitajci jh ponujajo zastonj, mi smo pametnejši od papeža, pač Slovenija. Ge je Toninček, pa Počivavšek -nega ju na obzorju, mogoče iščeta kamion v Nemčiji, ali?????

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.03.2020 ob 21:12 gost gost

        itak- neven, ka sta tevi firmi doubile, prosim malo naštej : pa štera vlada jima je dala.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.03.2020 ob 9:39 gost

      VLADA POGLEJTE SE V OGLEDALO IN BOSTE VIDELI NESPOSOBNE LJUDI, KI VODIJO TO DRŽAVO. VSI MINISTRI IN POSLANCI NE MOREJO PRISKRBETI ZAŠČITNE MASKE IN ZAŠČITNA SREDSTVA. ŽALOSTNO JE DA ZA ZAŠČITNA SREDSTVA PRISKRBI GOSPOD ČEFERIN. VLADA IZGINITE,KER SAMO NAKLADATE IN POLNITE ŽEPE. ŠE MALO PA BOMO SLOVENCI NA ULICAH------------------------ODSTOPITE, DA NEBO PREPOZNO.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.03.2020 ob 9:41 KLINAC gost

      ČEFERINA ZA PREDSEDNIKA-----------EDINA LOGIKA. PREMIER IN MINISTRI PA ZAPUSTITE SLOVENIJO.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.