https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan kot opozorilo na naš skrhan odnos do ostalih bitij na Zemlji

04.10.2020 ob 6:05  

Svetovni dan živali, ki ga vsako leto obeležujemo 4. oktobra, je namenjen opozarjanju in varovanju ogroženih vrst živali, obenem pa opozarja na human odnos do vseh živalskih vrst, saj so tudi to čuteča bitja. Danes je tako priložnost, da razmislimo o človekovem sobivanju z živalmi.

Na Zemlji poznamo okrog 1,7 milijona živalskih vrst, vseh pa naj bi bilo veliko več kot 12 milijonov, v Sloveniji pa živi okrog 19.000 različnih živalskih vrst, ki danes tako obeležujejo svoj dan.

Svetovni dan živali so tako leta 1931 določili na kongresu ekologov v Italiji. Ta datum pa so izbrali, ker 4. oktobra goduje sveti Frančišek Asiški, ki je zagovarjal odgovoren in ljubeč odnos človeka do okolja in živali. Od takrat do danes po vsem svetu ljubitelji živali, razne organizacije ter društva obeležujejo 4. oktober kot dan varstva živali, ki pa je letos zaradi ukrepov proti covida-19 okrnjen.

Vsako leto je zapuščenih veliko živali ali pripeljanih v zavetišča oz. prepuščenih samim sebi. Po nekaterih podatkih je danes na svetu kar 600 milijonov zapuščenih živali, za Slovenijo pa neuradni podatki pravijo, da je letno zavrženih med 3000 in 4000 živali, čeprav število zapustitev iz leta v leto upada.

Vsako leto je po svetu skoraj 3 milijone psov in mačk ubitih v zavetiščih, ker zanje tam ni več mesta. V Sloveniji je evtanaziranih približno 100 psov in preko 700 mačk.

Tudi naš odnos z naravo je porušen. Obenem pa je človeštvo priča šestemu množičnemu izumiranju živalskih in rastlinskih vrst.

Biološko raznovrstnost izgubljamo zelo hitro in posledice se le kopičijo. Od leta 1970 se je populacija sesalcev, ptic, dvoživk in plazilcev zmanjšala za 68 odstotkov. Upad je rezultat uničevanja okolja, ki prispeva k pojavu bolezni, kot je Covid-19. Ohranjanje prostoživečih vrst je vsekakor pred številnimi izzivi.

Glavni razlogi za dramatičen upad živalskih vrst so izguba habitata in degradacija, gonilo tega pa je pridelava hrane. Pod ukrepe za ohranitev narave in živali spada učinkovitejša in okolju prijaznejša trajnostna proizvodnja in trgovina s hrano, zmanjševanje količine odpadkov. Pomembno je tudi izbrati bolj zdravo in okolju bolj prijazno hrano.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.