https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Sodišča 1. junija začnejo z rednim poslovanjem

22.5.2020  

Na novinarski konferenci glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 sta sodelovala ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič in vladni govorec Jelko Kacin.

Beseda je danes tekla o normalizaciji pri pravnih in sodnih zadevah, ponovnem aktiviranju sodnih postopkov, teku rokov v sodnih zadevah ter novostih vezanih na letošnje sodne počitnice.

Kot je obrazložil Jelko Kacin, je vlada s posebnim sklepom sprejela podlago, da bodo po preklicu razglasa epidemije koronavirusa z 31. majem prenehali veljati začasni ukrepi v upravnih in javnoupravnih zavodih ter pri sodnih zadevah.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je povedala, da s 1. junijem sodišča pričnejo z rednim poslovanjem – tj. z naroki in odločanjem – tudi v sodnih zadevah, ki se kot nenujne v času epidemije niso izvajale oziroma se niso izvajale v skladu z določenimi procesnimi roki.

S 1. junijem prav tako začnejo oziroma se nadaljuje tek rokov v sodnih zadevah. Torej, gre za tiste sodne zadeve, kjer roki do sedaj niso tekli, saj te zadeve niso bile nujne, je še dodala ministrica.

Ob tem je izpostavila, da so v sodnih zadevah tudi izjeme in sicer na področju insolvenc. »V teh situacijah so podaljšani roki za poslovodstvo, da lahko določena dejanja opravijo v nadaljnjih treh mesecih. Cilj tega je bil, da zaščitimo tiste družbe in podjetja, ki so prišla v tako situacijo zaradi epidemije in z možnostjo, da morebiti v tem času konsolidirajo svoje finance,« je pojasnila.

Poudarila je še, da nevarnost ponovitve epidemije še ni v celoti odpravljena, zato bodo ob prihodu na sodišče, ob vstopu stranke morale nositi zaščitno masko in upoštevati varnostno razdaljo 1,5 metra. »Poskrbeli smo tudi za zaposlene, za zapisničarje smo priskrbeli pregrade, za sodnike so priporočene uporabe mask, predvsem pa je priporočeno, da se prostori ustrezno zračijo,« je še pojasnila ministrica.

Letos bodo zaradi epidemije sodne počitnice drugačne. »Skrajšali jih bomo in bodo trajale od 1 do 15. avgusta. Situacija je pripeljala do tega, da razmišljamo o drugačni sistemski uredbi počitnic tudi v prihodnje,« je dejala.

Izpostavila pa je še, da so od 18. maja ponovno mogoči obiski v zavodih za prestajanje kazni zapora (ena odrasla oseba oziroma tudi mladoletni otroci). Glede prestajanja zaporne kazni pa so bili zavodi 15. maja obveščeni, naj ne izdajajo več odločb o prekinitvi prestajanja kazni. Prav tako so vse osebe, ki jim je bilo z določbo določeno, da jim 31. maja preneha ta ugodnost, pozvali, da se do 1. junija vrnejo v zavod.

»Do sedaj se je v zavode vrnilo 22 takih oseb, skupno pa je bilo izdano 214 odločb.  Tistim, ki jim bo prekinitev po odločbi potekla po 1. juniju, pa bodo med 1. in 3. junijem pozvani, naj se vrnejo. Na predčasni odpust, kjer gre za ugotovitev zakonskih pogojev ali to izpolnjujejo, pa je bilo odpuščenih 79 oseb. Prav tako naj povem, da se obsojene osebe ponovno že napotuje na opravljanje dela,« je zaključila ministrica. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.05.2020 ob 19:23 G. O. S. T. gost

      Saj če bodo delali ali pa ne bodo kaos, korupcija, lopovčina, diktatura, in še in še na vsakem koraku. Vlada ukinja vse inštitucije kere bi preverjali in nadzorovali. Tajno se sestajajo in načrtujejo kao spametovati in pokoriti narod ne poslušen. Na tak način se je že delovalo v zgodovini pred drugo svetovno vojno,,, Adek Hitler,,,.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.05.2020 ob 19:58 pozderec gost

      Še malo pa ,do se začeli dopusti in bo seveda marsi kaj zastaralo tak kot vedno zastara ,ali pa čistilke dokumentacijo ta vržejo tako kot bi naj čistilka odnesla stolec kje je imel gor nogo atentator na Krambergerja

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.05.2020 ob 20:07 gost

        Če ne veš, ti povem, da je bil policaj, ki je bil takrat zraven pri preiskavi tega streljanja sedanji državni sekretar na notranjem ministrstvu FRANC KANGLER. Vprašajte ga kaj o tem.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.05.2020 ob 20:12 gost

      Verjetno se nedelovanja sodišč najbolj veseli član SDS Milko Novič.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.05.2020 ob 14:58 bakovski fric gost

      čas je ze

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.