https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Gantar na teren v iskanje rešitve za DSO Ljutomer, v lekarnah spremembe pri izdajanju zdravil na recept

23.4.2020  

Minister za zdravje Tomaž Gantar se danes odpravlja na teren v iskanje rešitve za ljutomerski dom starejših občanov s številnimi okuženimi z novim koronavirusom. V lekarnah pa od danes ne velja več omejitev za izdajo zdravil na recept za obdobje le enega meseca.

V ljutomerskem domu starejših je bilo do torka okuženih 83 tamkajšnjih stanovalcev, 22 zaposlenih in osem zunanjih sodelavcev. Selitev nekaterih okuženih oskrbovancev, ki sicer ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja, so načrtovali, da bi v domu lahko vzpostavili možnost delitve oskrbovancev na okužene in neokužene.

Potem ko so idejo o selitvi okuženih varovancev v ptujsko bolnišnico opustili je Gantar napovedal, da bo obiskal več zdravstvenih domov in bolnišnic v tem koncu države, nato pa se bodo odločali, katere rešitve so najbolj primerne za ljutomerski dom. Težava je po njegovih besedah v tem, ker »ekipe, ki so že sodelovale pri pomoči temu domu, ne želijo več sodelovati«.

Z današnjim dnem se sicer odpravlja dosedanja omejitev izdaje zdravil na recept za zdravljenje za največ en mesec, v veljavi pa ostaja omejitev izdaje zdravil brez recepta v lekarnah na eno pakiranje na osebo.

Prav tako danes začenja veljati vladni sklep, ki v skladu s 103. členom prvega protikoronskega zakona, ki določa policijska pooblastila za namen obvladovanja epidemije, omogoča izmenjavo podatkov med policijo in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Kot poroča STA, bodo policiji med drugim na voljo podatki o vrsti in trajanju karantene zaradi okužbe z novim koronavirusom ter o drugih omejitvah, so sporočili po sredini seji vlade.

    Fotogalerija