https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kakšne so bile naše običajne počitnice pred epidemijo?

10.08.2020 ob 6:00  

Poletje je mnogim najlepši del leta, saj je to čas počitnic. Letošnje počitnice pa so v marsičem drugačne. Marsikomu je počitniške načrte prekrižala epidemija covid-19, zato niso ali ne bodo mogli dopustovati tam, kjer so prvotno načrtovali.

V prvi polovici letošnjega leta je bilo v turističnih nastanitvenih objektih zabeleženih 64 odstotkov manj prihodov turistov kot v primerljivem obdobju lani. Po pojavu epidemije covid-19 v marcu je število prihodov in prenočitev strmo upadlo.

Po preklicu epidemije so se turisti začeli vračati. V juniju je število prihodov in prenočitev tujih turistov sicer doseglo zgolj šestino tistih iz junija 2019, število prihodov in prenočitev domačih turistov pa je že doseglo lanske vrednosti.

Kakšne pa so bile naše običajne počitnice pred epidemijo?

V 2019 si je enotedenske počitnice finančno lahko privoščilo tri četrtine gospodinjstev. V tem obdobju je na vsaj eno daljše zasebno potovanje odšla nekaj več kot polovica prebivalcev Slovenije, starih vsaj 15 let.

Največ zasebnih potovanj je bilo opravljenih v juliju, avgustu in septembru. Od tega je 30 odstotkov vseh zasebnih potovanj potekalo v Sloveniji, 70 odstotkov pa v tujini. Tri četrtine vseh zasebnih potovanj v tujino so predstavljala potovanja na Hrvaško.

Na zasebnih potovanjih smo porabili v povprečju 43 EUR na osebo na dan. Skoraj polovico stroškov so predstavljali izdatki za nastanitev, nekaj več kot petino izdatki za prevoz, tretjino pa so predstavljali preostali stroški.

Veliko večino zasebnih potovanj (87 odstotkov) smo opravili z osebnim avtom. Na 7 odstotkov zasebnih potovanj smo se odpravili z letalom, na 4 odstotke pa z avtobusom. Z ostalimi prevoznimi sredstvi pa smo opravili manj kot 3 odstotke vseh zasebnih potovanj.

Med počitniškimi potovanji smo prenočevali tako v najetih kot v nenajetih nastanitvenih objektih, in sicer v zasebnih sobah in apartmajih (32 odstotkov počitniških potovanj), v hotelih in podobnih objektih (19 odstotkov), v kampih (11 odstotkov), pri sorodnikih ali prijateljih (19 odstotkov), v lastnem počitniškem bivališču (18 odstotkov) in drugih nenajetih nastanitvenih zmogljivostih (1 odstotek).

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.