https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Med verniki razdalja vsaj 1,5 metra, krst in cerkvena poroka z največ 15 udeleženci

30.04.2020 ob 16:00  

Zaradi preprečevanja širjenja epidemije COVID-19 in ohranjanja zdravja vernikov ter slovenskega prebivalstva, škofje ordinariji skladno z Zakonikom cerkvenega prava ter v okviru avtonomije ustavno zagotovljene svobode veroizpovedi in ob upoštevanju državnih predpisov ter predhodni seznanitvi pristojnih državnih ustanov med drugim določajo, da morajo verniki v cerkvi in v klopeh ohranjati medsebojno varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra.

"Sveta maša

Župniki in drugi duhovniki obhajajo svete maše z verniki pod naslednjimi pogoji:

- Udeležba je dovoljena samo zdravim osebam, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. Starejšim, kroničnim bolnikom in drugim zdravstveno ogroženim osebam priporočamo, da še naprej svete maše spremljajo po televiziji, radiu ali spletu, saj je to zaradi njihovega zdravstvenega stanja najvarneje.

- V cerkvi mora vsak vernik nositi svojo zaščitno masko oz. temu primerno zaščito (šal, ruta ipd.).

- Pri vhodu v cerkev si mora vernik razkužiti roke z ustreznim razkužilnim sredstvom, ki ga zagotovi župnik oz. župnijski sodelavci. Če župnija ne more zagotoviti razkužilnega sredstva, se župnik obrne na lokalno civilno zaščito oz. škofijskega ekonoma. Če razkužila ni mogoče zagotoviti, svetih maš z udeležbo vernikov ni mogoče obhajati.

- Verniki morajo v cerkvi in v klopeh ohranjati medsebojno varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra, kar pomeni, da mora biti vsaj vsaka druga vrsta prazna. Te omejitve ne veljajo za družine oz. osebe, ki živijo v istem gospodinjstvu.

- V cerkvi ali drugem zaprtem prostoru je lahko naenkrat največ toliko oseb, kolikor jih prostor lahko sprejme ob upoštevanju varnostne razdalje 1,5 metra.

- Sodelovanje diakonov, ministrantov, bralcev beril oz. drugih bogoslužnih sodelavcev je mogoče samo ob upoštevanju varnostne razdalje 1,5 metra. Izjema so le nujna opravila med sveto mašo (podaja bogoslužnih predmetov ipd.).

- V zakristiji, kjer se duhovnik in sodelavci pripravljajo na sveto mašo, se mora upoštevati razdalja 1,5 metra. Če je zakristija majhna in te razdalje ni možno spoštovati, se bogoslužni sodelavci pripravijo v cerkvi.

- Maske nosijo vsi sodelavci pri bogoslužju, razen duhovnika.

- Blagoslovljena voda ob vstopu v cerkev mora biti umaknjena (glej 24. točko tega navodila), zato duhovnikom priporočamo, da pokrižanje z blagoslovljeno vodo nadomestijo z obredom nedeljskega blagoslova vode in kropljenjem vernikov od oltarja (prim. Rimski misal, str. 923).

- Dovoljeno je ljudsko petje. Na koru so lahko organist in solist ali družina, ki živi v istem gospodinjstvu in poje cerkvene pesmi, ob upoštevanju ustrezne razdalje 1,5 metra. Sodelovanje pevskega zbora med sveto mašo ni dovoljeno zaradi bližine med pevci in možnosti okužbe.

- Pozdrav miru oz. rokovanje se opusti.

- Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko brez izjeme. Preden se obhajajo, si verniki s prosto roko odmaknejo masko, takoj po zaužitju svete hostije pa si masko zopet namestijo čez obraz. Med verniki v vrsti mora biti vsaj 1,5 metra razdalje. Duhovnik oz. delivec obhajila mora imeti pri obhajanju masko. Pred obhajilom in po njem si mora razkužiti roke.

- Ko verniki prihajajo v cerkev in odhajajo iz nje, naj upoštevajo medsebojno razdaljo 1,5 metra. Ob koncu svete maše naj se k vratom pomikajo najprej verniki, ki so bližje izhodu, ter se čim prej oddaljijo od vrat, da ostalim omogočijo nemoten prehod.

- Pobiranje darov vernikov je med darovanjem. Kdor pobira darove vernikov, mora nositi masko.

- Po vsaki sveti maši je treba cerkev temeljito prezračiti (vsaj 30 minut).

- Če je cerkev premajhna, da bi se v njej verniki lahko udeležili svete maše ob upoštevanju varnostnih ukrepov medosebne razdalje, naj duhovniki uvedejo dodatne nedeljske svete maše (npr. sobotna večerna sveta maša, ki velja za nedeljsko, dodatna nedeljska sveta maša itd.).

- Sveta maša na prostem je dovoljena ob upoštevanju državnih in občinskih zakonov ter pod prej navedenimi pogoji. Trenutno državni predpisi določajo, da so javni dogodki z več kot 5 osebami prepovedani. Če bo prišlo do spremembe tega števila s strani civilne oblasti, lahko duhovniki darujejo svete maše na prostem z upoštevanjem omejitve števila navzočih vernikov. Zadrževanje v zaprtih prostorih ali na prostem pred sveto mašo ali po njej je podvrženo civilnim predpisom in ni dovoljeno.

Podeljevanje zakramentov krsta, prvega obhajila, birme, poroke in bolniškega maziljenja

- Posamično podeljevanje zakramenta svetega krsta je dovoljeno ob navzočnosti najožjih sorodnikov oz. največ 15 oseb, ki med seboj ohranjajo ustrezno in obredu primerno razdaljo ter nosijo zaščitne maske. V primeru zaporednih krstov je treba prostore predhodno prezračiti.

Po presoji duhovnika in po posvetu s starši ustrezno pripravljenih otrok je mogoče podeliti zakrament prvega svetega obhajila v skupinah z največ 5 prvoobhajanci ob nedeljah oz. delavnikih. Za druge otroke, ki še niso pripravljeni, se podeljevanje zakramenta prvega svetega obhajila preloži na jesenski čas.

- Podeljevanje zakramenta birme je zaradi osebnega stika med birmancem in birmovalcem preloženo na jesenski čas oz. čas po začetku novega veroučnega leta. Nove termine birm bodo posamezne škofije uskladile z župniki.

-  Podeljevanje zakramenta svetega zakona je dovoljeno ob navzočnosti najožjih sorodnikov oz. največ 15 oseb, ki med seboj ohranjajo ustrezno razdaljo ter nosijo zaščitne maske.

- Podeljevanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena. Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele ter druge podobne ustanove, morajo upoštevati navodila omenjenih ustanov za preprečevanje okužb in od njih pridobiti ustrezno zaščitno opremo.

Zakrament svete spovedi

Spovedovanje v spovednicah in spovednih kabinetih ni dovoljeno. Zakrament svete spovedi je dovoljeno obhajati na prostem, v cerkvah, kapelah in veroučnih prostorih, ki jih je treba redno prezračevati. V vsakem primeru je treba zagotoviti spovedno tajnost. Pri spovedi spovedanec in spovednik nosita zaščitno masko in ohranjata razdaljo 1,5 metra.

Spovedovanje po telefonu in po spletu je izrecno prepovedano, saj ni zagotovljena tajnost. Duhovniki in verniki so to normo dolžni spoštovati. Redna oblika spovedovanja je osebna spoved.

Pogrebi

Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogrebni obred se opravi v navzočnosti najožjih sorodnikov. Pogrebna sveta maša je lahko darovana ob upoštevanju določil svete maše tega navodila.

Med pogrebom je treba upoštevati medsebojno razdaljo 1,5 metra," navaja Slovenska škofovska konferenca.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.04.2020 ob 18:46 gost

      Pista si veseli ka buš lehko k meši šo?

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.04.2020 ob 19:28 gost

      mmmmm

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.05.2020 ob 9:00 gost

      V beltinški cerkvi je zmanjkalo vsaj 150 000 eur, zahvaljujoč nevestnemu in NEČLOVEŠKEMU ravnanju ravnatelja GŠ Mateju Zavcu, ki se že 5 let iživlja nad profesorico GŠ. Trebej to finančno luknjo nadomestiti.

      18 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.05.2020 ob 11:03 gost

      Ta Matej Zavec, ravnatelj glasbene v Beltincaj je res spraznil žep župnije Beltinci za 150 000 EUR, svojega pa polni s plačo kero si sploj ne zasluži, ampak jo ma zahvaljujoč škofu keri sploj ne reagira na izgubo telkega denarja (ta denar PA JE PREDVSEM od PROSTOVOLJNIH DAROV NAS FARANOV) in dopušča tako nevestno obnašanje Mateja Zavca! Vlači se po sodiščaj že 5 let in vse izgublja, naša župnija pa vse njegove napake mastno plačuje! Dati delavcu 3 ZAPOREDNE ODPOVEDI je več kot NEČLOVEŠKO! In taka oseba je še ravnatelj, vodja, pedagog! LAHKO GA JE LE SRAM SVOJIH DEJANJ! Sprehaja se ponosno po Beltincaj kot, da nima nič s celo to situacijo! REDNO JE ZAKUHAL in prav nič ne odgovarja za to kar je skuhal! SRAMOTA!

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.05.2020 ob 12:18 UUU gost

      Res je ta ravnatelj GŠ Beltinci zajebal do konca župnijo Beltinci. Naredil gromozansko škodo ne samo faranom, temveč staršem, učencem GŠ in še marsikateremu. Da sploh ne omenjamo zelo strokovne profesorice,kateri je dal 3 odpovedi zapored! To,da je taka oseba še na takšnem položaju je živa katastrofa!!! 150 000 EUR finančne škode narejene od strani tega ravnatelja,marsikaj pove o ravnanjih takega nevestneža. Moral bi biti nagnan že zdavnaj! Zakaj so take osebe zaščitene? Škof, že je skrajni čas, da končno ukreneš!

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.05.2020 ob 12:46 prašiči gost

        Škof, že je skrajni čas, da končno ukreneš ! Ne more ukrepati, sem slišal, da je baje pobral šticungo ?!

        15 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.05.2020 ob 12:20 UUU gost

      Res je ta ravnatelj GŠ Beltinci zajebal do konca župnijo Beltinci. Naredil gromozansko škodo ne samo faranom, temveč staršem, učencem GŠ in še marsikateremu. Da sploh ne omenjamo zelo strokovne profesorice,kateri je dal 3 odpovedi zapored! To,da je taka oseba še na takšnem položaju je živa katastrofa!!! 150 000 EUR finančne škode narejene od strani tega ravnatelja,marsikaj pove o ravnanjih takega nevestneža. Moral bi biti nagnan že zdavnaj! Zakaj so take osebe zaščitene? Škof, že je skrajni čas, da končno ukreneš!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.05.2020 ob 12:23 katastrofa gost

      Ja,ja Matej Zavc, ravnatelj GŠ Beltinci, si je več kot zaslužil, da več ni na tem položaju! Tako iživljanje nad delavko,ki je delala zelo strokovno , marljivo in predano je nevideno! 3 zaporedne odpovedi so nekaj nepredstavljivega in skrajno bolnega! Več kot 5 let jo dobesedno maltretira s svojim nečloveškim ravnanjem! Naj se že enkrat pobere, skrajni čas je!

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.05.2020 ob 12:38 gost

        Kaj te ta profesorica nima moža ali kakega drugega mandeljca keri bi malo napokal samozavestneža..samo jokcate tu gor, take stvari se rešujejo potiho.

        14 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.05.2020 ob 12:25 katastrofa gost

      Ja,ja Matej Zavc, ravnatelj GŠ Beltinci, si je več kot zaslužil, da več ni na tem položaju! Tako iživljanje nad delavko,ki je delala zelo strokovno , marljivo in predano je nevideno! 3 zaporedne odpovedi so nekaj nepredstavljivega in skrajno bolnega! Več kot 5 let jo dobesedno maltretira s svojim nečloveškim ravnanjem! Naj se že enkrat pobere, skrajni čas je!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.05.2020 ob 14:07 VERNIK gost

      150 000 EUR?! Za našega škofa to prav nič ni! Majhna vsotica! Dovolil je, da se v beltinški fari bahajo z denarjem, ki smo ga darovali cerkvi! Še za nagrado je glavnega akterja izgube te majhne vsotice od 150 000 eur, Mateja Zavca-ravnatelja GŠ Beltinci, pustil delati naprej,namesto, da bi ga nemudoma umaknil s takega položaja in nam je s takim ravnanjem dal vedeti, da podpira neodgovorno, nesramno in nenazadnje nečloveško ravnanje enega ravnatelja. In ti isti nam govorijo o morali, poštenju, vesti... HALO!

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.05.2020 ob 14:31 vaščan Janez gost

      To profesorico je še kazensko ovadil.To pa je tudi izgubil na sodišču kot vse ostalo kar izgublja že 5 let! Niso mu bile zadosti NEZAKONITE ODPOVEDI pa se je lotil še kazenske ovadbe. Ves čas se samo z lažmi skuša braniti! BEDA od bede! A ja,poleg vsega je še VELIKI VERNIK! Iz leta v leto je vse bolj hvaležen faranom, da darujejo denar, ki se uporablja za njegove napake, vaček bi ga zdavnaj zmanjkalo. Niso te zadeve po ceni, posebej, ko se dogajajo 5 let. Tako se je že nabralo cca. 150 000 eur škode in se stroški še naprej nabirajo... Zato farani ne pozabite, da so igrice Mateja Zavca ZELO,ZELO DRAGE, vi pa kar naprej darujte.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.05.2020 ob 19:21 gost

        To zgodbo trebej čimprej dati v medije. Da vidimo ali bo škof potem še naprej ščitil tega škodljivca od ravnatelja! SRAM naj jih bo!

        11 0 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      02.05.2020 ob 8:58 gost

      Spravite se že enkrat to zadevo razčiščevat, tam kjer je za to kompetentno mesto, ne pa da jo komentirate po sistemu "baba čula, baba rekla".

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.06.2020 ob 16:51 odranci gost

      jebe se nam za škofa, kij mamu Kozara, pruščinje smu drapnuli in to je to. V uDRÖNCAJ NEJ BILOU KURONAVIRUSA, KA SME GA NEJ NOTRI PÜSTILI. Živeli Udrönci.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.