https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V muzeju Murska Sobota razstava Hlev je bil pod Nemci, hiša pod Madžari

Murska Sobota, 29.08.2020 ob 6:05  

V četrtek, 27. avgusta, je v Muzeju Murska Sobota potekala otvoritev razstave z naslovom Hlev je bil pod Nemci, hiša pod Madžari. Razstava osvetljuje vprašanje okupacijskih meja v Prekmurju in Porabju v drugi svetovni vojni in upor pokrajine proti okupaciji.


Tema razstave je življenje pod okupacijo in oris okupacijskih mej. Meja med Nemškim rajhom in Madžarsko je potekala kar po sredini dvorišča ene od kmetij. In tako se je zgodilo, da je bil na nemški strani hlev na madžarski strani pa hiša. Ta primer je bil tudi navdih za naslov razstave in simbolizira, kaj se je dogajalo v Pomurju med okupacijo.

Raziskovalci so vključili tudi Porabje, kamor je najseverneje leta 1945 prišla Prekmurska četa, in omenili agitacijo za to, da bi Porabje po vojni priključili Jugoslaviji.


Pomurske meje in razmere med okupacijo sta v glavnem obdelala Attila Kovacs in Darja Kerec, sodelovalo pa je več informatorjev od Razkrižja, Gibine, Lendave, Prosenjakovcev, Sotine do Gerlincev in drugih krajev. Razstava poteka slovenskem, nemškem in madžarskem jeziku.

Razstava sodi v sklop projekta Okupacijske meje 1941-1945 več znanstvenih ustanov, podobne tematske razstave so po Sloveniji že gostovale, vodja projekta je Božo Repe z oddelka za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani.
Odprtje razstave je popestril Vid Ščavničar s svojim nastopom, sledila je tudi pogostitev obiskovalcev.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.08.2020 ob 7:54 gost

      sinagoga pa je padla pod jugo boljseviki.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.