https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Nudenje pomoči nevladnim organizacijam in socialnim podjetjem v času korona virusa

17.04.2020 ob 14:58  

Obdobje epidemije je zaznamovalo prav vsakega, tako individualno kakor tudi celotno družbeno in gospodarsko sfero. Oškodovana ne bodo samo podjetja, temveč tudi nevladne organizacije, ki jih je v Sloveniji okoli 28 tisoč in imajo nekaj manj kot 8.300 zaposlenih, prav tako pa tudi socialna podjetja, ki jih je trenutno 268, od tega samo v Podravju in Pomurju 110 (mnoga med njimi se sicer tudi uvrščajo med nevladne organizacije). Številne od njih storitev v času epidemije ne morejo opravljati, nekatere so svoje dejavnosti prilagodile in jih izvajajo na daljavo. Mnoge skrbi, kako bodo pokrile stroške najemnin, kako bodo opravičile javna sredstva prejeta preko razpisov, kako bodo rešile stiske z zaposlenimi.

Nevladne organizacije je potrebno informirati in izobraževati: Spletno predavanje na temo ukrepov iz mega anti-korona zakona

Da bi nevladne organizacije dobile potrebne informacije, kako urediti položaj zaposlenih, je Lokalna razvojna fundacija za Pomurje v okviru čezmejnega projekta SENS NETWORK v teh dneh organizirala brezplačni webinar za nevladne organizacije in socialna podjetja in jih tako želela seznaniti z ukrepi iz t.i. mega anti-korona zakona. Slednji je bil sprejet 9. aprila in tudi nevladnim organizacijam ter socialnim podjetjem omogoča povračilo nekaterih stroškov zaposlitev (nadomestil plač, prispevkov, itd.). Ker so mnogi ukrepi časovno omejeni, je nujno, da so nevladne organizacije in socialna podjetja seznanjeni s podrobnostmi, kako, kje in kdaj urediti vse potrebno, da bi dobile povrnjene stroške.

Na webinarju so tako bili celostno predstavljeni ukrepi, ki se nanašajo na izvajanje projektov v času epidemije (kdaj se lahko prilagodijo in kdaj ne, kako nastopati do financerja), odreditev čakanja na domu in možnosti državne pomoči v tem primeru, kako ravnati, če delavci dela ne morejo opravljati ker npr. nimajo varstva otrok in možnosti državne pomoči v tem primeru, kdaj država krije, nadomestila bolniške, kdaj so nevladne organizacije in socialne podjetja oproščena plačila obveznih prispevkov, kakšne so obveznosti glede kriznega dodatka za tiste, ki delajo v času epidemije, ter drugi ukrepi.

»To je bil prvi webinar, ki smo ga organizirali v zgodovini naše organizacije in se je izkazal za odlično obliko interakcije in podajanja informacij, prav tako smo samo v treh dneh imeli več kot 60 prijavljenih. Udeleženci lahko spremljajo predavanje od doma, sproti zastavljajo vprašanja predavatelju, hkrati pa je posnetek na voljo tudi za kasnejši ogled. Tudi povratne informacije udeležencev so zelo pozitivne, zato bomo tak način predavanj zagotovo še prakticirali«, je pojasnila Matejka Horvat, vodja projekta SENS NETWORK in zaposlena na Lokalni razvojni fundaciji za Pomurje.

»Webinar je bil odlično zastavljen in je odgovoril na bistvena vprašanja. Všeč mi je bi bila hitra interakcija med predavateljem in udeleženci ter enostavnost poteka dela. Izbira predavatelja ter relevantnost teme je bila pravšnja glede na trenutno situacijo na trgu«, je povedala ena izmed udeleženk webinarja.

Podpora nevladnim organizacijam ob številnih nejasnostih

Webinar je izvajal Matej Verbajs, vodja pravne službe na Centru nevladnih organizacij Slovenije, ki je povedal: »V zadnjih tednih se naša pravna pisarna v celoti posveča aktualnim izrednim razmeram v nevladnem sektorju in skušamo z obveščanjem, svetovanjem in izobraževanji pomagati čim večjemu številu nevladnih organizacij, hkrati pa skrbeti, da bodo tako obstoječi kot prihajajoči korona ukrepi čim ugodnejši tudi za nevladne organizacije«. Opozarja pa, da imajo pa pri tem tudi določene težave: »Besedilo zadnjega interventnega, t.i,. mega-zakona, je sila nejasno, mestoma tudi v nasprotju s samim seboj in obrazložitvami zakonodajalca. Praktično dnevno se spreminjajo tudi uradne razlage državnih organov, kar vse povzroča še večjo negotovost tako med delavci, kot delodajalci. Zato so neki popravki praktično nujni in so tudi že napovedani, upamo pa, da ne bodo vsega obrnili na glavo«.

Nevladnim organizacijam tako svetuje naj redno spremljajo njihovo spletno stran in obvestila, da bodo na tekočem.

»V kolikor se organizacijam še vedno porajajo vprašanja in dileme, pa se lahko obrnejo tudi na LRF za Pomurje, ki kot regijsko stičišče nevladnim organizacijam Pomurja nudimo možnost brezplačnega pravnega svetovanja«, dodaja Matejka Horvat. »Prav tako pa bomo v okviru projekta SENS NETWORK socialnim podjetjem v prihodnosti ponudili storitev mentorske mreže, ki jo bodo sestavljali strokovnjaki iz različnih področij.«

Kako epidemijo občutijo nevladne organizacije in socialna podjetja?

»Tako kot vsi, so se tudi nevladne organizacije morale prilagoditi na situacijo v zvezi z epidemijo. Mnoge so se prve odzvale na potrebe okolja, posebej za najbolj ranljive skupine«, še pojasni Horvatova, ki je vsakodnevno v stiku z nevladnimi organizacijami in socialnimi podjetji. »Številne nudijo humanitarno pomoč, bodisi starejšim pri oskrbi s hrano bodisi otrokom pri šolanju npr. s pomočjo zbiranja računalnikov, tiskalnikov, monitorjev, da lahko otroci sploh spremljajo pouk. Druge spet nudijo brezplačno psihološko ali učno pomoč. Veliko jih ima odprtih brezplačnih telefonov ali izvajajo storitve preko videokonferenc. Mnoge nevladne organizacije v času epidemije opravljajo svojo temeljno zagovorniško funkcijo in opozarjajo na različne probleme. Kot vedno v kriznih časih, so tudi tokrat nevladne organizacije s svojimi prostovoljci in zaposlenimi pomemben in nepogrešljiv del reševanja stisk državljanov in državljank. Kot regijsko stičišče nagovarjamo občine in državo, da poleg ukrepov za zaposlene, najdejo rešitve tudi za drugačno vrsto pomoči (npr. oprostitev najemnine ali drugih stroškov)«.

Lea Cipot, ustanoviteljica in vodja komisijske trgovine z rabljeno otroško opremo in oblačili Zavod korak naprej Murska Sobota, so.p., je povedala: »Delovanje našega socialnega podjetja je v času epidemije omejeno. Poslovanje je osredotočeno na spletno prodajo. Glede na to, da opravljamo posebno dejavnost, prodaja rabljenih otroških oblačil in opreme, pogrešamo delo s strankami v trgovini, kjer je proces prodaje dosti bolj oseben«.

Projekt SENS NETWORK je financiran s strani Programa sodelovanja V-A Slovenija – Madžarska in je delno financiran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Webinar je dosegljiv tukaj:

https://lrf-pomurje.si/webinar-ukrepi-iz-mega-anti-korona-zakona/

Dodatne informacije:

sens-network.com

info@lrf-pomurje.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.