https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Zakaj ni razglašena epidemija?

25.9.2020  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa in vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.


Stroka svari, da se s hladnejšimi meseci tveganje za širjenje virusov povečuje. Upoštevajmo priporočila vlade RS povsod, tudi na delovnem mestu. Med odmori, ob prihodu in odhodu iz službe. Bodimo odgovorni, zaposleni in delodajalci. Vladni govorec Jelko Kacin naproša: "Vlada RS delodajalcem priporoča tudi uvedbo dela od doma povsod, kjer delovni proces to omogoča. Za vse, ki morajo biti prisotni na delovnih mestih, pa delodajalcem priporoča, da ob vstopu v delovne prostore uvedejo redno merjenje telesne temperature zaposlenih." nadaljuje, "virus kroži v populaciji, zato je samo vprašanje časa, kdaj se bo ponovno pojavilo novo žarišče v kateri od delovnih organizacij. Odgovornost, da do tega ne pride, je na strani vseh – delavcev in delodajalcev."

 

Delodajalec in delovni proces

Prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, ki je predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela opozarja, da delodajalec mora zagotoviti varnost in zdravje delavca na delovnen mestu, spremlja okoliščine in po potrebi uvede spremembe. Poudarja še, "dolžnost delodajalca ni samo presoja tveganja in zelo natančen opis ukrepov, ampak tudi predvidevanja kaj se bo zgodilo; ne samo v prostorih delovnega procesa, ampak tudi v prostorih, kjer se delavci združujejo." Nacionalni inštitut za varovanje zdravja ne more podati tako natančnih navodil, kot bi delodajalec želel, saj so si delovni procesi različni. Metoda Dodič Fikfak izpostavlja, "Koronavirus ne nastaja na delovnem mestu, tam se širi. Težava so čik pavze, kjer so ljudje blizu eden drugega, brez mask. Delodajalci na to pozabljajo, ker ne gre za delovni proces."

 

Zakaj ni razglašena epidemija?

Kacin: "Danes vemo veliko več, kot smo vedeli spomladi. Smo bolj odgovorni, podjetja zmanjšujejo možnosti za širjenje koronavirusa. Lockdown ni rešitev." Vlada pripravlja konkretne ukrepe, med slednjimi bo najprej zmanšjanje števila pri druženju iz 10 oseb na 6 oseb. Kacin naproša, da se v takih primerih določene dogodke odloži oziroma reorganizira, tudi družinske. "Vsak more prevzeti lastno odgovornost. Razmere so resne, zaščitimo se z maskami." zaključuje Jelko Kacin.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.09.2020 ob 12:43 gost

      Kaj ste hoteli povedati, da mora delodajalec ukiniti čik pavze? Da niti v družinskih okoljih ne smemo praznovati rojstev, rojstnih dnevov, porok, drugih praznikov, .........? Da moramo povsod imeti nabite na sei tri nagobčnike - vaši ministri, nastavljenci, ..... pa povsod brez nagobčnikov? Kacin - razmere so resne samo v tvoji zapiti glavi. Vsak dan nam za drugimi bleznimi umre več kot 50 ljudi, vi bi pa radi terorizirali celotno državo z virusem, ki je večini ljudi povsem nenevaren. Nimate ne sramu, ne človečnosti, ne srčnosti, ne pameti, ne znanja. Prodate se pa za nekaj tisoč evrov. Prodane duše. Pojdite za nekaj mesecev na Švedsko in se kaj naučite. Ko bo ljudem dokurčilo vaše laganje, strašenje, teroriziranje, odvzemanje človeških pravic, čeprav ni razglašene epidemije, me zanima kam boste bežali, če boste sploh imeli čas.

      55 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2020 ob 13:00 Gost gost

        Butl na 4 potenco!!! In zaradi taksnih hospitaliziramo ljudi!! Spokaj pod odejo in ne pridi ven do 2025...🤮

        13 27 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2020 ob 15:03 en gost

        Ti si butl na 40 potenco, ne pa on na 4... V Sloveniji ni še NIHČE umrl samo zaradi korone!!!!!!!!!!!!!!! Vsi ki so umrli so imeli tudi še druge težke bolezni in korona je MOGOČE (nikoli dokazano, ker so obdukcije prepovedane, ker seveda resnica ne sme priti na dan) pospešila njihovo smrt. Poznam človeka ki je umrl zaradi možganskega tumorja s katerim se je boril že več let in ker so po smrti kao ugotovili da je imel tudi korono, se ta človek v evidenci vodi kot umrli zaradi korone ne pa zaradi končnega stadija možganskega tumorja!!! Če boš malo bral uradne podatke o smrtih zaradi korone, boš videl da lepo politično piše "Umrli z korono" ne pa "Umrli zaradi korone" in v tem je VELIKA razlika, če nekdo umre in je glavni razlog smrti korona, ali pa nekdo umre zaradi drugih stvari in je pač slučajno tudi imel korono.

        27 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2020 ob 15:06 en gost

        Ti si butl na 40 potenco, ne pa on na 4... V Sloveniji ni še NIHČE umrl samo zaradi korone!!!!!!!!!!!!!!! Vsi ki so umrli so imeli tudi še druge težke bolezni in korona je MOGOČE (nikoli dokazano, ker so obdukcije prepovedane, ker seveda resnica ne sme priti na dan) pospešila njihovo smrt. Poznam človeka ki je umrl zaradi možganskega tumorja s katerim se je boril že več let in ker so po smrti kao ugotovili da je imel tudi korono, se ta človek v evidenci vodi kot umrli zaradi korone ne pa zaradi končnega stadija možganskega tumorja!!! Če boš malo bral uradne podatke o smrtih zaradi korone, boš videl da lepo politično piše "Umrli z korono" ne pa "Umrli zaradi korone" in v tem je VELIKA razlika, če nekdo umre in je glavni razlog smrti korona, ali pa nekdo umre zaradi drugih stvari in je pač slučajno tudi imel korono.

        15 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2020 ob 15:06 talman gost

        ali se narod res ne more malo vzdržati od navad nikakor drugače kot v vojnem stanju kot je bilo med 2. svetovno vojno. seveda ne, ker je narod poln riti demokracije in človekovih pravic in osebne nedotakljivosti, kruli pa tudi nobenemu več še najmanj tistim iz nerazvitih območij in s socialno pomočjo. komentaejev ne bom bral imam pa hudičevo prav pa si misli ,mislite kar čete

        3 22 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2020 ob 16:56 en gost

        @Talman, glih zaradi takšnih butalcev kak si ti ide celi svet v pizdo. Tebi je očitno vseeno če ti vladajoča elita pere možgane z lažmi in te ima popolnoma pod nadzorom, vseeno ti je če te vodijo kot lutko na vrvici. Popolnoma vseeno ti je če po eni strani nekaterim rubijo in jih mečejo na cesto zaradi par sto evrov, na drugi strani pa eliti odpisujejo milijone. Popolnoma vseeno ti je če ti vsak mesec trgajo velik del plače za zdravstveno zavarovanje, ko pa si bolan pa moraš prosjačiti celo Slovenijo da zbira denar za tvoje zdravljenje. Kar se pa tiče tvoje izjave da nobenemu več ne kruli???? Človek SRAM te je lahko za to izjavo. V Sloveniji nažalost VSAK DAN VEČIM KRULI!!!!!!!!!! Poznam družine kjer sta oba zaposleniva pa zaradi sramotno nizkih plač še morata na socialni prosjačiti za pomoč In take stvari so v Sloveniji vedno pogostejša REALNOST. Ampak taki butalci kot si ti, katerim je vlada uspela oprati možgane, tega seveda ne vidite. Sedaj ti mogoče dobro gre, ampak to se lahko ZELO HITRO spremeni. Samo glej da se v prihodnosti neboš znašel v situaciji, ko ti bo vsak dan krulilo in boš na socialni prosjačil za kakšnega stotaka ali pa na rdečem križu za kakšen paket hrane. Karma is a bitch! To si dobro zapomni!!!

        19 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.09.2020 ob 12:58 gost

      gost 12:43, si diplomiro pri Dr. Potrč

      4 22 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2020 ob 13:21 gost

        Vidva ob 12:58 in 13:00......... vajina komentarja pričakovana glede na to, da nista sposobna pogledati kakšne tuje medicinske revije, poslušati in prebrati kaj mislijo res pravi svetovni epidemiologi ( ne nastavljenci Krek, SDS doktorca Beovićeva, Tina Bregant, .........) Škoda sploh kaj dalje pisati, saj SDS in cerkveno ovco z nobenimi podatki ne moreš prepričati, da se motijo. Kar jim firer pove, to je sveto in o tem se ne razmišlja. Niti takrat, ko boš hudo zbolel ( ne za korono!! ) in ne boš mogel pravočasno do zdravnika, ti ne bo kliknilo v glavi.

        26 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2020 ob 14:33 korona gost

        očitno razmišlja s svojo glavo in guči na podlagi dejstev za razliko od tebe ka dale od pop tv-ja ne vidiš in so ti čista oprali tisto malo možganov ka jih maš...

        13 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.09.2020 ob 13:23 gost

      Naslov članka ZAKAJ NI RAZGLAŠENA EPIDEMIJA?, v samem članku pa nobenega odgovora. ??????

      24 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.09.2020 ob 14:37 gost

      Mene samo zanima koliko je Slovencev ker sem mislil da nas je 2 miljončka. Zdaj pa po tem testiranju vsak dan 3 500 testiranjih bi nas pa mogo biti več kot v Afriki. Razumi če moraš negdo si pa lepo žepe polni.

      21 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.09.2020 ob 14:38 gost

      To mora biti res neka huda " smrtonosna " bolezen, da ti jo morajo z netočnim testom dokazati, da jo sploh imaš.

      22 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.09.2020 ob 15:00 gost

      Kacin mora napihovali glede virusa drugače nebo dobro plačanega delavno ga mesta če nebo virusa. Zato pa treba glupi narod nategovati. Kajti če nebo virusa bo Kacin moral čistiti bazene,to pa spet ni mogoče ker ga v hrvaško ne pustijo.

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.09.2020 ob 15:15 Djomla gost

      Kacin:"danes vemo veliko več, kot smo vedeli spomladi. - ta ka verjetno vemo ka VIRUSA ne moremo ustaviti. Ali istočasno pa grozi z ukrepi ? Spomladi so vsi šinfali švedski model ali kaže deluvle ta ka to je edina prava rešitev.

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.09.2020 ob 15:53 gost

      Mene pa zanima, zakaj lani, ko je bla velika epidemija gripe in na dan krepko čez 1000 okuženih, ni v tovarni in vsepovsod v javnosti trebalo nositi mask???????? Naj mi kak veleum to razloži če ve.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.09.2020 ob 18:16 LudvikXIV gost

      Dejansko san opazo, ka po novon gučijo po TV, gda štoj merje, ka je umrl 1 bolnik S korona virusom. Torej nej ZARADI k. v. To je tak, kak či bi mrou nešče, keri ma zadnji stadij raka pa bi meu še vnetje srednjega ušesa, pa bi pravli, ka je umrl bolnik z vnetjem srednjega ušesa. Nebi se zlagali, ampak glavni vzrok smrti je drugje.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.09.2020 ob 18:51 gost gost

      Zblojenci, ka negirate virus. Takšni ex komentari se lehko porodijo samo v norih in primiotivnih glavah. Pa na žalost je dosta takših, se vidi po odzivih. Ko zbolite si pa sami krijte bolniške pa zdravlenja, nej proszti pa kukati za pomoč, zblojenci.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.09.2020 ob 19:05 boloy45165@jalcemail.com gost

      Plaćen sam preko 190€ po satu radeći od kuće s 2 djece kod kuće. Nikad nisam mislio da ću to moći napraviti, ali moja najbolja prijateljica zarađuje preko 15k mjesečno radeći to i uvjerila me da pokušam. Potencijal s tim je beskrajan ..., COPY OVDJE.................... Www.Works75.com

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.09.2020 ob 19:06 boloy45165@jalcemail.com gost

      Plaćen sam preko 190€ po satu radeći od kuće s 2 djece kod kuće. Nikad nisam mislio da ću to moći napraviti, ali moja najbolja prijateljica zarađuje preko 15k mjesečno radeći to i uvjerila me da pokušam. Potencijal s tim je beskrajan ..., COPY OVDJE.................... Www.Works75.com

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      26.09.2020 ob 1:26 gost

      Plaćen sam preko 190€ po satu radeći od kuće s 2 djece kod kuće. Nikad nisam mislio da ću to moći napraviti, ali moja najbolja prijateljica zarađuje preko 15k mjesečno radeći to i uvjerila me da pokušam. Potencijal s tim je beskrajan ..., COPY OVDJE.................... Www.Works44.com

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.