https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ascent in država začela s pogajanji o prekmurskem frackingu

26.10.2020 ob 6:00  

Iz družbe Ascent Resources so sporočili, da »vstopajo v neposredna pogajanja z Republiko Slovenijo« glede spora zaradi napovedanih postopkov hidravličnega stimuliranja vrtin pri črpanju plina v Petišovcih.

Pri večletnem sporu med britansko družbo Ascent Resources in slovenskimi ustanovami je, kot kaže, prišlo do premika. Iz Ascenta so namreč potrdili vstop v neposredna pogajanja z Republiko Slovenijo z namenom, da »morda rešijo spor na prijateljski način in v kratkem času«.

Nj spomnimo, da je Ascent septembra formalno sprožil postopek za začetek tožbe proti Sloveniji pred arbitražnim sodiščem. O tem se je razvedelo, ker so pisali predsedniku vlade Janezu Janši, zunanjemu ministru Anžetu Logarju in okoljskemu ministru Andreju Vizjaku.

V pismu so očitali, da so slovenske ustanove kršile investicijski sporazum med Veliko Britanijo in Slovenijo in pogodbo o energetskih listini. Ascent je v razvoj plinskega polja v Prekmurju vložil več kot 50 milijonov evrov, zaradi omenjenih kršitev pa je utrpel veliko škodo.

Glavni očitek je, da so slovenske ustanove prekoračile roke v postopku odločanja o zahtevi za presojo vplivov na okolje pri postopkih hidravlične stimulacije vrtin v manjšem obsegu v Petišovcih. Poleg tega v Ascentu izpodbijajo odločitev Agencije RS za okolje (Arso), po kateri je presoja vplivov na okolje potrebna, poročajo Finance.

Predhodni postopek za ugotovitev, ali izvajanje hidravlične stimulacije manjšega obsega v vrtinah PG-10 in PG-11a vpliva na okolje, je bil začet že maja 2017. Takrat so na Arso dobili mnenje šestih strokovnjakov, vsi so zagotavljali, da takšna dejavnost nima vpliva na okolje.

Kljub temu so na Arso marca 2018 odločili, da bo presojo vplivov na okolje treba opraviti. Investitor se je pritožil na drugostopenjski organ, ministrstvo za okolje, ki pa je junija lani pritožbo zavrnilo. Arso ni odločal nepristransko, saj je takratni minister za okolje Jure Leben med postopkom večkrat podajal izjave, ki so Ascent slikale v negativni Luči, zatrjujejo Britanci.

*Naslovna fotografija: slovenskiplin.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.10.2020 ob 7:46 gostitelj gost

      Nimamo se kaj pogajati, krivce takoj po kratkem postopku lahko tudi izven sodno postreliti !

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.10.2020 ob 7:47 sivi gost

      Ko jih jebe Angleže koloniste. Go home.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.10.2020 ob 9:07 A2A gost

      Na žalost imam slab občutek glede tega. Slovenija je zelo zeloooo koruptivna država!Ne pozabite tega!

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.10.2020 ob 12:29 frucking gost

      Kaj se imamo sploh pogovarjati o zdravju naših zanamcev, o čisti vodi in zraku. Banda. Vrtaj v Združenem kraljevstvu. Bojim se enako kot A2A.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.10.2020 ob 13:59 gost

      Ka mu se mij prav dali Slovenija je naj bolj skurompirana država na sveti hujši smo kot,,, koza nostra,,, cilo ZDA ko nas vodi ede in edini Janez Grozni.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.10.2020 ob 20:06 * gost

      Ali se samo meni zdi, ali pa so na slikah samo stare obstoječe vrtine.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.