https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Hojs: V zadnjih treh dneh se je s Hrvaške vrnilo okoli 63 tisoč slovenskih državljanov

25.8.2020  

Na današnji novinarski konferenci sta o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 spregovorila minister za notranje zadeve Aleš Hojs in vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin

Zadnji podatki kažejo, da se število vnesenih okužb postopno, pa vendar realno znižuje, kar nakazuje na dejstvo, da je Vlada na predlog stroke pravočasno reagirala in sprejela pravilno odločitev tudi glede sprememb umestitve držav na t. i. rdeči seznam, je uvodoma povedal Kacin.

V zadnjih dneh je bilo veliko vprašanj in kritik vezanih na uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam in na posledice za naše državljane. Včeraj ob polnoči se je mirno iztekel rok za vrnitev državljanov domov, od danes pa je za vse, ki se vrnejo iz Hrvaške, obvezna 14-dnevna karantena, je spomnil.

Da je bila odločitev odgovorna, potrjujejo tudi zadnji podatki. Epidemiološka slika v sosednji državi se še naprej slabša. Na Hrvaškem je trenutna 14-dnevna incidenca včeraj dosegla 67 okužb na 100.000 prebivalcev. V ponedeljek so zabeležili 136 novih primerov okužbe s covid-19, izboljšanja glede na trend preteklih dni ni pričakovati. Povečuje se število primerov v županijah, ki so imele doslej manjše število primerov, je poudaril Kacin.

Nekoliko boljše stanje pa imamo v Sloveniji. »Danes imamo ob 1370 včeraj opravljenih testih le 21 pozitivnih,« je povedal Kacin in dodal: »13 primerov je še v epidemiološki preiskavi, en vnos imamo iz tujine, vnos pa prihaja iz sosednje Hrvaške. Ob teh številkah smo lahko precej bolj mirni v pričakovanju prvega šolskega dne prihodnji torek.«

»Na slabšanje razmer na Hrvaškem smo začeli opozarjati 10 dni pred iztekom kasneje določenega roka. Ob tej priložnosti se želim iskreno zahvaliti ogromni večini državljanov za razumevanje, odzivnost in spoštovanje odločitve vlade,« je še dejal Kacin.

Notranji minister Hojs je povedal, da številke potrjujejo, da so slovenski državljani, ko so začeli objavljati namero vlade, upoštevali njena priporočila. »Strašnega navala na mejnih prehodih ni bilo,« je poudaril in pojasnil, da je Policija naredila analizo in ugotovila da število tistih, ki so v zadnjem vikendu prestopali slovensko-hrvaško mejo, ne odstopa od prestopov predzadnjega vikenda avgusta lanskega leta.

V treh dneh je slovensko-hrvaško mejo prestopilo 226 tisoč potnikov. Od tega je bilo slovenskih državljanov v soboto 22 tisoč, nedeljo 25 tisoč in včeraj 16 tisoč. Skupna številka slovenskih državljanov, ki so se vrnili v teh dneh, je približno 63 tisoč. Ta številka ni majhna. Očitno so se prerazporedili tekom posameznega dneva tako, da večjih zastojev na mejnih prehodih ni bilo, je dejal.

Izpostavil je tudi, da je že preden je začela veljati karantena, policija občasno izvajala kontrole na slovensko-madžarski meji. »Mogoče je bilo domnevati, da bi se kdo iz Bosne ali predvsem iz Srbije, vrnil v Slovenijo čez Madžarsko,« je dejal in opozoril, da je za vsakega posameznika moč preveriti, kdaj in kje je prestopil bodisi bosansko-hrvaško mejo ali srbsko-hrvaško mejo.

»Tu ne gre za avtomatizme, ampak gre za poizvedbo, ki jo lahko slovenska policija v vsakem trenutku da hrvaško. To je dogovor med obema policijama. Za vsakega posameznika se da preveriti, če je prestopil ti dve meji. Enako je tudi za prestop slovenskih državljanov za prestop madžarsko-hrvaške meje,« je še povedal.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.08.2020 ob 12:24 gost gost

      Ne podpiram te vlade, vendar se je popolnoma pravilno odločila, da zapira meje in za vse ukrepe, ki bi ji sicer morala sprejeti že dosti prej. Če se ljudje ne držijo priporočil, če še vedno rinejo na to umazano hrvaško morje, kjer so še vedno tretjerazredni gosti, kjer jih imajo za sendvič turiste, je pač potrebno ukrepati z omejitvami. Toliko laži, zavajanja, sprenevedanja, nedoslednosti in še in še lahko doćakamo samo od sosedov hrvatov. Kdor pa še vedno rine tja, pa naj sam nosi posledice, brez davkoplačevalskega denarja, ki gre tudi od tistih, ki tja ne hodijo.

      7 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.08.2020 ob 13:00 gost

        Še kako jo podpiraš, tudi voliš SDS ali NSi. Zanima me kako dolgo že imaš plesnive možgane? Že od rojstva? Ali so ti jih deformirali župniki in Janša?

        14 6 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.08.2020 ob 13:21 gost gost

      Ti zadnji gost, čakaj malo. Kaj je bilo v prvem komentarju napisanega tako narobe? Očitno samo ti in tebi po pameti podobni to znajo. To so vse dejstva, ki so znana. Če pa še kdo, kot ti podpira ta zlagani hrvaški turizem, pa je bolnik v glavi, ker ne sprevidi. Ja, sendvič turisti pač, tako vas, ki hodite tja sami imenujejo, če še niste vedli. Vsi ti ukrepi bi morali biti sprejeti že pred dvema mesecema, ne pa ,da se je popuščalo slovenskim bedakom zaradi nekaj dni ležanja na umazano okuženi plaži. Pa še mislite, da ste bili v raju, ker drugega ne poznate.

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.08.2020 ob 14:17 gost

        Naravnost ti povem, da si velik bedak. Sem prepričan, da si desničar in zelo blizu Janši, ker samo taki lahko močno sovražite vse tisto in vse tiste, ki ni vaše in niso vaši. Moraš biti res neumen, da verjameš v ves ta svetovni nateg in tem številkam o številu pozitivnih. Pozitivni ŠE NISO OKUŽENI IN BOLNI!!!!!!!! kot to lažnivo trdita vlada in novinarji. Zakaj Janševi in cerkveni tako močno sovražite Hrvate? Kaj so vam storili? Zato, ker imajo lepše morje od našega, ker imajo najlepše otoke, ki jih mi sploh nimamo, ker imajo boljšo glasbo ( zabavno ) od nas, boljšo hrano, lepšo obalo, lepše ženske, ...............?? Sovražite begunce, migrante, Rome, levičarje, komuniste, neverne, drugače misleče, Hrvate in druge južne narode, Kučana, Fajonovo, Židana, stranko Levico, .......... Obup od ljudi. O TEM VIRUSU SI PA KAJ PREBERI, KER VIDIM DA O NJEM NIMAŠ BLAGE VEZE. Verjameš v vse laži, ki ti jih sporočajo Kacin, Hojs, Beovićka, Krek in dugi plačanci Janše. Prebiraj komentarje na MMC - ju, da boš vsaj tam nekaj izvedel o tem virusu. Na You Tubu poglej kaj je povedal znani doktor Montinari o škodljivosti teh mask, poglej življenje drugod po svetu, kjer obstaja tudi ta virus a nimajo tako neumne vlade kot jo imamo mi. Pa o kriminalnem nakupu neuporabnih ventilatorjev, ki jih splon nismo in ne bomo potrebovali in o neuporabnih mask preko posrednikov se kaj pozanimaj. Pa nehaj gledati NoroTV24 v SDS in Orbana, da ne boš še bolj nor kot si že. NIČ, V KLET SE ZAKLENI ZA 5 LET IN NIKOGAR K SEBI NE SPUSTI, DA SE NE OKUŽIŠ. PANIČAR EDEN BREZ PAMETI MARŠ.

        10 5 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.08.2020 ob 18:13 gost

      Vsi pizdeki vladni so si riti z namočili v hrvačkun mori, zdaj pa meje zaprimu. Kajti virus se hitro širi halo vej se pa širi že pol leta za tiste Kerin tak odgovarja ka si žepeke puniju golazen bogatunska. Da bi se njin bar vse to bogastvo nepošteno v drek spremenilo.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.08.2020 ob 18:30 gost

      Ne morem razumeti kako so Janševi in cerkveni lahko tako neumni, da verjamejo v te pravljice, da na slovenskem morju ni virusa, na hrvaškem morju ga je pa polno. Res moraš biti ubogi v glavi, da takim pravljicam verjameš.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.08.2020 ob 23:18 stanko gost

      meje so zaprli zdaj,ko so se ti kriminalci,ki sami sebi pravijo vlada vrnili iz hrvaške za slovence pa se jim tak jebe,kaki virus,oni virus izkoriščajo da lahko nemoteno kradejo in si polnijo žepe,zdaj bodo nabavljali orožje,ki ga sploh ne potrebujemo,samo zaradi tega da bo spet padale provizije v žepe,na čelu vlade pa je eden največjih trgovcev z orožjem v bivši jugi no vsaj v času od 19990 do 1994,ko slovenijo ni mogel zapustiti niti metek ne da bi on to odobril in od tega dobil provizijo

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.