https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Za zadostno preskrbo s krvjo je potrebnih med 350 in 400 krvodajalcev dnevno

04.06.2020 ob 8:28  

Z geslom Velika družina srčnih v okviru iniciative Daruj energijo za življenje ljudi danes zaznamujemo nacionalni dan krvodajalstva. Njegov namen je izraziti zahvalo krvodajalcem, ki omogočajo, da življenje teče.

Krvodajalstvo predstavlja pomemben del zdravstvenega sistema v Sloveniji. Tradicija darovanja krvi pri nas je dolga, saj so prvo steklenico krvi konzervirali pred 75 leti. V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri, zato so številne krvodajalske akcije več kot potrebne. Letno se za darovanje krvi odloči približno 100.000 prostovoljnih krvodajalcev, kar pokrije potrebe slovenskega zdravstva, so zapisali na Rdečem križu Slovenije.

O izjemnem pomenu krvodajalstva in da je v zdravstvu kri potrebna prav vsak dan, priča tudi podatek, da se za nekatere ponesrečence porabi tudi do 15 litrov krvi, za kar je potrebnih od 20 do 30 krvodajalcev. Tudi ob nepredvidenih zapletih pri porodu je potrebnih do pet litrov krvi, kolikor je prispeva deset krvodajalcev, navajajo v rdečem križu.

Za potrebe slovenskega zdravstva in zadostno preskrbo s krvjo je potrebnih med 350 in 400 krvodajalcev dnevno. Od leta 2011 so na rdečem križu zabeležili skoraj 90.000 na novo vpisanih krvodajalcev. Vsako leto skupaj s transfuzijsko službo organizirajo več kot 1100 krvodajalskih akcij, tako na terenu kot v transfuzijskih ustanovah.

Kljub epidemiji covida-19 so se hitro in organizirano prilagodili in poskrbeli za zaščito krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanje možnih prenosov bolezni, so še izpostavili.

Od ponedeljka se krvodajalske akcije, glede na dobro zdravstveno stanje prebivalstva ponovno odvijajo po načrtih.

Prihodnji teden, 14. junija, pa se bo Slovenija pridružila svetovnemu dnevu krvodajalstva, ko se bodo v številnih državah zahvalili vsem krvodajalcem na svetu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.06.2020 ob 12:04 Monica gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>> cutt.ly/yyvKV2u

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.