https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

V pripravi drugi protiKoronapaket, izdan odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil

3.4.2020  

Vlada je na današnji seji začela s pripravo drugega zakonskega paketa. Izdala je tudi Odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovino klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin.

Drugi zakonski #protiKoronapaket #PKP2

"V tem drugem paketu bodo ukrepi usmerjeni v zagotavljanje likvidnosti v slovenskem gospodarstvu, vlada pa bo preučila tudi predloge in pripombe, ki so bili podani ob obravnavi prvega paketa in jih bo poskušala zajeti v tem, drugem zakonskem predlogu. Priprava predloga ukrepov bo potekala v okviru več delovnih skupin in posvetovalne skupine, z namenom, da bi bil predlog zakona v čim krajšem času predložen v obravnavo Državnemu zboru.

 

Odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovino klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin

Zaradi širjenja okužb z virusom SARS CoV-2 se je povečalo predpisovanje zdravil s temi učinkovinami, saj se lahko uporabljajo tudi izven odobrenega indikacijskega območja za zdravljenje pacientov. Ker želi vlada zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo pacientom, ki ta zdravila nujno potrebujejo, odlok določa, da do preklica ni dovoljeno predpisovanje zdravil na samoplačniške recepte, recepte za osebno uporabno in izdaja teh zdravil v lekarni, na podlagi samoplačniških receptov ali receptov za samozdravljenje. Gre za začasen ukrep in bo veljal zgolj v času epidemije COVID-19, do preklica.

Vlada želi z odlokom zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo z zdravili z učinkovino klorokin ali hidroksiklorokin pacientom z revmatoidnim artritisom ali eritematoznim lupusom, ki ta zdravila zaradi poteka bolezni nujno potrebujejo. Poleg tega želi, da se zagotovi zdravilo z učinkovino azitromicin le za zdravljenje v okviru odobrenih indikaciji in prepreči morebitna mikrobna rezistenca na azitromicin ter pomanjkanje tega zdravila na trgu," so sporočili iz urada vlade.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.04.2020 ob 16:14 gost

      ŠE ZDRAVILA NAM BODO PREPOVEDALI. BANDA JANŠEVA. DESNIČARJI VI PA PLOSKAJTE.

      21 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.04.2020 ob 17:52 čondraš gost

        Ne skrbi , za tebe itak še niso zdravila iznašli, tak da ne boš nič prikrajšan..za zbijanje temperature pa tudi ne potrebuješ 3 škatel Lekadola, mogoče bo še kdo drugi kakšno škatlo potreboval..tudi drugod po Evropi se dogajajo zelo podobni ukrepi, a tam tudi JJ straši ? Debeli Debeli, za tebe je edino zdravilo da te konj v glavo brcne pa ti malo podstrešje pospravi.

        7 8 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.04.2020 ob 16:38 gost

      DAJMO VSE PREPOVEDAT. V BUNKER PA POCRKAMO.

      17 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.04.2020 ob 16:53 rile gost

      Treba vse sprostit in naj polj starci počasi umirajo,saj tak ne upoštevajo ukrepov...lp

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.04.2020 ob 8:07 gost

        NA ŠVEDSKEM JE VSE NORMALNO, NIČ NI ZAPRTO, ŽIVLJENJE TEČE NORMALNO, IN NIHČE NE UMIRA OD TEGA NAMIŠLJENEGA VIRUSA. ČE BI BIL TA VIRUS TAKO NEVAREN KOT GA DOLOČENI V DRŽAVI PRIKAZUJEJO, BI MORALI VSI OKUŽENI V DOMU LJUTOMER ŽE UMRETI. PA VSI STAREJŠI, KI ŽE OD NOVEGA LETA HODIJO PO TRGOVINAH IN PO MESTU BREZ ZAŠČITE. PA VSI OKUŽENI V OSTALIH DOMOVIH. SAJ POČASI BOSTE PRIŠLI K SEBI. SE PA BOJIM, DA BO PREPOZNO, KER VAM BODO VZELI S V O B O D O.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.04.2020 ob 17:45 ........ gost

      Vsako leto se umira za gripo, alergijo in se bo, torej spoštovati starce, tovarne zapreti uvesti policjsko uro, in biti na vladi do 2022, dokler ne bo novih volitev. Nisem za umiranje starcev, najmanj, sem pa zato, da se to sranje konča, kar se pa ne bo vsaj pri nas tako hitro, ker bodi vsi danes vladajoči ostali brez sedežev v tej čudni zgradbi, ki ji pravimo parlament.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.04.2020 ob 17:50 gost gost

      Sramota, ka nam delajo. To je nej vlada, to je skupek frustriranih pshihopatov. Sram jih je lahko.

      15 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.04.2020 ob 18:43 minister gost

      Tonin pošilja zaščitno opremo v Makedonijo, tisto ki se pri nas izdeluje. Kje je kamion z onimi maskami, ki je obstal v Nemčiji (ga švabe ukradle) ali ga je minister videl v Sloveniji?. Kacin razbremenjuje policiste (po mojem si morajo malo spočiti) jih pa pošilja nad nedolžen narod z kaznimi. Jebemti, če kdo zame smrdi in predstavlja kup dreka so prav to lažnivci, in ti mi krojijo življenje. Zame so pač lažnivci ljudje z nedostojanstvom, vestjo, moralo, niso si pa sami tega krivi, kriv je nekdo drug.Tako pač je in jaz tu ne morm pomagat.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.04.2020 ob 21:44 Lendavski nadvojvoda gost

        Minister,bratec Rajkec prevzema posle zaščitne opreme,če ne veš kdo je,ti pojasnim....gnezdo srak..

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.04.2020 ob 21:23 gost

      Za domovino Slovenijo z DESNICO naprej

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.04.2020 ob 21:46 gost

      SRAMOTA. VLADA JANEZA JANŠE ODSTOPI, DA NEBO PREPOZNO. JANŠA SRAMOTA DRŽAVE SLOVENIJE.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.04.2020 ob 13:18 gost

      I bi že lahko crkno ,ker za drugo itak nisi.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.04.2020 ob 9:06 gost

      super, edino zdravilo ki kaže dobre rezultate proti covidu 19 bodo nehal izdajat v lekarnah, k da bi hotl da pocrkamo!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.