https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Vladno poročilo: Prejšnja vlada kupila premalo zaščitne opreme in po višjih cenah

06.05.2020 ob 15:40  

Vlada Republike Slovenije je v poročilu o zaščitni opremi za epidemijo covida-19 kritična do ravnanj prejšnje vlade Marjana Šarca.


Prejšnji vladi očitajo, da ni pravočasno zagotovila potrebnih zalog opreme niti je ni naročila, pri tem pa ugotavljajo še, da so v tistem času opremo kupovali po višjih povprečnih cenah kot v času vlade Janeza Janše, čeprav so v času največje krize kupovali ne glede na ceno.

Vlada ugotavlja, da so bile cene zaščitne opreme v prejšnji vladi večje

Vlada v poročilu, ki obsega več kot 80 strani, med drugim ugotavlja, da so se maske FFP2 v času Šarčeve vlade kupovale po 4,64 evra za kos, v času Janševe vlade pa po 3,40 evra za kos. Povprečna cena dobavljenega ventilatorja v času Šarčeve vlade je bila 49.154,55 evra, v času Janševe vlade pa 33.880,44 evra.

"Količina opreme ne bi zadoščala niti za en dan"

V državnem logističnem centru v Rojah je bilo 16. marca na razpolago 93.500 kirurških mask, 2000 mask FFP1, 1000 mask FFP2, 3400 mask FFP3, 1,5 milijona lateks rokavic, 8649 zaščitnih kombinezonov in 374 zaščitnih očal, kar ni bilo dovolj niti za en dan glede na ocenjene potrebe v Sloveniji, z izjemno lateks rokavic, kjer so zaloge glede na ocenjene potrebe zadostovale za štiri dni, so zapisali.

"Zavod za blagovne rezerve je do 10. aprila kratkoročno zagotovil dovolj zaščitne opreme, do takrat je zavod v času največje krize in pomanjkanja sklepal pogodbe za dobavo opreme ne glede na ceno. Dobavljena zaščitna oprema do 14. aprila pa zavodu omogoča v prihodnosti več manevrskega prostora pri pogajanjih o ceni.

Zavod blagovne rezerve naj se za še nerealizirane pogodbe za dobavo zaščitne opreme začne pogajanja z dobavitelji za korekcijo cen navzdol in skrajšanje dobavnih rokov", piše v poročilu.

Vlada bo zagotovila milijon evrov za razvoj in začetek proizvodnje ventilatorjev v Sloveniji

Vlada bo v letošnjem proračunu zagotovila milijon evrov za razvoj in začetek proizvodnje ventilatorjev v Sloveniji ter dodaten milijon za proizvodnjo zaščitnih mask tipa FFP2 in FFP3.

Vlada predlaga računskemu sodišču revizijo pravilnosti in smotrnosti poslovanja za prve štiri mesece v letošnjem letu zavoda za blagovne rezerve. Prav tako predlagajo revizijo vseh postopkov nakupa, najema in vzdrževanja ventilatorjev v vseh slovenskih bolnišnicah v zadnjih petih letih.

foto: arhiv Pomurec

V poročilu je Janševa vlada kritična do predsednika prejšnje vlade Marjana Šarca. "Že površen pregled osnovnih dejstev in zaporedje dogajanj v svetu, EU in v Sloveniji v februarju in marcu 2020 kaže, da Marjan Šarec kot predsednik 13. vlade očitno ni vestno ravnal v službi. Najbolj sporna je odločitev, da se za potencialno okužene povratnike iz žarišča v Italiji ne odredi karantena in da se pravočasno ne zapre oziroma zdravstveno nadzoruje meje z Italijo," so zapisali.

Dodajajo, da je Slovenija epidemijo razglasila šele dan za tem, ko je WHO razglasila pandemijo in 14 dni pozneje, kot so to storile nekatere od Italije mnogo bolj oddaljene Baltske države. Iz korespondence tedanjega ministra za zdravje Aleša Šabedra izhaja, da mu takratni premier Marjan Šarec hitrejšega ukrepanja v posamičnih primerih prej ni dovolil oziroma ga je celo aktivno preprečeval, še navaja STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.05.2020 ob 15:58 gost

      Še čudno, da Kučan ni kriv za vse svinjarije s katerimi so nekateri mastno služili. Danes je Janševa vlada zamenjala še direktorja NPU - ja. Sami Janševi na najvišjih položajih v policiji, obveščevalni službi, kriminalistični službi, .......... Da ne bo kdo napisal, da je to slučajno. Gospodarski minister, ki je bil zadolžen za nabavo teh sredstev, je pa od leta 2014 človek z veliko glavo Zdravko Počivalšek. Da se ne boste več sprenevedali in nas imeli za neumne.

      26 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.05.2020 ob 16:14 gost

      SLOVENIJA NE POTREBUJE VEČJE ŠTEVILO VENTILATORJEV. KO STAREJŠEGA ČLOVEKA S PLJUČNICO PRIKLOPIŠ NA VENTILARTOR, JE V 99 % OBSOJEN NA SMRT. ZAKAJ ZDRAVNIKI NIČESAR O TEM NE POVESTE????? IMA KAKŠEN DOKTOR TOLIKO JAJC, DA BO TO JAVNO POVEDAL? ne upa, ker mu bodo janševi grozili s smtjo.

      20 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.05.2020 ob 16:19 gost

      Rabili bi enega dobrega raziskovalnega novinarja, da bi ugotovil koliko zaščitne opreme so imele bolnišnice na zalogi, predvsem pa koliko te zaščitne opreme je imela vojska v svojih skladiščih!!!!!!!! Sem prepričan, da ne malo.Na dan 13. marec 2020.

      21 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.05.2020 ob 16:20 neuk gost

      Ne vem ali se motim, pač neuk je neuk, zato bi prosil, če mi kdo ve odgovoriti, kdo je bil v prejšnji vladi minister za gospodarstvo?. Hvala na odgovoru.

      21 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.05.2020 ob 16:59 Gost gost

      Poćivaušek opevani je tudi v prejšnji vladi nabavlja opremo za blagovne rezerve. Glej ga gdo je spet v vladi,,, princa teme,,, odgovoren za blagovne rezerve. Spet eden in edini debeli,,,. Poćivaušek,,,

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.05.2020 ob 17:05 gostja gost

      Pa to nemreš vervati, pa nemre biti res. Ta vlada drugo ne dela, kak išče n eke krivce in si izmišlja afere za nazaj. To so delali, ko so bili še opozicija, glupani pa so jin nasedli. To je samo odvračanje pozornosti od dejanskih svinjarij, ki se delajo. Vse je v recesiji, glavni minister pa zvišuje plače svojin ministron pa ostalin za dobro koruptivno delo. Lidje, kama smo prišli, to je sramota, pa te treba vrčti iz vseh položajof, sramota za državo, ka deljo. Vej se nam pa že celi svet smije. Pa ta štajerska baba, ka sidi v vladi, ka tan dela, razen ka kluma, stirati jo , pa več nikdar v politiko. Izdala je upokojence,ka je lejko obdržala položa, zda pa za njih ne zastavi niti besede, ali pa nesmi. Za ostala dva se nej za čuditi, ampak ta baba? Groza in žalost, upajmo, ka nikoli več desus v parla,ment, te pa naj sebi to pripiše.

      22 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.05.2020 ob 17:37 gost

      JANŠA, POČIVALŠEK ,LOGAR, ŠIRCELJ, HOJS, TONIN IN OSTALI MINISTRI ODSTOPITE TER IZGINITE IZ POLITIKE ZA VEDNO. VI STE NAJVEČJA SRAMOTA DRŽAVE SLOVENIJE, KI BOSTE DRŽAVO PRIPELJALI V GOSPODARSKI ZLOM. IZGINITE, IZGINITE......

      20 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.05.2020 ob 18:33 gost

      Če zdaj poglednemo vlado pa predsednika..predsednik lepo saksi den snema govor v tujih jezikih, Jelinčič se norca dela z njega.. počivalšek krivij prejšnjo vlad,ka nej mejla nikaj v skladišču čeravno je un bil minister za gospodarstvo.. menjava se šef policije,menja se šef kriminalistov,menja se saksi ka malo inaci mijsli kak Janša.. novinarji so vsi lažnivci,pa bevsksajo,tak je Janša pravo pa novinarke so k... preiskujejo se sami sebe..ka od mask pa ventilatorjev nemo gucali.. še malo,pa de, če de tak dele državni udar.. ali pa že je

      21 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.05.2020 ob 18:56 gost

      LJUDJE BODO ŠLI NA ULICE, KER TAKŠNE PRIMITIVNE VLADE ŠE NI BILO NIKDAR V ZGODOVINI SLOVENIJE.ODSTOPITE, KER VAS BO DRUGAČE VRGEL NAROD.NAJVEČJA SRAMOTA V ZGODOVINI SLOVENIJE.

      18 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.05.2020 ob 20:01 Dudul gost

        Samo pridijte, pridijte ... Mu na drugi strani znanka tudi takši, ka smo nej ravno za levičarsko postkomunistično sranje.

        6 15 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.05.2020 ob 21:34 gost

        Janša ima največ volivcev, tak ka ne gobcaj preveč, ka ne bi batine fasal gda boš šo na ulice, konj butasti.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.05.2020 ob 20:12 dudul kurec gost

      dudul, tij se ne mej za drugo stran, ka si trirazredno osnovnošolsko končano govno, si pa samo centimeter velikega vladnega govna

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.05.2020 ob 20:48 gost

      Levuharji TABLETE da se vsaj malo pomirite.Pipice se bojo v kratkem vse zaprle. Tistega kar vam ne pripada NEBO VEČ pika.Ja boli, ene bo fejst bolelo, zato pa tablete vzet.

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.05.2020 ob 8:13 Gost gost

      Gost. 2o.48.tij si tele hlapćevsko. Vij tako zvai desnićarji niste nič dobili od te vlade. Vse so dobili levaki, zakaj le, zato ker vaš,,, princ teme,,, ne plačuje hlapce.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      07.05.2020 ob 20:27 minister gost

      Počivalšek v TREH VLADAH in kdo je odgovoren za prazna skladišča, če tak desničarji pravijo? 6 let je minister CHIEF GOSPODARSTVA, samo sedaj ga bo tudi pokopal. Kot pravijo, lalžen šef - tako gospodarstvo.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      07.05.2020 ob 21:23 gost

      Ti prvi kak si se javil .Si TOTALNO TELE Ja kaj si pa mislil ,da bo vlada imela šarplaninčeve nastavljence.Mater si plitev,ni čudno da si levuhar.ŠE VSAKA VLADA JE NASTAVILA SVOJE ljudi ki jim LAHKO ZAUPA.To je vsem jasno samo tebi KONJU ni jasno. Kar se politike tiče si NEPISMEN tak da je groza.V gnoj se skrij.Tudi kučan je marsikaj kriv da v tej državi ni vse tako kot bi moralo biti.VELIKI BOTER .

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      07.05.2020 ob 21:26 gost

      Ja KNAFELJ je že povedal koga bi dal na respirator in koga ne.Kaj ti ni jasno govedo levuharsko.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      08.05.2020 ob 7:36 Joužek gost

      Še vsaka vlada je naredila "kadrovski tsunami". Ko so to delali Šarec, Cerar, Pahor... ste tiho, zdaj pa revolucija. Od prvega dne nastopa te vlade levi lajate in grozite in odstopate vlado in ministre. In glavno vlogo pri tem igra RTV, ki ne poroča, kar bi moralo biti njihovo poslanstvo, temveč ustvarja mnenje. To so jim vcepili na FDV. Dejstvo je, da je Šarec, s tem ko je strahopetno "spizdil", ko je zaslutil težave, naredil največjo uslugo Sloveniji. Tista vlada, ki se že med sabo ni zmogla zmeniti o ničemer, take situacije ne bi bila sposobna rešiti. Drugo dejstvo je, da smo zaenkrat iz hudega ven in to tudi po zaslugi vlade, ki jo imamo. Bolj se je videlo, da lezemo iz krize, bolj glasni ste postajali nasprotniki vlade oziroma in predvsem Janše. In sovražnega govora je največ in predvsem iz vaše strani. Če so pa kaj v ihti reševanja podedovane situacije zasrali, naj to rešujejo ustrezni organi. Imajo vsa pooblastila. Novinarji niso sodniki ampak poročevalci. Pa še to: Po Janši se ves čas pljuva, če slučajno kaj vrne, je pa takoj pokonci vsa novinarska srenja. Bil je že predsednik vlade, pa se ni nobenemu novinarju zgodili nič, nismo imeli policijske države, ni bilo vojaškega udara, s čimer sedaj kar naprej opletate.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.05.2020 ob 7:50 čondraš gost

        Komunajzerji so krvi žejni in mesa lačni ljudje, to so hijene, agresivneži ki si lastijo SLovenijo in če se jim kdo upre bi ga utopili v žlici vode, od mesij do živega hudiča, zlobni ljudje, ki vedo samo grozit, zavajat, lagat, manipulirat , hujskat in mitingirat. Zanimivo je bilo včeraj zvečer gledati soočenje " aktivistke " in Primca, Primc jo je razmontiral na prafaktorje, baba ( verjetno lezbača ali pa mati samohranilka jezna na moške ) pa razen tipičnih floskul in tipičnega orangutanskega hinavskega smehljanja ni spravila skupaj, razmontiral jo je na prafaktorje, bravo Primc.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      08.05.2020 ob 8:31 Lendavski nadvojvoda gost

      Bravo,Čundraš,kažeš svojo osebnost.In to je dno človeka,dno primitivnosti in vrhunec kretenizma.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.05.2020 ob 9:07 čondraš gost

        Od vseh " kolesarjev " pričakujem da bodo do zadnjega v Juniju, vrnili denar ki jim je bil od vlade nakazan zaradi koronakrize. Ste načelni debilanti levi, ali se vaš ponos, kot vedno, konča pri denarju ? Najprej ste jokali ker niste dobili, potem ste dobili, pa jokate da se je država zadolžila, torej nikoli ni prav, v vsakem primeru ataka nad Janšo, bedaki provokatorski, vsi z bednimi osebnimi življenji, preverjeno vsaj v 10-tih primerih . Debeli ti pa prvi vrni 150 €, vi na socialni bi morali še drugim dat, ne pa da ste dobili.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      08.05.2020 ob 9:19 Lendavski nadvojvoda gost

      Čundraš,tile tvoji od Ivana naprej so že davno izgubili,ali pa ga nikoli niso imeli,ponos,dostojnost in poštenost.Kak že,denar....? Pomiri se,ti si ohranil svojo "pamet".

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.05.2020 ob 9:47 čondraš gost

        Debeli, vam levakom bi morali zakonsko prepovedati razmnoževanje, ker delate nepopravljivo škodo Sloveniji, Evropi in celemu Svetu.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      08.05.2020 ob 10:08 gost 2 gost

      Čondraš, pomiri se, pa si kakšo pravlico o desnakih preši, čeznaš čitati, če ne pa pa dale gledaj orbajaševo tev. Tan tak znajo s kom majo opravka, zato so tudi v glavnem spalirani bogoslužci. Ti, pa tebi podobni pa si poiščite deželo, kjer bo vladal režim zastraševanja, podtikanja, enoumja, lopovščine, zatiranja in kult osebnosti, ki si jo gradi sedajni firer. Tam boste srečni, nas, ki želimo živeti drugače in n ismo ovce pa pustite pri miru.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      18.05.2020 ob 18:56 gost

      Minister ne motaj.V vaši vladi šarplaninca je opremo nabavljalo zdravstveno ministrstvo ali pa bolnice same.Tak da ne zavajaj in ne rivli sem zraven POČIVALŠKA. Prejšnja vlada je do grla v DREKU. Pa ne motaj ker se v nič ne razumeš - nakladač.Idi se rajši vozi z biciklnom pa ne pozabi si gum napumpati. Glava pa bo OSTALA PRAZNA.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.