https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Leljak zavrnil referendumsko pobudo o preimenovanju Titove ceste

30.06.2020 ob 16:00  

Radenski župan Roman Leljak je zavrnil pobudo 127 podpisnikov za referendum, na katerem bi odločali o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije. Na odločitev se bodo podpisniki pritožili na upravno sodišče.

Naj spomnimo, da je Leljak na seji predlagal, da Titovo cesto preimenujejo v Cesto osamosvojitve Slovenije. Predlog so svetniki potrdili z devetimi glasovi za, proti so bili štirje, dva svetnika pa sta se vzdržala.

"Leljak je sprva pobudo zavrnil in podpisnike pozval, naj jo dopolnijo v skladu z zakonodajo. Referendumsko vprašanje se je po popravku glasilo: "Ali ste za to, da se razveljavi Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o imenovanju ulic in naselij v zdraviliškem kraju Radenci, ki ga je občinski svet sprejel dne 28. 5. 2020."

S tem odlokom je občinski svet Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije, pobudniki referenduma pa so se temu uprli, ker da je Titova cesta zgodovinsko dejstvo, "na katerem so in bodo lahko tudi v prihodnje gradili svojo bodočnost, povrhu pa da gre za popolnoma nepotrebno provokacijo župana," poroča STA.

Leljak je danes za STA pojasnil, da je pobudo zavrnil, ker pobudnik ni odpravil neskladnosti pobude z zakonodajo. "Posledično sem menil, da pobuda za razpis referenduma ni vložena," je povedal.

Prvopodpisani med pobudniki Franc Vukajč je za STA povedal, da odgovora uradno ne more komentirati, ker ga še nima. Po njegovem prepričanju so sicer vlogo dopolnili skladno z Leljakovo zahtevo. "Rekel je, da je vse v redu, zdaj pa spet govori drugače. To je samo spletkarjenje z njegove strani, to je njegov stil poslovanja, pogovora, uradovanja in še kaj. Zagotovo se bomo pritožili, na bomo odnehali," pravi Vukajč.

Leljak, ki o vsebini sklepa ne govori, pa za STA pojasnjuje, da gre za običajen postopek na občini in da ima zahteva še vedno veliko procesnih in vsebinskih napak ter da ne vsebuje razlage glede na ustavna določila, zakon o referendumu in podobno. "Pobuda zato ni bila sposobna tehtne obravnave, kaj sploh želijo. Subjektivno mnenje pa ni dovolj za referendum, s katerim se mora neko vprašanje rešiti," je povedal.

Ob tem za STA dodaja, da je razočaran, ker so pobudniki referenduma njegovi protikandidati za župana, ki da izkoriščajo zgodovinsko osebnost Tita, da bi se mu maščevali, ker so izgubili na volitvah. Po njegovem ga podpira tudi večina ljudi na sporni cesti.

Radenski župan je prepričan, da je lahko ulica poimenovana le po častnih ljudeh, kar da Tito ni bil, saj ga mnogi uvrščajo med deset največjih zločincev 20. stoletja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.06.2020 ob 17:01 gost gost

      ce bi enonogi diktator zivel, tile kaviar socialisti ne bi imeli nobenega s.p.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.06.2020 ob 17:15 Primož Mauko gost

      Kot sem že parkrat napisal. Čovek brez jajc, karakterja, morale, samovšečen narcisoid z vrhunsko preteklostjo itd...nimam toliko časa, da bi vse našteval. Skratka, moj najljubši režiser Martin Scorsede bi lahko komot posnel celovečerec za oskarja.

      23 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.06.2020 ob 17:34 Primož Mauko gost

      P.S. Se opravičujem za slovnične napake.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.06.2020 ob 17:39 Ha , ha , ha gost

      Samo tolko veliki frajer , piše se Martin Scorsese , glih z tem si dokazo svoj intelektualni nivo , osebno mislim , da je tvoj najljubši režiser Lubadar Kukurica , res si pravi lolek.

      5 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.06.2020 ob 19:20 Ma nemoj. Piše se "s" tem, če sva že tako daleč. Klobase so dobre? gost

        Ma nemoj. Po navadi se piše "s" tem in ne "z" če smo že tako daleč. Mene zafrkava tipkovnica na telefonu, tebe, ki se skrivaš za pravim imenom pa zgleda kaj drugega. Upam, da so vsaj klobase dobre.

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.06.2020 ob 18:35 Primož Mauko gost

      Samo še nekaj bi dodal. Pusti že enkrat volitve pri miru, vsi vemo, da si bil izvoljen. Čestitke, bravo. Zato prosim nehaj s tem otročjim obnašanjem, da ti nagajamo, predvsem mislim na tvojega protikandidata, ki ga tako rad omenjaš. Ga zelo dobro poznam in spoštujem. Saj sploh ne vem, kako ti naj razložim, da spet ne boš razumel narobe. Ne obnašaj se kot užaljen otrok, ki je dobil lučko namesto korneta, ampak sprejmi dejstvo, da ti nisi šerif občine, v kateri boš ti s svojo ultra razgledano opizicijo določal kaj je prav in kaj ne. Občina ni tvoja last. Treba je upoštevati tudi mnenje občanov, čeprav ti praviš, da je večina prebivalcev Titove ceste za preimenovanje v novo cesto, sicer ne vem katera je trenutno aktualna, ker se po potrebi ime spreminja. Spet manipuliranje. Po mojih informacijah je ravno nasprotno, da si ljudje ne želijo novega imena ulice, ampak pustimo sedaj to, ker ti boš itak imel svojo plat zgodbe. Svojo občino imam zelo rad in živim tukaj že malo dlje časa kot ti, zato ne dovolim, da boš ti osebno brez soglasij občanov krojil usodo naše občine. Moram pa vseeno priznati, da ti je vsaj nekaj uspelo in sicer razdeliti občane na dva pola, kar do sedaj ni uspelo še nobenemu drugemu, niti tovarišu Toplaku.

      29 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.06.2020 ob 18:55 Primož Mauko gost

        Spoštovani g. Ha, ha, ha, mislil sem koalicijo in ne opizicijo, sem se spet zatipkal. Se opravičujem. Kaj ti si slučajno lektor?

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.06.2020 ob 19:13 icnedar gost

      Dvoličnež, ki ga je vzgojil star sistem, ki ga tako zaničuje, dela prav to kar pravi, da se je delalo v sivih časih.

      21 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.06.2020 ob 22:34 gonite se s Titojem gost

      Gonite se s tem vašim Titojem v 3 piz.de materine. bedaki nostalgični, smo v Sloveniji, ki ima svojo novodbno zgodovino o kateri se ravno zaradi jugofašistov ne sme govoriti. Vsa čast županu in svetnikom ki želijo izbrisati ime jugonacija z njihove občine.

      3 29 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.06.2020 ob 23:14 gost

        Gonite se.... to pa je zelo neprimerno. Ampak, glede na vrhnje komentarje, ti res ni moglo šiniti v glavo, kaj bolj pametnega.

        12 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.07.2020 ob 4:56 Risto Kubura gost

      Koji kurac je Lijak, da bo govoril in sodil o Titu. Lijak je pičkin dim i niko i ništa!!!! Lahko samo liže in vleče Puklastemu Janošu.

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.07.2020 ob 8:02 čondraš gost

        Tito je bil tvorec genocida nad državami zbranimi v Jugoslaviji, pričakujem posthumno obsodbo zoper tega vašega majmuna, ki je želel izbrisati Slovence, Hrvate, Črnogorce ,Makedonce, Bošnjake, da bi naredil novo nacijo, prepojeno s srpskimi geni in pod srpsko vladavino ! Samo idioti lahko častijo nekoga ki je želel izbrisati tvoj narod, od Hitlerja do Tita, malikovalci obeh pa na skupni točki - bedaki.

        2 18 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.07.2020 ob 6:45 sivi gost

      V Radencih je tudi dosti bilo komunjare.

      3 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.07.2020 ob 13:17 Domacin gost

      Leljak je strahopetec. boji se referenduma,ker ve,da bi sramotno izgubil... naj se spuca,odkod je prisel. Ne rabimo mi poceni sleparjev in bleferjev.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.07.2020 ob 13:44 963 gost

        Hvala bogi, vsaj po komentarjih sodeč, vidim, da v Radencih še vedno živi veliko razsodnih ljudi. Skoraj ne morem verjeti, ko berem kakšen osebek vam želi soliti pamet. En prišlek s takšno preteklostjo vam je prišel delat red v občino, v kateri že od nekdaj živite. Ne pustite se, podpiramo vas tudi opazovalci od zunaj.

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      02.07.2020 ob 9:21 Ari gost

      Glede na komentarje mislim, da ste vsi zelo nastopaski in sovražni. Ni mi vseeno, koga imamo za župana, vendar bil je izvoljen, in tu je. Žal bo treba počakati, da mine mandat. Samo za naslednje župane se verjetno pripravlja se četa podobnih leljakov.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      03.07.2020 ob 11:39 pista gost

      spoštujem voljo občanov radenc ,ki so na volitvah izvolili leljaka za župana s tem se treba sprijazniti ,čeprav se z nekaterimi njegovimi prejšnjimi deli ne strinjam ,moti pa me ,da nekateri komentatorji žalijo vse tiste , ki so volili župana in to tisti ki ne živijo v radencih,župan pa je bil izvoljen zato ,ker je edini pokazal voljo in željo ,da bi v radencih nekaj spremenil ,zato potpiram vsa njegova dela ,vsaki , ki pride v radence vidi spremembe,ki so nastale v času njegovega županovanja,minilo je polovico mandata ,apeliram na vse radenčane potprite vse projekte ,da se radenci dvignejo in postanejo to, kot so nekoč bile,vsem tistim,ki pa javno blatite radence in radenčane pa niste vredni ,da živite v radencih

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.07.2020 ob 11:50 gost

        Pista bodi, prosim, tako dober in nam napiši te spremembe, ki so vidne v času njegovega županovanja. Lepo prosim.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.