https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti odslej brezplačni prevoz za starejše

01.10.2020 ob 17:00  

Mestna občina Murska Sobota se pridružuje trajnostnemu projektu Zavoda Zlata mreža PROSTOFER – projektu za mobilnost starejših, ki potrebujejo prevoz, a ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov. Prevoze bodo z vozilom, ki ga zagotovi mestna občina opravljali starejši aktivni vozniki – prostovoljci.


Dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota, je skupaj z direktorjem zavoda Zlata mreža Miho Bogatajem, danes na Drevoredu Martina Luthra, javnosti predstavil začetek trajnostnega prostovoljskega projekta PROSTOFER, projekta za mobilnost starejših, ki deluje že v več kot 40 občinah v Sloveniji. Prostofer je skovanka iz besed »prostovoljni« in »šofer«.

Komu je namenjen PROSTOFER?

"Prostofer je namenjen vsem starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov itd.

Kako deluje projekt PROSTOFER?

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo zagotavlja Mestna občina Murska Sobota, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje voznika in sopotnikov. Klicni center je za rezervacije prevozov na voljo vsak delovnik med 8.00 in 18.00, rezervacijo prevoza pa je treba najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8.00 in 16.00, izjemoma se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.

Kdo je lahko PROSTOFER?

Prostovoljni šofer je lahko vsakdo, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz vozila: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo odnesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah ... To so ljudje z velikim srcem, ki svojo humanost jemljejo kot samoumevno in častno dejanje," so zapisali pri murskosoboški občini.

Kako postati PROSTOFER v Mestni občini Murska Sobota?

Vozniki, ki želijo postati prostoferji, lahko to sporočijo na Mestno občino Murska Sobota na naslednji kontakt: tel.: 02 525 16 29 (mag. Rofina Bernjak), e-pošta: rofina.bernjak@murska-sobota.si

Mednarodni dan starejših 

Dogodek je sovpadal z mednarodnim dnevom starejših, ki ga obeležujemo danes, na katerega je spomnila predsednica Pokrajinske zveze upokojencev Vijola Bertalanič, ki se je skupaj s predsednico Društva upokojencev Murska Sobota Angelo Novak zahvalila soboškemu županu in mestni občini za posluh za starejše in za podporo projektu Prostofer, ki bo starejšim v veliko pomoč.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.10.2020 ob 17:17 gost

      Res pametno. Kot starejši bom tri dni vnaprej vedel kdaj bom zbolel. Jevšek, Jevšek iz ene lumparije v drugo, samo, da se slikaš pa ven mečeš.

      19 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.10.2020 ob 20:00 gost gost

      Kpnčno tudi pri nas - pohvalno.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.10.2020 ob 21:04 gost

      Ko bodo stari ljudje, ki so najbolj občutljivi na viruse in druge bolezni, bolne ljudi vozili. Kje vi živite?

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.10.2020 ob 13:03 AAAAAAAAAAA gost

        Gost te se pa ti prijavi, pa ka misliš ka so si starejši betežni pa občutljivi n aviruse?

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.10.2020 ob 19:23 Istvan gost

      To je dobra stvar za župana ,kot tudi za uporabnike.Bojim se pa da županu v žepu zmanjkajo penezi,potem pa hudri po siromaku.Kot pravimo ,kdo je blizu sklejce ti je najbolj srečen,pa ne misli da siromak,kateri res potrebuje prevoz in to predvsem iz našega zaraščenega Goričkoga.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.