https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Domovi za starejše ostajajo žarišča okužb

3.4.2020  

Z večanjem števila okuženih starostnikov v domovih za starejše, se sooča vse več domov v Sloveniji. Domovi za ostarele so dobili enotna navodila za reorganizacijo dela, do katerih pa so kritični v skupnosti socialnih zavodov. Najresneje je v petih domovih, kjer imajo od 10 do 85 okuženih. 

162 oskrbovancev in 32 zaposlenih

Število potrjenih okužb se je v Sloveniji po zadnjih podatkih povzpelo na 897. Hospitaliziranih je 112 bolnikov, od teh jih je 29 na intenzivni negi, štiri osebe so odpustili iz bolnišnice. Število smrtnih žrtev se je povzpelo na skupaj 16.

Večja žarišča okužb ostajajo domovi za starejše, v katerih je bilo v sredo skupno 162 oskrbovancev in 32 zaposlenih s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Okuženih oskrbovancev je bilo tako 25 več kot v torek.

"Po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je trenutno pet domov za starejše, kjer že imajo več kot 10 potrjenih primerov okužbe. Največ, 85, jih imajo v domu v Šmarju pri Jelšah, 39 v Metliki, 30 v Ljutomeru, 19 v Deosovem domu v Horjulu, v enoti Bokalce Doma za starejše občane Vič Rudnik v Ljubljani pa 11. Z okužbami se soočajo še v drugih domovih starejših po državi, a po navedbah ministrstva imajo večinoma po enega ali dva primera," poroča STA.

Z ministrstva so vsem domovom posredovali navodila, kako naj se organizirajo. Vsak socialnovarstveni zavod mora organizirati tri cone: eno za zdrave uporabnike, drugo za uporabnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom ter tretjo cono za uporabnike, ki so pozitivni na covid-19.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo, da domovi niso usposobljeni in opremljeni za zdravljenje velikega števila obolelih s covidom-19.

"Zaradi omejenih zmogljivosti predlagana organizacija v večini slovenskih domov za starejše preprosto ni izvedljiva, opozarjajo v skupnosti. Tudi pri tistih izvajalcih socialnovarstvenih storitev, ki trenutno še lahko organizirajo tri ločena območja, je to izvedljivo le ob zelo nizkem številu stanovalcev s sumom ali potrjeno okužbo, poudarjajo. Poleg tega se v domovih soočajo tudi s kadrovsko stisko.

Nasprotujejo predlogu o selitvi domnevno zdravih stanovalcev iz domov za starejše na druge lokacije. Kot opozarjajo, bi večina stanovalcev domov za starejše tudi v primeru selitve potrebovala posebna ležišča in posebno nego," poroča STA.

Včeraj so prvih 15 stanovalcev ljutomerskega doma starejših občanov preselili v Bioterme Mala Nedelje, preostale pa bodo premestili, ko se bodo za to odločili pristojni.

Število okuženih po svetu preseglo milijon

Sicer pa so po svetu potrdili že več kot milijon okužb s koronavirusom, to so podatki, zbrani včeraj do 21. ure po srednjeevropskem času. Umrlo je 51.718 ljudi. Okužbe so zaznali v 188 državah in teritorijih. Okužilo se je najmanj 1.000.036 ljudi. Največ okužb, 234.462, so potrdili v ZDA, kjer se pandemija tudi najhitreje širi. Tam je umrlo 5607 ljudi, največ pa v Italiji - 13.915.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.04.2020 ob 6:49 Okostnjak gost

      Seveda, če pa smo se non - stop potepali po svetu naokrog!!!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.04.2020 ob 8:13 gost

      Novinarji ne delajte panike pa bo vse dobro. Je pa ta virus razgalil politike in direktorje domov, ki so za zaposlene in stanovalce teh domov naredili zelo malo. Zdaj se je pokazala vsa beda njihovega dela. Glaven cilj jim je bil dobiček. DOMOVI ZA STAREJŠE NISO DOBIČKONOSNO PODJETJE. To si zapomnite.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.04.2020 ob 8:42 gost

        Politično nastavljen. Bil že povsod pa nič pametega napravil. SLS. Dokler bodo direktorji domov politični nastavljenci in ne strokovnjaki ne bo nič bolje.

        9 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.04.2020 ob 8:19 gost

      NAFUDANA PIVČEVA TI PA S SVOJO GLAVO RAZMISLI KAKO PRAV BI PRIŠLO TISTIH 66 MILIJONOV EVROV, KI SI JIH RAZDELILA TISTIM, KI SO NAJMANJ PRISPEVALI V POKOJNINSKO IN INVALIDSKO BLAGAJNO, ZA TE DOMOVE IN NE ZA TVOJE VOLILNE GLASOVE. POKOJNINA NI SOCIALNA POMOČ. KOLIKOR JE KDO VLOŽIL TOLIKO DOBI. ZA SOCIALNO IZRAVNAVO IMAJO TI UPOKOJENCI NA RAZPOLAGO VARSTVENI DODATEK. A KMETICI GRE ZA OBLAST. SRAMOTA OD ŽENSKE.

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.04.2020 ob 8:24 nina gost

      Mene pa zanima ,zakaj policija ne kotrorila v aseh da iz druge občine pridejo k nam na vas delat k drugim družinam,in sosedje grejo k sosedu potem ne držijo pravila.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.04.2020 ob 9:00 gost

      Če bi bil iz Martjancev, bi lahko šel v Središče (cca 20 km), ker sem iz Sobote pa v Puconce (5 km) ne morem. Saj mi ni treba, ampak samo za primerjavo.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.04.2020 ob 9:44 Magyar Bacsi gost

      Pivčeva je en navaden napihnjen pav, ki nadaljuje Erjavčevo tradicijo - politiko in obrne jadra v tisto smer od kod veter piha. Zelo pa tudi dobro ve - pozna kaj je mawashi geri udarec. Tipičen SLO politik!!!!

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.04.2020 ob 10:09 Magyar Bacsi gost

        Povrh vsega ima toliko znanja o kmetijstvu kot moja stara mati o NBA košarki!!!

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.04.2020 ob 10:36 Lendavski nadvojvoda gost

      Bacsi,ne tak,kaj dobrega je tudi pri njej.Baba ni slaba,se mi zdi,da ko se "raspali",ko je "napaljena",jo je težko obvladovati,ima ona neki "jebozovni"pogled.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.04.2020 ob 10:53 Magyar Bacsi gost

        To zagotovo drži, vse drugo pa zerooooo, zeroooooo, tipična slovenska političarka. Nič drugega.........

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.04.2020 ob 11:16 Magyar Bacsi gost

        Saj so tudi naše domačinke vroče, povrh vsega pa še dvojezične!!! To je veselje, saj pa zagotovo veš......uhhh že kar pogrešan Soproni!!!!

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.04.2020 ob 10:51 Magyar Bacsi gost

      Gospod Čoba je zanjo doktor znanosti s področja kmetijstva!!!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.04.2020 ob 10:58 Lendavski nadvojvoda gost

      Tak je,Küčana tešanovskuga za ministra.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      03.04.2020 ob 11:19 Čergoli gost

      Izgleda kot boksar - buldog ampak kmetijstvo ima v malem prstu. Ne rabiti biti lepec in glup!!!!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      03.04.2020 ob 22:10 Ges gost

      Pejnaz za penzije nega morejo starce mrejte država tak sce

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.