https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Državni zbor potrdil proračuna, nov zakon vojski namenja še več sredstev

20.11.2020 ob 16:00  

Državni zbor je v sredo potrdil proračuna z rekordno porabo, danes pa je bil sprejet še nov zakon o investicijah v Slovenski vojski, ki ji namenja dodatna sredstva. Državna proračuna za prihodnji dve leti bosta še vedno občutila posledice epidemije. Poraba za prihodnje leto bo tako še višja kot letos, in sicer so zanjo predvideli 13,47 milijarde evrov. Leta 2022 naj bi se poraba znižala na 12,60 milijarde evrov. Vlada po tem pričakuje postopno rast.

V letošnjem letu so prihodki proračuna zaradi posledic epidemije tako načrtovani zgolj nekaj nad devet milijard evrov. Vse to pa je rezultat letošnjega upada potrošnje, nižje zaposlenosti prebivalstva in slabših poslovnih rezultatov podjetij. V prihodnjem letu naj bi se prihodki po mnenju vlade zvišali za slabe tri milijarde evrov, v letu 2022 pa še za dobrega pol milijona. Kljub zvišanju BDP pa bo državljane na koncu proračunskega obdobja 2021-2022 še vedno pričakal primanjkljaj.

Kljub predvidenemu primanjkljaju v prihodnjih dveh letih, pa je danes državni zbor sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski od 2021 do 2026. Zakon predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške naložbe za omenjeno obdobje. Večina sredstev naj bi bila namenjena za nakup oklepnih vozil in vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

 

Pri glasovanju je bilo navzočih 85 poslancev, od teh je 48 glasovalo za sprejetje zakona in 36 proti. Že konec oktobra so poslanci na seji glasovali o predlogu Levice za razpis posvetovalnega referenduma o tem zakonu. Predlog je bil takrat zavrnjen.

Foto: Poslanci opozicije - mladina.si 

Tudi tokrat so se na sprejem zakona že odzvali v opozicijskih strankah, poleg Levice še SAB, LMŠ in SD, koordinator Levice Luka Mesec pa je napovedal, da bodo že v soboto začeli z zbiranjem podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega referenduma o zakonu.

Kljub nestrinjanju opozicijskih strank, pa je predsednik države Borut Pahor pozdravil odločitev državnega zbora, ki je sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski. Po njegovem mnenju je s tem narejen pomemben korak k procesu posodabljanja Slovenske vojske.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2020 ob 16:33 gost

      LEVA BANDA pa je vsemu proti!!!! Naj potem oni kreteni delajo v vojski v slabih razmerah! Pa mesec je cecatnjek pa pojma nema ka je vojska pa njeno delo! Kda smo moj služili ,tistoga časa ga je ešče oča v jajcah nosil, če ga sploh ima ,če nej iz mejseca spadno. dičak nevej kak vojska stoji!!

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2020 ob 18:22 Drago gost

        sredi največje zdravstvene in ekonomske krize v zgodovini do 680 miljonov ta vrgli za vojsko, ka JJ more madžarske oklepnike nabaviti. ja tu so velke provizije, to jih mantra za bolnice mo pa zamaške in donacije mogli zbirati. sami lopovi vodijo to državo. SRAMOTA

        8 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.11.2020 ob 23:57 če bi bila leva gost

        https://www.youtube.com/watch?v=TlR0aje_81A https://www.youtube.com/watch?v=iXho8DNayVc https://www.youtube.com/watch?v=asGHu2NzvbI

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.11.2020 ob 17:04 Sam Loewe gost

      Začnite delati doma z našo 0rganizacijo. To je najbolj denarno nadomestIIo, kar sem ga kdajkoII naredil. V petek sem dobil brezhiben AudI 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.11.2020 ob 19:34 AAAAAAAAAAA gost

      Ge san za tou ka se vojsak posodobi samo se bojin ka de se zgodila Patrija 2 ka od te vlade kaj drugo nemreš čakati.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.11.2020 ob 9:40 gost

      Drago dol se streli ,z TOPOM da de bolj sigurno.Nori si kak kup dreka.Pozabil si napisati da 780 m,v 6 letih.Se pravi 130 na leto.Z NATO-m imamo podpisan sporazum ki nas obvezuje za 2,5% bdp na leto.Mi pa dajemo za vojsko 1% na leto.Tak da ne seri,če se iz tega ne razumeš.Si pač konj levuharski.ZAMAŠKE smo zbirali za časa vlad m.ceraja in šarplaninca ki je vrgel puško v koruzo.Ne motaj idi si rajši spij nekaj.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.11.2020 ob 10:01 gost

      Koliko bolnic pa smo dosedaj zgradili v Sloveniji? Vojski se je vedno samo jemalo, zdaj pa končno,da se vloži v njo! Vse druge države vlagajo v vojsko,pri nas pa odkrivamo toplo vodo!Seveda rabimo zdravstvo,samo tudi tam ni rožnato! Kam pol gre denar??

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.11.2020 ob 10:18 gost

        Slovenija ne rabi vojske, ki bo z orožjem " širila demokracijo po svetu " in bo za velike milijone evrov kupovala železo, ki ga ne rabimo, posredniki bodo pa enormno bogateli. Vojska naj bo doma in pomaga svojim državljanom. Gradi infrastrukturo, pomaga pri naravnih nesrečah, boleznih, ..................... Ko se bodo tisti, kjer z orožjem širimo demokracijo, pojavili v Sloveniji in napravili kakšno pizdarijo, bo pa jok in stok. A čisto sami si bomo krivi, ker odpiramo in sodelujemo pri okupaciji tujih ozemelj. Tisti z boljšim spominom še pomnite kako se je Janez Janša pri uvedbi poklicne vojske drl: SLOVENSKI VOJAK NE PO PRESTOPIL SLOVENSKE MEJE. Kaj se dogaja danes? Povsod so samo doma v Sloveniji ne. Če kdo hoče takšno vojsko, kot jo imamo mi, premaga v nekaj minutah.

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.11.2020 ob 10:23 gost

      Treba vlagati v močno vojsko,zdravstvo,policijo,šolstvo,infrastrukturo...Korupcijo pa treba izkoreniniti.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.