https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Na vladnem računu za spopadanje z epidemijo več kot 472.000 evrov donacij

20.4.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 sta danes dopoldne sodelovala član svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Miroslav Petrovec ter vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin se je uvodoma zahvalil vsem prebivalcem, da spoštujejo vladne ukrepe, saj so policisti pretekli konec tedna zaznali manj kršitev, kot prejšnji teden, kljub temu, da so se sprostile nekatere omejitve gibanja.

Izpostavil je tudi, da je danes pričel veljati vladni odlok, ki nekatere omejitve dodatno sprošča. Vrata so odprle nekatere prodajne, storitvene in športno-rekreacijske dejavnosti, možen je tudi osebni prevzem hrane, je dejal in dodal, da epidemiologi poudarjajo, da množičnih javnih dogodkov, koncertov in podobno še nekaj časa ne bo.

Veliko odgovorov za prihodnja ravnanja pa bo dalo testiranje prebivalcev na novi koronavirus, ki je steklo danes, je zaključil Kacin.

O testiranju je v nadaljevanju več povedal dr. Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Univerze v Ljubljani, ki koordinira raziskavo razširjenosti covida-19 v Sloveniji. Poleg inštituta v raziskavi sodelujejo še UKC Ljubljana, ljubljanska fakulteta za računalništvo in informatiko, fakulteta za družbene vede in statistični urad, je povedal.

Z raziskavo bodo dobili realno oceno, koliko okužb je v populaciji. Na podlagi teh podatkov pa bodo pristojni lahko sprejemali nadaljnje ukrepe, ki bodo preprečili pojavljanje novih žarišč epidemije, je uvodoma pojasnil Petrovec.

Zagotovil je, da bo za varnost osebnih podatkov poskrbljeno. »Seveda bodo ljudje, ki bodo sodelovali, na dom dobili pojasnilo oziroma izvid. Vedeli bodo, ali so morda okuženi ali pa so okužbo preboleli,« je poudaril.

Petrovec je poudaril tudi, da je vzorec reprezentativen in metodološko utemeljen, zato v raziskavi lahko sodelujejo le osebe, ki so prejele vabilo. Ob tem pa zagotovil, da je testiranje povsem prostovoljno. Kdor želi sodelovati, bo s klicem izrazil pripravljenost, nakar bodo uskladili čas, ko ga bo strokovna ekipa lahko obiskala na domu. Vsak se bo lahko tudi odločil za ponovno testiranje po šestih mesecih. Kdor ne želi sodelovati, pa lahko pokliče in to sporoči, ali pa ne stori ničesar.

Strokovnih ekip, ki so sestavljene iz mikrobiologa in usposobljenega zdravstvenega delavca, je deset. Prvi dve sta zjutraj že odšli na teren, raziskava pa bo potekala predvidoma do konca tedna. Nato bodo potrebovali še nekaj dni za obdelavo podatkov, ki jih bodo najprej ponudili strokovni javnosti in nato še zainteresirani. Slovenija bo s tem kot prva država izvedla raziskavo, koliko ljudi je bolezen covid-19 nevede prebolelo, je še povedal.

Ob koncu konference je znova spregovoril Kacin, ki je povedal, da je Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) do danes domov pripeljalo 800 slovenskih državljanov, 1500 pa jih je s pomočjo pot domov našlo samih. Po svetu je še 500 državljanov, ki so se na MZZ obrnili po pomoč, veliko pa je tudi takih, ki se na nas sploh niso obrnili, je dejal in dodal, da je krizna celica MZZ-ja v skrčeni obliki še delujoča. »Vsi, ki potrebujete pomoč pri poti domov, se še vedno lahko obrnete na konzularno službo oz. najbolj znanega uslužbenca MZZ-ja Andreja Štera,« je poudaril.

Ob zaključku pa se je zahvalil vsem, ki so donirali sredstva na račun Ministrstva za finance. »Zbrali smo že 472.652,23 evrov,« je dejal in dodal, da je vladni račun za spopadanje z epidemijo covida-19 še aktiven.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.04.2020 ob 16:44 ................. gost

      ta dva, sramota človečnosti.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.04.2020 ob 19:35 sero gost

      Tej 472.652,23 evrov de šlo za preplačano medicinsko opremo. Banda gnila.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.04.2020 ob 10:16 gost gost

      to so časi za vojne dobičkarje kaka korona viros to je navadna gripa ki je bolj aktivna zaradi blagih zim še nekaj let pa bo tudi malarija prišla v EU pa kaj mati narava nam začne malo oporekati in nas opozarjati kaj vraga pa delate z mano saj me boste kmalo uničili če se ne bom branila pred ljudmi ki nemilosrdno uničujejo vse okrog sebe zadnjič sem šel v gozd in naletel na velik kup umazanih odvrženih cunj predvsem spodnjega perila pa menim da bi tudi to bilo zelo primerno za tako popularne in donosne maske kar pokličite me pa vam jih podarim Janez Ivan.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.