https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Projekt »RURES – Spodbujanje trajnostne rabe obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti na podeželju« se zaključuje

01.06.2020 ob 14:42  

Projekt namenjen spodbujanju trajnostne rabe obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti na podeželju je dosegel 36 mesecev in bo zaključen konec junija 2020. Pripravljeni so vsi projektni rezultati za prenos iz projektne spletne strani RURES. V zadnjem polletju projekta je bilo veliko dela posvečenega pripravi spletnega orodja »Kalkulatorja vrednosti« in organizaciji dogodkov v državah projektnih partnerjev z namenom, da se orodje predstavi strokovnjakom, ter da se člani lokalne podporne skupine usposobijo za uporabo kalkulatorja vrednosti. 


Slovenska partnerja na projektu Lokalna energetska agencija za Pomurje in Razvoja agencija Sinergija sta organizirala delavnici za testiranje spletnega orodja kalkulatorja vrednosti. Predstavljen je bil namen kalkulatorja, ki služi kot orodje za razlago prednosti in dokazovanje ustrezne uporabe določenih obnovljivih virov energije. Kalkulator vrednosti je primerno orodje za vse, ki bi želeli dobiti informacije o različnih obnovljivih virih energije. Kalkulator vrednosti v različnih jezikih je dostopen na: https://decisiontree.eu/. Ob kalkulatorju vrednosti je bil pripravljen tudi priročnik, ki na enostaven način pojasni, kako kalkulator uporabljati, poleg tega pa priročnik vsebuje tudi primere dobrih praks s področja uporabe obnovljivih virov energije v državah partnericah (Češka, Hrvaška, Madžarska, Nemčija, Poljska in Slovenija).

Spletno orodje je razvil projektni partner Tehnična univerza v Ostravi (Češka) v sodelovanju s celotnim projektnim konzorcijem. V namen, da bi kalkulator služil čim večjemu krogu uporabnikov je bilo organizirano usposabljanje za uporabo orodja v obliki webinarja. Predstavniki sektorskih agencij, lokalnih in regionalnih javnih oblasti, srednje in malih podjetij, ponudniki javnih storitev in infrastrukture, organizacije za podporo podjetjem ter izobraževalni centri in šole so spremljali izvedeno on-line usposabljanje. Mnenja udeležencev o kalkulatorju vrednosti je bilo, da ima le-ta vlogo spodbujanja rabe obnovljivih virov energije in ekološke ozaveščenosti ter spodbujanje investicij v OVE. Uporabniku prijazna struktura orodja omogoča uporabo skorajda vsakemu.

Ključne aktivnosti projekta:

Na začetku projekta se je vzpostavila lokalna podporna skupina, v katero so vključene nekatere občine, energetske agencije, interesne skupine in organizacije ter druge raziskovalne institucije. Cilj skupine je je bil združiti in izmenjati različne izkušnje glede tehnologij energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije iz različno razvitih partnerskih regij.

Pripravil se je priročnik najboljših praks v 7 jezikih, katerega cilj je zagotoviti informacije in praktične nasvete, ki bodo navdihnile ustrezne akterje v regijah, da bodo nadaljevali z delom na področju energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije. 

Izvedle so se študije izvedljivosti za ozaveščanje o nadaljnjih ukrepih za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije z alternativnimi finančnimi viri in zagotovitev nadaljnjih izvajanj akcijskega načrta za energetsko učinkovitost.

Tekom projekta je bilo nameščenih pet pilotnih investicij, v partnerskih državah:

-          Sistem prezračevanja z rekuperacijo toplote v javnem športnem centru (Mesto Leisnig, Nemčija),

-          Inteligentno merjenje vode (Občina Palecznica, Poljska)

-          Solarno »E-drevo« v Puconcih (Lokalna energetska agencija za Pomurje, Slovenija),

-          Vzpostavitev energetsko obnovljivega igrišča (Zala County Government, Madžarska)

-          Energetsko učinkovita upravna stavba v Čakovcu (Regionalna razvojna agencija Medžimurje, REDEA d.o.o.)

Cilj ogledov pilotnih investicij na peer review ogledih je bil, da se bo s prikazom najboljših praks in testiranjem novih tehnologij, ki so bile predstavljene na najbolj obiskanih lokacijah v regijah, povečalo zaupanje v nove tehnologije.

S Solarnim »E-drevesom« nameščenim na občinskem zemljišču, v bližini Osnovne šole Puconci in Zelene dvorane, je Pomurje dobilo dober primer energetske samooskrbe in zmanjšanja energetske odvisnosti in hkrati tudi zmanjšanje CO2 emisij. E-drevo prinaša možnost uporabe sončne energije in povečanje izkoriščanje OVE v občini Puconci, s tem da prikaže dodano vrednost OVE in URE, ki na splošno niso prisotne v Sloveniji in inovativno rešitev uporabe OVE in energetske učinkovitosti za širšo javnost. 

Foto: Koncept Solarnega »E-drevesa« v Občini Puconci pri OŠ Puconci, LEA Pomurje

Poleg omenjenih aktivnosti partnerji izpostavljajo tudi pripravo strategij in akcijskih načrtov z uporabo alternativnih modelov financiranja energetske učinkovitosti in ukrepov OVE, izvedenih partnerskih sestankov v državah partnericah ter obiska diseminacijskega dogodka Infotherma na Češkem z zunanjimi strokovnjaki.

Foto: Partnerski sestanek v Sloveniji, LEA Pomurje

Projektni partnerji bodo konec junija projekt zaključili še z zadnjim on-line partnerskim sestankom, kjer se bodo zmenili še o zadnjih stvareh, ki jih je potrebno pripraviti in izvesti pred oddajajo zadnjega zaključnega poročila s strani vodilnega partnerja. 

Projekt RURES je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, skozi program Interreg Central Europe 2014-2020 v višini 1.820.844,42.

Kontaktna oseba na projektu: Bojan Vogrinčič, bojan@lea-pomurje.si, (02) 538 13 54

E-naslov: lea.pomurje@lea-pomurje.si 

Spletna stran: https://www.lea-pomurje.si/

Več o projektu RURES, novicah in dogodkih lahko najdete na naslednji povezavi: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/RURES.html

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.