https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

FOTO: Z odpadanjem listja bukve in breze smo zakorakali v obdobje pozne jeseni

07.11.2020 ob 12:26  

Jesen je čas številnih čarov. Je obdobje spreminjajočih barv, nabiranja kostanja, gobarjenja, ptičjih selitev, kakor tudi obdobje obiranja pridelkov. Kakor vsi letni časi ima tudi ta v naravi svoje značilnosti in več obdobij, ki jih lahko opazimo z pozornim opazovanjem cikla oziroma spreminjanja nekaterih rastlin. Spodaj je zbranih tudi nekaj fotoutrinkov jesenskih barv v Pomurju. 


Kot pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje smo sedaj v pozni fenološki jeseni. Fenološki koledar prikazuje faze različnih rastlin, ki so kazalke letnih časov glede na njihov letni fenološki cikel. Tako npr. cvetenje leske označuje obdobje predpomladi, olistanje breze zgodnjo pomlad, olistanje bukve pravo pomlad, nato pa še sledi zgodnje, pravo in pozno fenološko poletje ter na koncu jesenski fenološki letni časi.

Obdobje zgodnje jeseni nastopi, ko dozorijo plodovi rumenega drena, gloga, leske in šipka. Prava fenološka jesen nastopi, ko opazimo prve zrele plodove divjega kostanja in jesensko rumenenje lipovca, bukve, lipe, navadne breze, velikega jesena, doba in trepetlike. To obdobje traja vse do odpadanja listov lipovca in velikega jesena.

Z odpadanjem listja bukve in breze pa smo zakorakali v obdobje pozne fenološke jeseni. Prava fenološka jesen je obdobje spreminjanja barv, ki daje opazovalcu narave največji vtis. Noč se jeseni podaljšuje, temperature se začnejo zniževati, zato se nastajanje klorofila v listih ustavi in ta propade. Zelena barva listov se spreminja v rumeno, rjavo ali škrlatno rdečo, v povprečju pa traja obdobje prave jeseni od 2. dekade septembra do 3. dekade oktobra.

"Letošnji začetek prave jeseni ni dosti odstopal od povprečja. Prve zrele plodove divjega kostanja smo v večjem delu države opazili v drugi dekadi septembra. Rumenenje listja breze in bukve se običajno uvršča v začetek tretje dekade oktobra, v hribovitih in hladnejših predelih dobrih deset dni prej, v Primorju in drugih toplejših predelih približno teden dni kasneje. Tudi rumenenje bukve letos ni presenečalo, pričelo se je ob skoraj povprečnem času, ob koncu druge oziroma na začetku tretje dekade oktobra," navaja ARSO.

Kot nadaljujejo smo letos marsikje pogrešali postopno spreminjanje barve listov. Precej nenadoma, skoraj čez noč, so se številna drevesa jesensko obarvala. "Nekaj so k temu verjetno doprinesle pogoste padavine, ki so zaznamovale skoraj celo obdobje prave fenološke jeseni."

Odpadanje listov pa ni povsod čakalo na november, saj so listi razmeroma hitro odpadli v zadnji tretjini oktobra. "Odpadanju pa lahko botrujejo še drugi dejavniki, med njimi škodljivci in zlasti poletna suša, ki je v več preteklih letih rušila ustaljen red, da so listi rumeneli in sproti odpadali že sredi septembra. Odpadanje listov pa ima še eno krhko lastnost. Ob močnem vetru lahko drevesa ogolijo v uri ali dveh," so še pojasnili.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.11.2020 ob 12:32 jesen je tu gost

      No tak vsaka čast .Če pomurec.com ne bi sporčočil te pomembne novice ne bi vedel ,da smo zakorakali v jesen

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.11.2020 ob 13:14 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ja,zima bo,sociala etniji vozi brezplačna drva....deco bodo pozabljali v bolnicah,na oskrbi,na hrani in toplem,radi majo svojo deco.Mater,smo idioti,nekda bi žandari in miličniki uredili,jebeš demokracijo in človekoljuje do tujerodnih,Indijcev in musličev.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.11.2020 ob 13:57 kuki gost

      Pa tile so vsi levousmerjeni ,kajti mi imamo drugo razmišljanje in naše vrednote so zdrava kmečka pamet in ljubezen med seboj!! frfrarji pa pametujejo na sociali!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.11.2020 ob 14:32 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kuki,tak je.Zdrava kmečka pamet je ponižnost,klečanje vernic pred župniki....te pa libèzen......"ko koga stigne i kome se digne...".

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.11.2020 ob 16:17 kuki gost

      Lendavs. GNOJ Orban te rabi za pastirja smrdečih konkJ

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.