https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Radencih odprli Center medgeneracijskega druženja s krajevno knjižnico

09.07.2020 ob 14:40  

V Radencih so danes odprli Center medgeneracijskega druženja s krajevno knjižnico, v katerem bodo v dveh prostorih na 115 kvadratnih metrih poleg 6000 enot knjižničnega gradiva tudi nove vsebine – od lutkovnega abonmaja, koncertov in likovnih razstav do vseživljenjskega učenja in družabnih iger. Projekt, sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in države, je vreden 38.300 evrov.


Center Radenci je nova dejavnost v lokalnem okolju in tudi novost na območju Lokalne akcijske skupine (LAS), saj združuje knjižnično dejavnost in medgeneracijsko druženje. Krajevna knjižnica tako predstavlja temeljni kamen za delovanje centra Radenci, saj bodo materiale za vsebine črpali iz knjižničnega gradiva.

»Krajevna knjižnica, katere soustanoviteljica je Občina Radenci, bo organizirana kot organizacijska enota osrednje knjižnice v Gornji Radgoni. Ta namreč izvaja knjižnično dejavnost, če gre za strnjeno naselje z najmanj 1500 prebivalci in praviloma najmanj 4-kilometrsko oddaljenostjo od osrednje knjižnice ali druge krajevne knjižnice. Z odprtjem centra Radenci pa so postavljeni tudi temelji za nadgradnjo kulturnih, medgeneracijskih, družabnih in drugih aktivnosti,« je v nagovoru ob odprtju poudaril župan občine Radenci Roman Leljak.

Vršilka dolžnosti direktorice občinske uprave Občine Radenci Mojca Marovič je ob tem dejala, da so s projektom odpravili eno ključnih pomanjkljivosti občine na družbeno-socialnem področju, saj niso imeli centra za medgeneracijsko druženje za področje kulture in povečevanje solidarnosti.

»Med novimi vsebinami v centru so že predvideni: pet predstav lutkovnega abonmaja, dobrodelni koncert v decembru, dve likovni razstavi, Pogled skozi okno – vseživljenjsko učenje, Babica pripoveduje pravljico, Gospodinja preseneti, družabne igre in še kaj, tu je tudi nova zaposlitev, za obiskovalce pa prosto in brezplačno dostopno omrežje wi-fi,« je povedala Marovičeva.

S širjenjem knjižnične mreže in odprtjem krajevne knjižnice Radenci matična knjižnica izpolnjuje tudi osnovni namen knjižnic, to je enakost dostopnosti do informacij in gradiva za vse prebivalce oz. pravico do dostopa informacij in gradiva v svojem kraju.

Direktorica javnega zavoda Knjižnica Gornja Radgona Andreja Vučak Hribar je ob tem napovedala, da bo sodobna, k uporabniku usmerjena krajevna knjižnica prostor navdiha, torej branja, razmišljanja, različnih medijev, ustvarjalnosti in igre, učenja, to je neformalnega izobraževanja in informiranja o možnostih dostopa do znanja, ter srečevanj in druženj z javnimi debatami, predavanji, diskusijami, delavnicami in razstavami.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.07.2020 ob 15:18 Trsek gost

      To pa je za pozdraviti. Pridem.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.07.2020 ob 15:20 Risto Kubura gost

      Pridi čakam te KARČI VIRUS!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.07.2020 ob 15:22 gost

      A za nekdanjega zapornika ne veljajo odredbe in predpisi vlade in NIJZa?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.07.2020 ob 19:21 Trsek gost

      Mogoče sem prebral več kot si ti videl, neki cergol.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.07.2020 ob 8:59 Rogi gost

      Dva dni ze poslusam po radiju ter citam ta clanek, da so odprli novi center, vendar ni se nihce povedal, kje v Radencih je ta centet.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.07.2020 ob 11:02 Trsek gost

      Gospod rogi, to je v občinskem poslopju. Lp.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.