https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Preverite, ali morajo verniki v cerkvah še nositi masko?

6.6.2020  

Pogosta vprašanja in odgovori o bogoslužju v slovenskih cerkvah v času začasne umiritve epidemije.

Sveta maša

1) Ali morajo verniki v cerkvah še nositi masko in v katerih primerih? Glede na novo navodilo NIJZ v zvezi nošenjem maske me zanima, ali se sedaj spreminjajo tudi navodila glede tega pri sv. maši?

V Navodilih slovenskih škofov v slovenskih cerkvah v času začasne umiritve epidemije COVID-19, ki veljajo od 2. junija 2020 je določeno, da ob vstopu v cerkev si morajo verniki razkužiti roke in v cerkvi ohranjati medosebno razdaljo 1,5 metra kar pa ne velja za družine in člane skupnega gospodinjstva. V primeru, da te razdalje ni mogoče ohranjati, potem morajo verniki nositi zaščitno masko oz. ruto. Otrokom v cerkvah ne bo potrebno več nositi mask oz. zanje veljajo enaka navodila kot v šolah.

2) Kako je s sodelovanjem pevcev pri bogoslužju?

Pevci pevskega zbora lahko sodelujejo pri bogoslužju pod pogojem, da med seboj ohranjajo ustrezno razdaljo 1,5 metra. Priporočeno pa je, da pevci nosijo maske, v kolikor je to mogoče.

3) Ali za starejše še vedno velja priporočilo, da naj sveto mašo raje spremljajo prek radia ali televizije?

Sedaj velja, da so vsi verniki dobrodošli v cerkvah pri bogoslužju. Še vedno pa velja, da tisti, ki ne morejo priti v cerkev, ker so bolni ali strežejo bolnikom, sveto mašo spremljajo preko televizije oz. radia.

4) Družine se sprašujejo, ali se bo sedaj, ko se sproščajo ukrepi v celi državi, kaj sprostilo tudi glede maš. Predvsem jih zanima, kako dolgo bo še v cerkvi potrebno nositi masko? 

Otrokom v cerkvah ni potrebno nositi mask oz. zanje veljajo enaka navodila kot v šolah, navajajo pri SŠK.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.06.2020 ob 7:43 ime gost

      idioti! v cerkve zahajajo večinoma starejši ki nimajo veliko pameti glede nošenja mask in razdalje pa druge preventive, je pa za njih najbolj smrtonosen virus. da pa otroci ne nucajo maske, pa kaj se to pravi? saj tudi oni so ljudje in isto tako se lahko okužijo in so prenašlci.

      19 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2020 ob 8:13 gost gost

        Zakaj bi sploh morali zahajati tja ? Nekje piše: kjer sta dva ali trije druženi v mojem imenu, tam sem jaz med njimi !

        13 9 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.06.2020 ob 9:29 Komunajzar šalabajzar gost

      Zanimivo, da največ in najbolje veste kaj se dogaja v cerkvi in kdo hodi k maši, tisti, ki v cerkev ne hodite. Levuharji in komunisti največ veste kaj se v cerkvi dogaja.

      15 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.06.2020 ob 9:59 bömbrlek gost

      Ova gospa iz Beltinec zdaj odi v Turnišče k meši ne vem ,če je kakši mladi kaplan prišel .

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.06.2020 ob 17:04 SEVEDA LEUHARJI VEMO gost

      kaj se v cerkvi dogaja, če pa desničarji ne pridejo iz cerkve pa že cela vas ve kaj je novega. Desničarji hodijo v cerkev gobezdat dogajanja v vasi, desničarke pa gledat gospode za oltarjem, tak da se tem meša. Edna je pravla, ka se juju eden tak dopadel, ka či trbej de cejli din v cirkvi sidejla, pa te ka pukne -pukne.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.06.2020 ob 9:08 Tista katera... gost

      Vsi kateri zahajajo v cerkev se naj tam okužijo! Vse gorje in razbolelost katero so mi dejansko tudi storili, izvedli so vse načrte v katere jih napeljevala VERA. Naj se jim zgodi to, kar želijo meni in moji družini. ( mejaši kar sprintajte to in nesite sodnici Jožefi Kodila katera dela za vas)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.