https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Ali ste pravilno izpolnili izjavo za pridobitev mesečnega dohodka?

3.5.2020  

Finančna uprava RS samozaposlene opominja na pravilno izpolnjevanje izjav. Izjavo za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka in/ali oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost v času od razglasitve epidemije do konca maja je sicer vložilo že 41.632 zavezancev.


Samozaposleni, ki so zaradi upada prihodkov v epidemiji novega koronavirusa upravičeni do pomoči države, morajo Finančni upravi RS (Furs) predložiti ustrezno izjavo, a nekateri so vložili več izjav, ker so si očitno vmes premislili in popravili podatke. V tem primeru se upošteva kronološko zadnja izjava, opozarjajo na Fursu.

Izjavo za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka in/ali oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost v času od razglasitve epidemije do konca maja je doslej prek Fursovega informacijskega sistema eDavki sicer vložilo že 41.632 zavezancev, nekateri pa so vložili več izjav, na Fursu so jih namreč prejeli skupaj 47.670.

Upoštevala se bo samo zadnja kronološko prejeta izjava

Ob tem ugotavljajo, da so nekateri zmotno mislili, da z novo izjavo zgolj dopolnjujejo svojo prejšnjo izjavo. A to ne drži, saj se bo upoštevala samo kronološko zadnja prejeta izjava, so opozorili na Fursu. Povedano drugače: zadnja izjava "povozi" prejšnje, so ponazorili. Če je zavezanec torej preko eDavkov vložil več izjav, je pomembno, da je v zadnji izjavi označil vse potrebne rubrike, ki jih želi uveljavljati.

Če je torej v prvi izjavi označil, da uveljavlja upravičenja za marec, nato pa je v drugi izjavi označil, da uveljavlja upravičenja za april in maj, mu temeljni dohodek za marec ni bil izplačan, tega je Furs tistim, ki so izjave vložili do 18. aprila, izplačal 24. aprila. Takšnim zavezancem na finančni upravi svetujejo, naj vložijo še eno izjavo, v njej pa označijo uveljavljanje upravičenj za vse tri mesece.

Do pomoči so upravičeni samozaposleni, kot tudi kmetje, družbeniki in verski uslužbenci, ki so zaradi epidemije utrpeli izpad dohodkov in sicer za obdobje od 13. marca do konca maja. Za marec znaša mesečni temeljni dohodek 350 evrov, za april in maj pa po 700 evrov, v tem obdobju pa lahko uveljavljajo tudi oprostitev plačila socialnih prispevkov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.