https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Predstavitev spletnega orodja – »Kalkulator vrednosti«

15.05.2020 ob 12:33  

Projekt RURES – »Spodbujanje trajnostne rabe obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti na podeželju« se osredotoča na izkoriščanje potenciala obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti v podeželskih območjih, saj imajo velik potencial za doseganje energetske samozadostnosti.


Tekom projekta so projektni partnerji v sklopu organiziranih sestankov lokalnih podpornih skupin (LSG – Local Support Groups) in komunikacijskih dogodkov predstavljali izvedene aktivnosti, oglede pilotnih investicij v partnerskih državah, študij izvedljivosti ter dobrih praks ter s tem želeli zagotoviti informacije in praktične nasvete, ki bodo navdihnile ustrezne akterje v regijah, da bodo nadaljevali z delom na področju energetske učinkovitosti.

Sedaj ob zaključevanju končnih aktivnosti projekta želijo slovenski partnerji Lokalna energetska agencija za Pomurje in Razvojna agencija Sinergija predstaviti razviti spletni kalkulator vrednosti, ki služi kot orodje za razlago prednosti in dokazovanje primerne uporabe določenih obnovljivih virov energije. Spletno orodje kalkulator vrednosti so razvili projektni partnerji iz Češke (Tehnična univerza v Ostravi) v sodelovanju vseh projektnih partnerjev kot zunanjih strokovnjakov.

Prednost kalkulatorja vrednosti je vsekakor dejstvo, da je projektnim partnerjem uspelo poenostaviti zapletena vprašanja, ki se nanašajo na obnovljive vire energije. S pomočjo sodelujočih partnerjev so uspeli pripraviti pregled podobnih primerov dobrih praks v različnih državah. Vplivi in koristi razvitega orodja za območja so predvsem v širjenju informacij o možni uporabi obnovljivih virov energije in večanje števila uporabnikov obnovljivih virov energije. Orodje je uporabniku prijazno in tehnično ni zahtevno, zaradi česar lahko kalkulator uporabljamo skoraj vsi.

Ob kalkulatorju vrednosti je bil pripravljen tudi priročnik, ki na enostaven način pojasni, kako kalkulator uporabljati, poleg tega pa priročnik vsebuje tudi primere dobrih praks s področja uporabe obnovljivih virov energije v državah partnericah (Češka, Hrvaška, Madžarska, Nemčija, Poljska in Slovenija).

V vsaki sodelujoči državi bodo izvedene delavnice in usposabljanja vezana na uporabo spletnega kalkulatorja vrednosti. Dogodki bodo organizirani z namenom, da se udeleženci s pomočjo projektnih partnerjev seznanijo s pravilno uporabo kalkulatorja in njegovimi koristmi. Na dogodkih bodo predstavljene podrobnejše informacije, praktični nasveti o pravilih, povezanih z energetsko učinkovitostjo, obnovljivih viri energije in njihovo pravilno uporabo.

Usposabljanje je namenjeno predvsem strokovnjakom, ki se ukvarjajo z lokalnimi naložbami na področju energije. Po drugi strani pa projektni partnerji pričakujejo tudi sodelovanje strokovnjakov – predvsem na lokalni ravni, ki se ukvarjajo z uporabo obnovljivih virov energije in delujejo na področju energetske učinkovitosti.

Program dogodkov organizirane delavnice ali usposabljanja bo razposlan s strani slovenskega partnerja. Glede na trenutne razmere vezane na COVID 19 bodo usposabljanja in delavnice potekale v obliki spletnih sestankov, podrobnosti izvedbe pa boste dobili skupaj z navodili s strani projektnega partnerja, ki bo dogodek organiziral.

   

Projekt RURES je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, skozi program Interreg Central Europe 2014-2020 v višini 1.820.844,42.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.