https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

NOGOMET

Škaper, Gutalj, Črnko in Drvarič o nedeljskem derbiju med Muro 05 in Nafto

26.7.2011  

Od zadnjega prekmurskega derbija med Muro in Nafto je minilo 6672 dni ali 18 let in dobre tri mesece, nasploh zadnji prekmurski derbi med Muro in Beltinci 4104 dni ali 11 let in slabe tri mesece. Po dolgih letih bo tako v nedeljo znova na sporedu prekmurski derbi med Muro 05 in Nafto.

Po osamosvojitvi Slovenije je prvo državno prvenstvo v sezoni 1991/92 štelo kar 21 klubov, od tega iz Prekmurja Mura, Beltinci in Nafta. Medtem ko so se prekmurski derbiji med Muro in Beltinci odvijali kar devet sezon, pa imajo prekmurski derbiji med Muro in Nafto krajšo tradicijo, le dvoletno. Namreč Lendavčani so izpadli že v drugi sezoni slovenskega prvenstva, tako da so bili odigrani samo štiri prvenstvene tekme med Muro in Nafto. Tri so jih dobili črno-beli, ena pa se je končala z delitvijo točk.

Februarja letos je bil prekmurski derbi na prijateljski tekmi ...

Zadnji prekmurski derbi med Muro in Nafto je bil tako odigran 18. aprila 1993, ko se je na Fazaneriji zbralo 3000 gledalcev, dvoboj pa se je končal s 4:1.

Mura: Irgolič, Jančar, Kosi, Breznik, Granov, Ilič (od 81. Lebar), Belec, Baranja (od 72. Cirkvenčič), Gutalj, Cener in Emeršič.

Nafta: Limani, Nedelko, Požgai (od 46. Vida), Horvat, Šavel, Drvarič, Šabjan, Baša (od 70. Utroša), Herceg, Vučko in Hozjan.

Na zgoraj omenjeni tekmi je v dresu Mure igral tudi Goran Gutalj, ki tistih časov spominja tako: »Ravno takrat spomladi sem prišel v Mursko Soboto, od tega je že slabih dvajset let. Spomnim se te tekme med Muro in Nafto. Takrat se je v Murski Soboti začela evforija okoli Mure, zato je bilo prijetno igrati te tekme in normalno, veselil sem se zmage nad Nafto. Žal pa so Lendavčani nato izpadli in so ostali samo še derbiji z Beltinci.«

Štirih odigranih derbijev med Muro in Nafto se spominja tudi Marjan Drvarič, takrat nogometaš, danes pa funkcionar Nafte: »Z nekdanjimi soigralci včasih obujemo spomine in lahko rečem, da so bile tekme med Nafto in Muro doživetja posebne vrste. Igralci nismo rabili motivacije, komaj smo čakali te tekme. To so prijetni spomini.«

Štefan Škaper: Na lokalnih derbijih je vse možno

Za mnenja, kakšne tekme so prekmurski derbiji, smo povprašali nekdanje akterje, ki so večkrat odigrali take tekme. »To so lokalni derbiji, na katerih se zbere večje število gledalcev, meni osebno pa je bila to tekma kot vsaka druga. Gre predvsem za rivalstvo med navijači in pristaši kluba, za igralce pa je to samo tekma z višjim nabojem, na kateri je zaradi dobrega vzdušja lepše igrati,« pravi Štefan Škaper, ki je nastopal v prekmurskih derbijih tako v dresu Mure kot tudi Beltinec.

In kako bo v nedeljo? »Prekmurski derbiji so vedno zelo težke tekme, menim pa, da bosta tekma in vzdušje dobra. Kar se tiče rezultata, je vse možno, tu ne igra nobene vloge položaj na lestvici ali kdo igra doma, na lokalnih derbijih je vse možno,« meni Škaper.

Goran Gutalj: Držal bom pesti in navijal za Muro

Tako kot Škaper, je slast prekmurskih derbijev v dresu Mure in Beltinec okusil tudi Goran Gutalj, ki se rivalstva spominja tako: »To so derbiji, tekme s posebnim nabojem, zbere se veliko gledalcev enega in drugega kluba. Kakšen je derbi, je tudi odvisno od mesta na lestvici, v zgodovini je bilo veliko prekmurskih derbijev, ki so nekaj odločevali. Velikokrat sem bil na strani zmagovalca, kar mi je ugajalo, saj je grdo, če izgubiš in imaš po tekmi slab občutek.«

Gutalj je bil tudi eden od ustanoviteljev novodobne Mure, zato je ponosen, da bo kot gledalec lahko doživel prekmurski derbi. »Veseli me, da je cilj, ki smo ga zastavili pri Muri 05, izpolnjen na kakršenkoli način, to je vrnitev v prvo ligo. Obisk gledalcev in trenutni rezultati kažejo, da se je dobro delalo, mladi domači igralci so dobili priložnost, kar je bil naš cilj, tistih, ki smo bili prvi na pogorišču stare Mure.

Na zadnji tekmi sem bil izjemno ponosen, ko je cel štadion navijal za Muro. Normalno bom držal pesti in navijal za Muro tudi tokrat.  Atmosfera bo izjemna, Mura je v zagonu, štiri osvojene točke so iz psihološkega plana pomembne. Na derbijih ni favorita, zato pričakujem tudi dobro tekmo s strani Nafte, ki bo prežala na Muro predvsem iz protinapadov,« pravi Gutalj.

Bogdan Črnko: Pričakujem zmago Mure

Kar nekaj prekmurskih derbijev v dresu beltinškega prvoligaša je odigral tudi Bogdan Črnko, ki o lokalnih derbijih pravi: »Te tekme so za vsakega igralca, za vsakega trenerja in za vsakega gledalca nekaj posebnega. Ti lokalni derbiji vedno privabijo veliko število gledalcev, naboj na tej tekmi pa je definitivno večji kot na kakšni drugi. Soigralcem je bilo te tekme težje igrati, sam pa sem komaj čakal, ko je bil na sporedu prekmurski derbi.«

foto: funnypup.com

Kar se tiče nedeljskega derbija, Črnko pričakuje domačo zmago: »Že pred začetkom prvenstva sem povedal, da zame v jesenskem delu lahko Mura 05 zelo pozitivno preseneti. To se je prvih dveh krogih že zgodilo in tudi na nedeljski tekmi bo psihološki trenutek na strani Mure, ampak lokalni derbiji velikokrat nimajo veze z rezultati. Sam pričakujem zmago Mure, čeprav me ne bi presenetil tudi neodločen rezultat.«

Marjan Drvarič: Napovedovati rezultat prekmurskega derbija je nehvaležno

Svoja pričakovanja pred nedeljskim derbijem pa je strnil tudi Marjan Drvarič: »Posebne motivacije naši igralci ne bodo potrebovali, bolj jih bomo morali spustiti na zemljo, da naj odigrajo čim bolj mirno. Namreč gre za mlade igralce, ki bi lahko podlegli ambientu. Kot nekdanji igralec vem, da greš na vsako tekmo na zmago, kaj pa je realnost, pa se bo pokazalo. Mi po dveh tekmah še nimamo točke, a smo igrali dobro, še posebej v Kranju, kjer bi si po igri zaslužili tri točke. V soboto je Maribor upravičil svoj sloves, tudi mi pa nismo odigrali slabo. Točke moramo zato iskati na naslednjih tekmah, napovedovati rezultat prekmurskega derbija pa je nehvaležno.«

Mura na zadnjem prekmurskem derbiju v prvi ligi razbila Beltince

Zadnji prekmurski derbi v prvi ligi nasploh je potekal 30. aprila 2000, ko sta se na Fazaneriji pomerila Mura in Beltinci. Dvoboj je potekal le pred 600 gledalci, saj je bilo takrat že znano, da se bodo Beltinčani poslovili od prve lige, temu primeren pa je bil tudi rezultat, saj je bilo kar 6:0 za Muro.

Dosti bolj podoben prekmurskemu derbiju je bil prvi dvoboj v isti sezoni med istima nasprotnikoma, ko se je v beltinškem športnem parku zbralo 3500 gledalcev. Tudi takrat so slavili Muraši z 0:3, pri tem pa je zanimivo, da so na omenjeni tekmi igrali kar štirje akterji, ki bodo prisotni zraven tudi na nedeljskem prekmurskem derbiju med Muro in Nafto. Namreč pri črno-belih so takrat nastopili Damjan Ošlaj in Fabijan Cipot, ki bosta tudi tokrat na igrišču, ter Feri Cifer, ki bo tokrat ob igrišču. Četrti akter je Robert Pevnik, danes trener Mure, leta 2000 pa je bil igralec Beltincev.

Članek je bil objavljen v športnem časniku EKIPA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. flozo
      26.07.2011 ob 15:57 flozo

      Drvarič je tukaj podal še najboljši odgovor na vprašanje... Sem pa mnenja da se okoli teh Pomurskih derbijev preveč piše in da se obiskovalce z tem že rahlo najeda... vsega je seveda dovolj v normalnih količinah. Lp!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. lepi
      27.07.2011 ob 9:24 lepi

      Mura iz Murske, jaz ljubim Muro iz Murske. Tu sploj nega debate, Mura : Nafta 10:0 :D

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.