https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Vročitev odločbe o karanteni na meji, vstop le na določenih mejnih prehodih

3.7.2020  

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da bo vročanje odločbe o karanteni že na meji in sklenila, da bodo s 4. julijem na zelenem seznamu Belgija in Nizozemska, z njega pa črtane Češka, Hrvaška in Francija.

Izjema za lastnike nepremičnin ali plovil ali z računom nastanitve

14-dnevna karantena ne bo odrejena za države na rumenem seznamu. Karantena ne bo odrejena za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja, če predložijo dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je bival v času bivanja, ali originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah, ali uradni seznam posadke v primeru najema plovila. Če tega oseba ne more predložiti ali dokazati, se šteje, kot da prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Ta izjema pa ne velja za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, kadar prihajajo iz držav s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami (države na rdečem seznamu).

Vročitev odločbe o karanteni na meji in točke za vstop

Policija osebi ob vstopu v Slovenijo odvzame podatke (ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer bo prestajal karanteno v Sloveniji) in jih posreduje predstavniku Ministrstva za zdravje, ki na mejnem prehodu poskrbi za izdajo in vročitev odločbe o karanteni. Po vročitvi odločbe se osebi dovoli vstop v državo.

Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb o karanteni, lahko vstopajo le na določenih mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah. Na meji s Hrvaško so to Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, na meji z Madžarsko je kontrolna točka Pince, mejni prehod pa je Mejni prehod za mednarodni zračni promet Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik). Na teh mejnih prehodih in kontrolnih točkah Ministrstvo za zdravje zagotovi ustrezno število ljudi za izdajo in vročanje odločb. Če v Slovenijo vstopa večja organizirana skupina ljudi, lahko minister za notranje zadeve določi dodatne mejne prehode ali kontrolne točke za vstop.

Dodana izjema za rezervacije nočitve v Sloveniji

Karantena se ne odredi državljanom držav, ki prihajajo iz držav s seznama varnih držav, ki so bile v času rezervacije na seznamu varnih držav in so v tem času v Republiki Sloveniji uredili rezervacijo nočitve v nastanitvenem obratu, tudi če je bila črtana s seznama varnih držav (z zelenega seznama) in to izkazuje z dokazilom o rezervaciji. Oseba, ki uveljavlja to izjemo mora ob prehodu meje predložiti negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja ali v organizaciji oziroma pri posamezniku, ki ju je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

S 4. julijem na zelenem seznamu Belgija in Nizozemska, z njega črtane Češka, Hrvaška in Francija

Vlada Republike Slovenije se je seznanila z Oceno epidemiološke situacije v državah Evropske unije in schengenskega območja, Balkana ter italijanskih regijah, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Vlada Republike Slovenije je na seznam epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav (zeleni seznam) v skladu s tretjim odstavkom 9. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije uvrstila Belgijo in Nizozemsko. 

S seznama epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav je črtala Češko, Hrvaško in Francijo (kar pomeni, da se uvrstijo na rumeni seznam). 

Spremembe začnejo veljati 4. julija 2020.

Zeleni seznam držav (vstop brez karantene) od 4. julija 2020: Madžarska, Avstrija, Ciper, Estonija, Finska, Zvezna republika Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška, Švica, Italija, Danska, Irska, Malta, Španija, Belgija in Nizozemska," so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.07.2020 ob 12:18 G. O. S. T.,,, gost

      Slovenci bi bili srečni če bi se zradirala iz seznama ta nesposobna, diktatorska, lažljiva, kraljadljiva, tašistocidna vlada,,, princa teme,,,. Ker bi Slovenci lažje dihali in se počutili normalen narod.

      20 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.07.2020 ob 16:13 Milena gost

        Kdo si ti, da govoriš v imenu Slovencev? Jaz in mnogo drugih podpiramo Janšo in vlado. Kolikor jaz vem krade levica že mnogo mnogo let!!

        4 15 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.07.2020 ob 16:51 gost

        Milena, ti ničesar ne veš. Ker ničesar ne veš, podpiraš Janšo. Odgovori na nekaj mojih vprašanj in pokaži svoje znanje. Kdo je v štirih letih zadolžil Slovenijo za 21 milijard evrov? Kdo je napravil bančno luknjo in tajkune? Kdo je pod mizo prodal Mercator Bavčaru in Šrotu? Kdo je napravil zakon ZUJF? Kdo je napravil zakon ZPIZ - 2 in novim upokojencem od 1.1.2013 dalje določil sramotno nizke pokojnine v višini 57 % pokojninske osnove? Kdo je leta 2013 zamrznil plače in pokojnine? Kdo je leta 2013 veliko študentom odvzel celotne štipendije? Kdo je letos v treh mesecih zadolžil Slovenijo za 6 milijard evrov? Kdo je letos kupoval veliko predrago in neuporabno zaščitno opremo? Daj, Milena, potrudi se in odgovori. Ker misliš, da si zelo pametna, sem prepričan, da z odgovori ne boš imela nobenih težav.

        11 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.07.2020 ob 15:37 gost pet gost

      Sama sprenevedanja te pokvarjene, nesposobne itd, vlade. Meje s Hrvaško bi morali že zdavno zapreti, ne pa da jo uvrščajo n a neki rumeni seznam. Tiste, ki pa še vedno rin ejo tja pa obvezno v karanteno ob vrnitvi, ki jo naj sami plačajo. Dosti je zavajanja in olepševanja. Situacija pri njih je alarmantna in zapreti meje, ne se sprenevedati zaradi ttistih,ki imajo tam apartmaje, plovila, pa še kaj. Če imajo za drago plačevanje vseh letnih pristojbin, bodo imeli tudi za karanteno in m orebitno zdravljenje. Ni prav, da bomo to plačevali vsi. Če greš, kljub opozorilom nekam, kjer je rizično, nosiš tudi sam posledice.

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.07.2020 ob 15:12 Mm gost

      No dragi gost pet, ti pa kar v Portoroz v guzvo.... Razmilsi, kje je varneje... Pa ne pol jokat...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.07.2020 ob 18:35 Jao jao gost

      Ja Slovenija je lepa, ampak žal ni za vsak žep. Zato pa je soseda mal cenejša in tudi lepa varna.....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.