https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

ŠPORT

Atletski miting »Priložnost za mlade« v spomin na Pomurskega rojaka

Murska Sobota, 23.08.2020 ob 14:05  

AK Pomurje je soboto, 22. avgusta, ob 16. uri organiziralo atletski miting »Priložnost za mlade«. V spomin na Pomurskega rojaka in tudi člana AK Pomurje Milana Baleka so izvedli memorialni (spominski) tek na 3000 m. Milan je bil 25 let aktivni tekmovalec v tekih in hoji. Letos bi praznoval 70 let življenja.


Milan Balek (1950-2019) bo še dolgo ostal edini slovenski atlet, ki je dosegel (in še vedno ima v lasti) toliko državnih rekordov. Tudi s tega zornega kota velja za enega največjih atletov našega časa. Ker je bil rojen v Murski Soboti, kjer je dolgo časa v majhni beli hišici za kanalom z mamo tudi živel, smo lahko na njega v Murski Soboti in okolici resnično ponosni. Zato je njegova nenadna smrt globoko pretresla tako športno, kakor siceršnjo javnost. 

Njegova zelo pestra življenjska pot se je zaključila v 69. letu starosti. V mlajših in srednjih letih je bil vrhunski atlet  in večkratni prvak in rekorder rajnke Jugoslavije in sedanje Slovenije v hitri hoji. 

V 70. letih se je,odlikoval v tekih na dolge proge in v krosu, v 80. letih pa se je z izjemnimi dosežki proslavil  v danes povsem pozabljeni atletski disciplini -  v hitri hoji. Glede na športne dosežke velja za največjega pomurskega atleta, kar po število doseženih državnih rekordov velja tudi v slovenskem merilu in celo v nekdanji skupni državi Jugoslaviji.  

Balek, ki je med prijatelji veljal za zelo pozitivno, družabno in vedro osebnost, se je rodil 17. oktobra 1950  v Murski Soboti, kjer je kot član AK Pomurje (1966-1972 in 1979-1984), tudi začel z atletiko. Vmes je bil šest let član AK Velenje in na koncu ŽAK Ljubljana. Med trenerji, ki sta mu tlakovala njegovo športno pot, sta bila le dva. Trenerski legendi Mirko Šeruga-Mimi v Murski Soboti in Valter Štajner v Velenju. S slednjim je kot velikim strokovnjakom za hitro hojo ostal v stiku tudi po letu 1978 in z njim dopisno sodeloval vse do zaključka svoje športne poti.  

Ima vse slovenske in jugoslovanske rekorde v hitri hoji (5 km v dvorani, 10, 20, 30, 50 km in na eno uro), razen v obeh državah v hoji na 5 km  na prostem in v Jugoslaviji na eno uro. Dvakrat je bil v hitri hoji prvak Jugoslavije, večkrat podprvak. Leta 1990 se je udeležil Evropskega prvenstva v Splitu, kjer je v hitri hoji na 20 km osvojil 22. mesto; na balkanskih prvenstvih pa ima uvrstitve od 4. do 7. mesta.  

Za atletsko reprezentanco Jugoslavije je zbral 10 nastopov, enega za reprezentanco Slovenije leta 1998, ko je uradno športno pot že zaključil in je imel že skoraj 48 let. Vse nastope v reprezentancah je zbral v hitri hoji, ker se je marsikomu v spomin med tekmovanjem vtisnil z elegantnostjo drže. V tej disciplini je opravil natanko 114 tekmovanj in prav na nobenem ni bil diskvalificiran, kar se v hitri hoji pogosto dogaja.

Na zadnjem prvenstvu Jugoslavije, leta 1991, ko je bil star že dobrih 40 let,je bil podprvak. Drugi je bil tudi na prvenstvu Jugoslavije, ki je bilo ob 20. obletnici AK Pomurje leta 1985 v Murski Soboti. Obakrat na razdalji 20 km. Leta 1984 je bil športnik Pomurja, sicer pa še 2-krat 2. in 2-krat 3. Je tudi dobitnik priznanja občine Velenje za dvig ravni šaleške atletike, plakete ob 50. obletnici AK Pomurje (2015) in številnih drugih priznanj.

Od atletike se je po polnih 25 letih poslovil na znamenitem oktobrskem uličnem teku – okrog Trga zmage 17. oktobra 1991 v Murski Soboti in to ravno na svoj 41.  rojstni dan.

Milan Balek je bil po končani srednji ekonomski šoli v Murski Soboti najprej zaposlen v Pomurski založbi, zatem ABC Pomurki in nazadnje v Mesni industriji Pomurka. Kot zaposlen slednjih v enotah v Ljubljani je vrsto let živel in delal v našem glavnem mestu, po upokojitvi pa je zadnjih pet let živel v Volavljah nad Ljubljano. 

Kot velik domoljub in Prekmurec nikoli ni pozabil rodnega Prekmurja in Murske Sobote ter številnih prijateljev, kar je bil tudi sam. Z vsemi je imel vse do konca zelo pristne stike in se je med nje vsako leto pogosto vračal. Je bil sinonim vztrajnosti, odrekanj in samodiscipline.

Rezultati iz tekmovanja so na voljo na spodnji povezavi: Rezultati 

Več fotograij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.08.2020 ob 15:35 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Nikoli slišal za tega "šampiona".

      0 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.08.2020 ob 16:02 gost

      Se ti vidi,ker si GLUPAN

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.08.2020 ob 16:42 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Aja,te mi pa pojasni okoli nekoga z ugračekuv.Naj se dol mečen zavulu nekuga ka je bejžau,što pa ga pozna..?.Ka pa je un meni?Nič.

        0 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.08.2020 ob 2:36 Risto Kubura gost

      Se ga spominjam res je bil velik človek

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.08.2020 ob 13:53 Gost38339 gost

      V ms pri zvejzdi be lejko meli memorial Jožefa Kocipra! Enkrat na leto be lejko cisterno gnojšnice v krožišče püjstile

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.