https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Mitja Lotrič: Nisem si mislil, da bom na Fazaneriji tako hitro igral pred toliko gledalci

23.07.2011 ob 10:27  

Mladi napadalec Mure 05, Mitja Lotrič, bo 4. septembra dopolnil šele sedemnajst let. Kljub svoji mladosti je že drugo sezono standardni član prve enajsterice članskega moštva in tudi redni član mlajših slovenskih selekcij. V lanski sezoni je na preizkušnji pri Tottenhamu in Chievu, v svoje vrste pa so ga vabili tudi Koprčani. Ne glede na vse se je odločil ostati v Murski Soboti, kjer bo očitno že v tej sezoni igral vidnejšo vlogo.

V nedeljo ste s še nedopolnjenimi sedemnajstimi leti debitirali v prvi ligi. Kakšni so bili vaši občutki?

Kot vsakemu od nas, ki smo prvič zaigrali v prvi ligi, so mi šli mravljinci po telesu, ko sem zagledal poln štadion. Zdaj vem, kako je igrati v prvi ligi, vse je na dosti višjem nivoju. Bilo je enkratno.

Potihem se je upalo na ugoden rezultat, zmago pa je vendarle le redko kdo pričakoval …

Lahko povem, da nam je šlo vse od nog, kar smo se zmenili. Vedeli smo, da je Koper premagljiva ekipa in na koncu smo jo res premagali. Že od samega začetka priprav smo se pripravljali na to tekmo, ki je bila sicer težka, že zaradi vročine, v velik spodbudo pa nam je bila publika. Se je pa videlo, da nam mladim še manjka nekaj izkušenj.

Kljub vaši mladosti ste odigrali zelo dobro in zrelo ter postali tudi igralec tekme ...

Trener Pevnik nam je dejal, da v nogometu ni starih in mladih ali malih in velikih. Tu so samo dobri in slabi. Sam se ne oziram na moja leta in skušam narediti tisto, kar je moja naloga, ob tem pa skušam tudi čim bolj pomagati ekipi do dobrega rezultata.

Ste bili presenečeni, da vas je prišlo bodrit takšno število gledalcev?

Zelo presenečeni sem bil že na ogrevanju, ki smo ga pričeli nekaj po peti uri. Že takrat je bilo vsaj tisoč ljudi, dobili pa smo še neuraden podatek, da naj bi bile že razprodane vse vstopnice. Komaj sem čakal, da pridemo iz slačilnic na igrišče, da vidim, koliko ljudi se je zbralo. Prvi pogled je bil fenomenalen, polne tribune, ljudje pa so še prihajali. Včasih sem kot otrok doživel takšno vzdušje kot gledalec na tribunah, nisem pa si mislil, da bom to tako hitro doživel kot igralec.

Zmaga nad Luko Koper je zagotovo dobra popotnica za nadaljevanje ...

Zagotovo je to koristno za našo motivacijo in samozavest. Tudi v Novi Gorici bomo poskusili vzeti kakšno točko, nato pa nas doma čaka Nafta. To bo še en spektakel.

Usoda je želela, da ste debitirali proti ekipi, ki vas je še pozimi vabila v svoje vrste ...

To je res zanimivo ja. Na enem od treningov po tej tekmi sva se pogovarjala z Erikom Janžo, katerega so prav tako vabili na Obalo, kako bi bilo, če bi igrala s Koprom tukaj v Murski Soboti pred toliko gledalci. Odločitev, da ostaneva v Muri 05, je bila dobra in pravilna.

Ste zaradi dejstva, da ste bili na tekmi s Koprom najmlajši igralec na zelenici, imeli dodatno tremo?

Ne, nikoli nimam treme. Navajen sem že iz mlajših selekcij, da sem vedno igral s starejšimi od sebe.

Ker ste postali član pri šestnajstih letih ste v bistvu preskočil kadetski in mladinski staž. Mislite, da je to za vas bila pravilna pot?

Po eni strani je to v redu, saj bom prej dobil določene izkušnje. Slaba stran je morda to, da pri kadetih in mladincih dela na osebnem razvoju, tehniki in podobno, medtem ko se pri članih še samo uigrava in igra na rezultat. Ne glede na vse ne obžalujem nič, saj se tudi pri članih dobro dela.

Kako gledate na to, da je kar nekaj igralcev na nedeljski tekmi, bilo od vas starejših skoraj dvajset in več let in ste jih v preteklosti lahko gledali na televiziji?

Komaj sem čakal, da bom igral proti njim, ampak na tekmi ni nobenega spoštovanja do nasprotnikov. Ne glede na to, proti komu igraš, moraš vedno dati vse od sebe.

Kaj za vas mlade igralce pomeni igranje v isti ekipi z Damjanom Ošlajem in Fabijanom Cipotom?

Ona data ekipi znanje, izkušnje, nam pomagata, kaj moramo delati. Sta pravi okrepitvi, zato o njima vse dobro.

Kako ste kot najmlajši član Mure 05 doživeli priprave na to sezono?

Priprave so bile dokaj naporne, vendar če želiš uspeti, moraš to dati skozi. Ni bilo tako težko, saj smo že bili navajeni trdega dela, vse je bilo v mejah normale.

Kakšna je bila razlika med lanskimi pripravami za drugo ligo in letošnjimi pripravami za prvo ligo?

Lanske priprave so bile manj zanimive, saj so se treningi ponavljali, redko smo počeli kaj novega. Letos je vsak trening poglavje za sebe, delali smo veliko različnih stvari, tudi sam tek je bil raznovrsten, tako da mi je bilo letos dosti boljše kot lani.

Kakšen se vam zdi trener Robert Pevnik?

Trener Pevnik mi je zelo všeč, je dober motivator, ima veliko znanja o nogometu. To se je pokazalo na tekmi s Koprom, ko nam je povedal njihove šibke točke in smo jih mi točno tam kaznovali. O trenerju lahko rečem samo pohvalne stvari.

Kaj lahko stori Mura 05 v tej sezoni?

Kot smo se pogovarjali s soigralci, mislim, da ne bi smelo biti problema, da bi se borili za obstanek, lahko bi bili v zlati sredini ali pa kar presenečenje sezone.

V pretekli sezoni ste bili kar nekaj krat na preizkušnjah v tujini, kaj ste od tistega odnesli?

Videl sem, kakšen nogomet se igra v tujini in koliko je drugačen kot pri nas. Mislim, da to še ni zame, da bi šel v kakšen tuj klub, prej bi se rad dokazal v Sloveniji.

Vaše ime je že zapisano v beležnicah številnih klubov. Se boste tudi v letošnji sezoni odzvali kakšnemu povabilu na preizkušnjo?

Z mojim zastopnikom smo se odločili, da letos ne bom hodil na preizkušnje, saj s tem samo izostanem treningom sedanjega kluba, dodatno breme pa so še vožnje. Če me bo kdo res želel imeti bo moral priti sem in predstavil njihove pogoje.

Torej ste se odločili, da se najprej uveljavite doma?

Tako je. Mislim, da je to najboljša pot za vsakega nogometaša, da se najprej dokaže v Sloveniji in šele nato gre v tujino. Nesmiselno je oditi v tujino pri šestnajstih letih in se vrniti v Sloveniji recimo po dveh letih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. butec
      24.07.2011 ob 21:23 butec

      Mali de še legenda!! Samo tak naprej!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.04.2012 ob 13:21 konj gost

      mitja lotrič ne sme oditi

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.