https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Čas, ki se bo vpisal v zgodovino

1.6.2020  

Z 31. majem je bila preklicana epidemija covida-19, ki je bila razglašena 12. marca. Ta je čas, ki se bo zagotovo vpisal v zgodovino, saj je epidemija močno zarezala v naša življenja, posledice pa se bodo skozi gospodarsko in socialno krizo kazale še nekaj časa. Kljub temu, da je epidemija uradno preklicana, nekaterih ukrepi ostajajo, saj virus ni izkoreninjen.


V Sloveniji so okužbo s koronavirusom potrdili pri 1473 osebah. Do 31. maja je umrlo 108 bolnikov s covidom-19. Prvi primer okužbe so potrdili 4. marca, v enem mesecu pa je število  okuženih doseglo 1000.

Da bi preprečili širjenje okužbe, ki je zlasti prizadela tri domove starejših občanov - v Metliki, Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru, kjer je bilo tudi največ smrti bolnikov s covidom-19, je vlada odredila restriktivne ukrepe in ugasnilo je javno življenje.

Ustavitev javnega življenja

"Zaprli so izobraževalne ustanove in vrtce, odpovedali vsa športna tekmovanja, zaprli meje, vrata so zaprle neživilske prodajalne in gostinski lokali, prekinjeno je bilo izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev. Na nujne zadeve je bilo omejeno tudi delo v sodnih, upravnih in drugih javnopravnih zadevah. Ustavil se je javni prevoz in zračni potniški promet. Več tednov se ljudje z nekaj izjemami niso smeli zbirati in gibati na javnih površinah, nekaj časa je bilo prepovedano tudi prehajanje občinskih meja.

Ob pozitivnih epidemioloških podatkih je vlada proti koncu aprila začela rahljati nekatere ukrepe in v maju odpravila skoraj vse. Javno življenje se tako vrača v stare tirnice, a gospodarske in socialne posledice epidemije bodo ostale vsaj na srednji rok. Za pomoč ljudem, gospodarstvu in tudi denimo zdravstvu je vlada pripravila več obsežnih protikoronskih zakonov, ukrepi so težki več milijard evrov," porča Sta.

Jeseni drugi val

Vendar pa uraden preklic epidemije ne pomeni tudi konca bolezni same. Virus namreč še kroži, velik del prebivalstva je zanj še občutljiv.

Priporoča se ohranjanje telesne razdalje 1,5 metra, v nasprotnem primeru je priporočena oz. v nekaterih primerih obvezna uporaba zaščitne maske. 

Tako v veljavi ostajajo vsi predpisani higienski ukrepi, med drugim tudi obvezno nošenje zaščitnih mask, in sicer:

  • v zaprtih javnih prostorih, kjer je medsebojna razdalja manjša od 1.5 metra,
  • v javnih prevoznih sredstvih,
  • pri osebah z respiratornimi obolenji,
  • pri zaposlenih v zdravstvenih ustanovah glede na stopnjo izpostavljenosti,
  • pri zaposlenih v vseh domovih za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami,
  • pri obiskovalcih zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami.

Po predvidevanjih strokovnjakov bo drugi val epidemije jeseni.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.06.2020 ob 7:44 gost

      V zahvalo zdravstvenim delavcem, pripadnikom civilne zaščite, vladi in vsem drugim, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje osnovnih sistemov v državi, bodo slovenski in ameriški vojaški piloti v ponedeljek sredi dneva opravili skupen polet nad Slovenijo. Lepa gesta slovenske vojske in zaveznikov.

      8 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.06.2020 ob 8:23 gost

      Ćas, ki se bo vpisal v zgodovino KOT NAJVEČJA PREVARA STOLETJA. MORDA TUDI TISOČLETJA.

      21 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.06.2020 ob 8:30 Komunajzar šalabajzar gost

        Pa glih levaki komunisti največ nabijate o prevari. Drugo svetovno vojno ste s prevaro izvedli revolucijo in genocid nad slovenci in zdaj VI lapate o prevari. Pha..

        8 13 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.06.2020 ob 8:53 gost

      Prvi v EU preklicali epidemijo, odpiramo meje s sosednjimi državami in smo med 29 državami, ki zopet lahko potujemo v Grčijo. Mediji pa vsak dan o predčasnih volitvah, jutri pa celo o ljudeh, ki stojijo v vrstah kot v taboriščih. Hvala Bogu, našim voditeljem in vsem Slovencem.

      8 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.06.2020 ob 9:10 gost

        Ti si res človek z omejeno pametjo. PRVI PREKLICALI EPIDEMIJO, VENDAR VSI ZAŠČITNI UKREPI OSTAJAJO. Kakšno korist za ljudi je zdaj naravil Janša, če bodo še vedno morali nositi nagobčnike, s katerimi so nekateri IZBRANCI obogateli??????????

        14 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.06.2020 ob 15:30 Ilus gost

        Samo navgraužarskim kolesarom nej hvala, kateri v petek delajo sramoto Sloveniji in samemu sebi. Iz Kanabe so nekateri Slovenci, prav Slovenci z dušo in telesom spraševali, ka mamo tau za ene bumbare, da se dajo na kolo in kolesarijo, pa še sami nevejo zakaj. Bole bi naj bilij doma pri družinaj.

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.06.2020 ob 8:59 Komunajzar šalabajzar gost

      Komunistični levuharji se bodo požrli. Štrajkajo ker imajo časa na pretek

      6 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.06.2020 ob 9:16 gost

        Če še nisi opazil, ti sporočam, da proti Janši stavka več deset tisoč mladih ljudi. Za Janšo so pa pripeljali par avtobusov dementnih starčkov za Pingo sok, sendvič in dnevnico. Opaziš razliko????

        11 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.06.2020 ob 9:03 gost

      Prvi v EU preklicali epidemijo, odpiramo meje s sosednjimi državami in smo med 29 državami, ki zopet lahko potuje v Grčijo. Mediji pa vsak dan o predčasnih volitvah, jutri pa celo o ljudeh, ki stojijo v vrstah kot v taboriščih. HvalaBogu, našim voditeljem in vsem Slovencem.

      6 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.06.2020 ob 10:47 Fijoko gost

      Pa dr petroviči za nepozabne metadone 🙏

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.06.2020 ob 10:49 Lujzekkkkk gost

      Pa dr petroviči za nepozabne metadone 🙏❤️

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.06.2020 ob 11:16 gost gost

      Prvi preklicali epidemijo, ki je sploh ni bilo, ukrepi pa obstajajo.. Kje je tu sploh logika in vsaj malo pameti? Sosednje države pa se iz nas norčujejo. Poglejte, kaj nam delajo avstrijci, hrvati , talijani in tudi vogri. Sramota za našo državo, da se tako norčujejo iz nas in zahvala sedanjim janšistom za to norčevanje. Očitno vas n ič ne strezni, ne moreš razumeti te tupaste glave, ki še zagovarjajo to vlado, zakaj, vsaj eno dobro stvar bi bilo lepo slišati, pa je ni. Pa strašenje z drugim valom, sram vas bodi uradna trenutna politika. To si b omo zapomn ili,saj so volitve neizbežne, da ne bo še večje škode. Vi, ki pa zagovarjate to nenormalno zadolžitev države, ki jo bomo plačevači še najmanj sto let, pa le plačujte vi in vaši vnmuki itd in bodite ob tem srečni. Pa ti preleti, so popolnoma nepotrebni, pa še Pomurja ni zraven, kaj sploh to objavljate. Kje so zdaj pomurski poslanci, ko se je že tolikokrat izpustilo Pomurje, so kot pokorni psi in ne upajo nič rečti. Tudi, ko je mađarski kao minister govoril o ukradenem Prekmurju se ni nihče zganil. To se naj pove v Avstriji, Italiji, na Mađarskem, takoj bi bil vihar in poliotične note. Javno vprašanje poslanca Horvata, zaka jje bil zdaj tiho, iz katerega interesa ni reagiral, on, ki se toliko po njego vih besedah zavzema za našo pokrajino. Vse skupaj s to korono pa je en nateg in prevara stoletja. Prav pa je prišla tej vladi za ustrahova nje ljudi. To pa jetudi njen cilj, ker mislijo, da bodo tako vladali z represijo. E,pa malo morgen, razumnikov je vse več.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.06.2020 ob 12:00 gost

      Tako je DF se strinjam, Janša je kriv za izmišljeno koronokrizo, ki se je zazširila po celem svetu, Janša in Trump pa malo Kitajci so krivi za ta izmišljeni virus po celem svetu. Janša gre v pekel. Upam, da si zdaj pomirjen. Trump pa takoj za njim. Na oblast bodo prišli Mesečniki, Fajonova in Šarplaninec in potem bomo slovenčki končno lepo živeli do konca svojih dni. Hapy end.

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.06.2020 ob 12:18 gost

      Pa že jokaš Df. Kda pridejo na oblast Fajonova, Pa Mesečar in Šarplaninec te boš komaj videl ge ma bik pizdo. Te boš nej samo jokal še cvilil pa tulil boš pa proso Janšeka ka se vrne nazaj.

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.06.2020 ob 12:41 gost

      Pod JANŠEVO oblastjo živimo kot v RAJU.Če pa pridejo na oblast mesečnik ,islamistična falkonka ,dezerter šarplaninec te smo tam kjer ni muh. Še levuharji boste jokali in prosili BOGA naj nam vrne JANŠO. Bojazni NI Janša ostaja čvrsto v sedlu,levuharji pa nemočno vse opazujejo in mečejo polena pod noge USPEŠNI VLADI.Obupanci kolesarijo in pozivajo k protestom,a jih je vedno MANJ.Jok NE BO VAM USPELO. FALKONČKA trojanski konj ki je prečitan in neatraktiven tudi za levico kjer je čedalje večji razdor med levimi strankami.

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.06.2020 ob 12:49 gost

        V " RAJU " ŽIVIJO PREDVSEM TISTI UPOKOJENCI, KI JIM JE JANŠA ZA 40 LET DELA DAL SAMO 57 % POKOJNINE. VSAKO LETO JIM JE UKRADEL 2 POKOJNINO IN POL PROTI PREJŠNJIM ( ROPOVIM ) UPOKOJENCEM.

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      01.06.2020 ob 13:01 puklavec j. gost

      In vse čestitke tistim,ki so se obogatili z navidezno nabavo mask in vsega ostalega .Hvala njim ,da so kradli daj bog ka bi crkavali dve leti v posteljah v največjih mukah.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      01.06.2020 ob 14:20 Komunajzar šalabajzar gost

      Levuharji gotofi ste! Nikoli več ne boste na vladi. Tudi če bodo volitve, bo spet zmagal gospod narodni heroj Janša in SDS kar je edino prav. Vi levuharji komunisti pa boste morali za denar pričet delat. PA PA komunistično zločinski privilegiji, pa pa, pa pa, delat bo treba ne pa kolesarit na maškaradi pred parlamentom.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      01.06.2020 ob 14:40 Komunajzar šalabajzar gost

      A več deset tisoč mladih štrajka proti Janši? Prvo kot prvo ne znaš štet in tudi če bi res štrajkajo več deset tisoč mladih, bi to bil samo dokaz, da ti mladi nimajo kaj početi, saj če bi delali ne bi imeli časa štrajkat. Ajde delat, ne samo čakat na proračunski privilegirani zizek. Delat zginte banda levuharska komunistična, da boste probal kako se denar zasluži. Gamad levuharska zajedalska

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.06.2020 ob 15:02 gost

        Desna ovca, v vseh slovenskih mestih demonstrirajo proti Janši, ne samo v Ljubljani. Zabij si to v črvivo glavo. V VSEH MESTIH.

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      01.06.2020 ob 15:22 gost

      Nesnage nemarne!!! Denar jim zrihtaš pa te še karajo , Imeli ste oblast pa kaj ste naredili TO MI OBJASNITE KRETENI!!!!!! Metek v čelo bo najboljši samo se repenčite !!!!

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      01.06.2020 ob 16:10 gost 2 gost

      Eno budalo živi zdaj v raju. Oj, kak si betežen, nega klinike na sveti, kera bi ti lejko pomagala, ali pa samo zajebavaš. Pa končno je vseeno, tudi budale brez možgan so na sveti. Še več kolesarof na cesto, več razumnikov, splošna vstaja. Vi srečneži pa lejko s puklastin diktatoron idete v Honduras, pa ne pridete več nazaj. Tan te še bole srečni. Ka vse odi po zemli- groza.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      02.06.2020 ob 7:35 Komunajzar šalabajzar gost

      Petje banda levuharska delat, da boste videli kako se pošteno denar zasluži. Debili levičarski pridigajo o demokraciji, pa sploh ne vedo da je na volitvah zmagal gospod Janez Janša. Janša je zmagal, volili smo ga mi, vi levuharji, ki že vse življenje živite brez dela in na račun zločinov, ki so jih zagrešili vaši dedje, pa petje z lopato delat drugi tir, da boste enkrat pošteno denar zaslužili. Banda lena levuharska zločinska prisesana na državne jasli. Marš delat!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      02.06.2020 ob 9:46 gost gost

      Šalabajzer je nej podoben nikomi. Takšnih budal ne srečaš nigi, samo, ka se toga ne zaveda. Za njega bolše, ka nej. Takšin nega pomoči, pustiti jih na miri, te se od čemerov sami razpočijo.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.