https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

FOTO: Počivalšek s hrvaškim kolegom spregovoril o novem mostu čez Muro

27.05.2020 ob 18:30  

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je danes na mejnem prehodu Petišovci-Mursko središče srečal s hrvaškim kolegom Darkom Horvatom.

Ministra sta se srečala na mostu na Muri, spregovorila pa sta predvsem o meddržavnem sodelovanju pri gradnji mostu čez Muro in obvoznice okoli Murskega Središča, pa tudi o aktualnih razmerah, o poslovanju podjetij v obeh državah po koncu omejitvenih ukrepov zaradi epidemije ter o prehajanju meje med državama.

Hrvaško in slovensko gospodarstvo po besedah hrvaškega gospodarskega ministra zelo dobro sodelujeta. Kot je pojasnil je Slovenija ena izmed petih najmočnejših trgovinskih partnerjev Hrvaške in enako je Hrvaška ena izmed najmočnejših trgovinskih partnerjev Slovenije.

Državi sta lani zabeležili rekordno trgovinsko menjavo, ki znaša čez 6 milijard evrov, je povedal Počivalšek. Od tega je bilo preko 4,5 milijarde evrov blagovne menjave ter 1,5 milijarde evrov storitvene menjave. Pomembne so bile tudi investicijske aktivnosti v obeh smereh. »Slovenskih investicij na Hrvaškem je skoraj 2 milijardi, hrvaških investicij v Sloveniji skoraj 1 milijardo in to je temelj na katerem moramo graditi naše bodoče sodelovanje,« je poudaril Počivalšek.

Ob tem je izpostavil, da bo prometna povezava med Slovenijo in Hrvaško omogočila še boljše blagovno sodelovanje pa tudi lažji promet turistov v obeh smereh. Sam pa tudi verjame, da bomo na slovenski strani našli posluh za idejo kako izboljšat prometno povezavo na tem področju.

Prometno-infrastrukturni projekt, ki zaobjema nov most med Slovenijo in Hrvaško ter obvoznico, bo po besedah Horvata pomembno povezal dve avtocesti. Obvoznica bo promet, preusmerila iz centra Murskega središča na krožišče pred Čakovcem, s čimer ga bo približala avtocesti, prevozniki pa se ob tem več ne bodo srečevali s težavami, ki so jih imeli v centru mesta, je obrazloži Horvat.

Oba ministra si prizadevata za to, da se gospodarstvi obeh držav čim prej vrneta v normalno stanje pred koronavirusom. Horvat je ob tem izpostavil, da je koronavirus obe državi na nek način prisilil v močnejše in boljše sodelovanje na skupnem evropskem trgu in kot dve državi, ki imata dobre gospodarske odnose.

Počivalšek pa je dodal, da sta obe državi to koronakrizo v zdravstvenem smislu obvladali dosti bolje, kot države ki se imajo za bolj napredne in gospodarsko bolj uspešne od nas, to pa mu daje upanje, da se bodo negativni trendi iz letošnjega leta spravili nazaj v pozitivne številke, te pa bodo boljše če bomo bolje sodelovali, kot smo to znal delati do sedaj, je dejal.

Glede popolnega odprtja meje med državama je Počivalšek dejal, da se o tem dogovarjata nacionalna inštituta za javno zdravje in da so protokoli prehod meja izdelani. Ker smo oboji krizo dobro rešili, pa je to temelj, na podlagi katerega verjame, da bi lahko popolnoma sprostili prehod meje za turiste s 1. junijem.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.05.2020 ob 19:41 Lendavski nadvojvoda ( duplikat) gost

      Vej pa , ge pa te Muki geste ?

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.05.2020 ob 21:08 stranka gost

      mu ima 0,02% priljubljenosti, JE DRMATOR JANŠEVE VLADE, KI MENJAVA VSE ŽIVO V DRŽAVI????????????? KOJI JIM KURAC, DA JE NAROD, KI JE OB SOGLASJU K SAMOSTOJNOSTI - TO SPOSOBEN GLEDAT????? NENORMALNO V SMISLU NORMALNOSTI ČLOVEKA. AMEN BOG Z VAMI, PAMET Z VRAŽJO MATERJO.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.05.2020 ob 21:28 mejna črta gost

      Seronja DF pa ni z njimi ,kak je te un glej svalil ,ka bi guzico poljubil Počivalšku ?Kak se DF buni na Janšo ,ali čudno ka je poleg velke penzije kjub temu vzel 300 € a pluva po svojem pajdaši .

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.05.2020 ob 11:37 gost

      Seronje ,ka vam ne paše!? Janševa vlada vam rejže in vam bo še dolgo rezala kruh , če se vij kreteni prej ne obejsite , ka vam on pipice zapira .ljudje pa ga podpiramo ,kajti z vami ni bilo mogoče vladati ker ste odstopili in ste nevaspijtani gobezdači---lenuhi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.05.2020 ob 13:34 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Ta vlada,Ivan,mi do zdaj niso nič dali,nikomur,slovenski narod si kruh služi sam,ti navedeni imajo le dolge prste v vreči.Desni,tisti ,ki edini delate,bedačeki ,tudi vam jemljejo,tudi vam.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.05.2020 ob 12:52 G. O. S. T. gost

      Debeli Počivaušek se držij kak če bi meklo imel v rijti. Z oočmi šviga kot kača če je kje kaka priložnosza kak nezakonit posel. Ka si malo žep odebeli. Kaj pa njega briga meja z hrvaško saj sploh Neve kje se nahaja.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.05.2020 ob 13:16 AJAJAJAJAJAJAJAJAJ gost

      Janshev ritoliznik, nesposobnež. Banda pokvarjena.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.