https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

V enotah Doma starejših Rakičan skupno 84 okuženih, najbolj se bojijo okužb v matični enoti

17.11.2020  

Na današnji popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, prof. dr. Mojca Juriševič iz Oddelka za temeljni pedagoški študij Pedagoške fakultete v Ljubljani ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.


Okužbe se hitreje širijo v Domovih za starejše, število okužb med stanovalci domov pa se je v zadnjem dnevu povečalo za 145, je uvodoma dejal Kacin in dodal da je aktivno okuženih je trenutno kar 1962 stanovalcev. Med zaposlenimi je aktivno okuženih že 797, včeraj pa se je na novo okužilo še 53 zaposlenih.

Vdori okužb v Domove za starejše izredno skrbijo, saj gre za v vdore virusa v družbeno skupino, ki je najbolj ranljiva in pri kateri se oboleli pogosteje soočajo s težjim potekom bolezni.

V starostni skupini starejših od 85 let tudi največ smrtnih primerov, več kot polovica vseh, če k temu prištejemo še število smrti v starostni skupini 75-84 let pa po podatkih NIJZ pridemo kar do 84% vseh smrti v Sloveniji, je dodal Kacin.

Problematiko okužb v domovih je predstavil Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan. S prvo okužbo, kot je dejal so se srečali že spomladi, vendar je bila ta okužba takrat osamljena.

V drugem valu pa so se okužbe pojavile v več enotah, zdaj imajo skupno 84 okuženih na različnih lokacijah. V enoti v Murski Soboti so že uspešno zajezili širjenje, v enoti Elizabeta pa število okuženih po besedah Hoblaja upada. Okuženih imajo trenutno tudi 22 zaposlenih. Sicer pričakujejo, da se bo v dveh tednih stanje umirilo.

Hoblaj: Najbolj smo se bali širjenja okužb v matični enoti

"Najbolj smo se bali širjenja okužb v matični enoti Rakičan, kjer je kar 271 postelj in se bojimo, da bo zelo obremenilo naš kader, če bo prišlo do hitrega širjenja okužb" je dejal Hoblaj.

 

 

Kot je dejal so s pripravami na vnos okužb začeli že spomladi in izobraževali zaposlene, tudi stanovalce so pripravili, da bo prej ali slej prišlo do tega. Izdelali so tudi vse krizne načrte, vzpostavlili sive in rdeče cone. S strani resornega minsitrstva pa so dobili dodatna sredstva za zaposlitev novega kadra ter uspeli na novo zaposliti 16 sodelavcev, ki jim pri izpadu kadra izredno pomagajo.

V prvem valu so v enotah rakičanskega doma dobili vse regresirane dodatke, enako pa pričakujejo tudi v drugem valu. "Če to ne dobimo, smo vsi domovi v rdečih številkah," dodaja.

 

 

Za komunikacijo s svojci imajo na voljo posebne številke, v rdečih conah pa vzpostavljajo družabne igre, da hitreje mine čas.

Hoblaj: Iskati krivca je nesmiselno v tej situaciji

»Vdor okužbe v domove je nemogoče preprečiti, težava je predvsem zaradi asimptomatskih bolnikov. Naši stanovalci potrebujejo dotik, hodijo pa tudi v bolnišnice, na specialistične obravnave, tudi tam je nevarnost okužb.

Iskati krivca je nesmiselno v tej situaciji. Izvajamo vse službe razen dnevnega varstva, nemoteno poteka služba pomoči na domu in razvoza kosil,« je pojasnil Hoblaj.

Otroci in mladostniki v času epidemije

Mojca Juriševič je spregovorila o otrocih in mladostnikih ter njihovih stiskah v času epidemije. »Z otroki in mladostniki se pogovarjajmo. Vprašajmo jih, kako se počutijo, o čem razmišljajo, kaj jih skrbi, odgovarjajmo na njihova vprašanja ali skupaj poiščimo odgovore - seveda na način, primeren njihovi starosti in razumevanju,« je dejala.

»V kolikor situacijam nismo kos, ne odlašajmo z iskanjem podpore ali pomoči: obrnimo se na sorodnike, prijatelje, sodelavce, strokovne službe vrtcev in šol ter drugam, tudi na telefon za psihološko podporo prebivalcem.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.11.2020 ob 21:38 gost

      Hoblaj vse ti je ušlo iz rok. Napiši odpoved in daj možnost pametnejšemu od sebe. Osem mesecev si imel časa in nisi ničesar napravil. Niti povečal števila zdravstvenega in negovalnega kadra, niti pripravil prostora izven doma za okužene stanovalce, čeprav si tudi podžupan občine Murska Sobota. Cel dom v Rakičanu je v rdeči in sivi coni.

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.11.2020 ob 21:55 gost

      Pokvarjenec. Njemu je pomemben najprej denar šele nato zaposleni in stanovalci. Če imaš 22 okuženih zaposlenih, dodatno si pa zaposlil 16 ( pa ne vseh pri negi!! ), imaš minus 6 zaposlenih. Od takrat, ko je prepovedan javni prevoz, se je število zaposlenih še zmanjšalo.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.11.2020 ob 2:02 Magyar Bacsi gost

      Hobliček baje dela na ćrno v firmi HOBLATUS d.o.o.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.11.2020 ob 9:43 gost

      Direktor Hoblaj, dobro bi bilo, da bi delal tako kot delajo v Domu starejših Ljutomer. A ti ne boš delal tako, ker misliš, da si pametnejši od njih. Mirno spiš?

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.11.2020 ob 11:18 laci gost

      Kelko napora pa tuj časa je potrejbno, ka se napiše število okuženih po enotah: Sobota 4, Rogašovci 33, Rakičan 47 ali 51 , namesto nedoločnoga, ka se okužba v matični enoti širi?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.11.2020 ob 14:41 gost

        V DOMOVIH TE PODATKE SKRIVAJO KOLIKOR SE DA. VERJETNO NEKATERI TAM NIMAJO ČISTE VESTI. TA EPIDEMIJA BO RESNIČNO POKAZALA KAKŠEN SLAB KADER IMAMO ZAPOSLEN NA VODILNIH IN VODSTVENIH MESTIH V DSO. VSE PO POLITIČNI POTI IN PREKO POZNANSTEV IN SORODSTVA.

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.12.2020 ob 23:03 Koronavirus gost

      Ja prej ka so zaposlili javna dela 50+ ženske, ali kak bi pravili... pa tudi par močnih moških... he he

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.