https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Angleži se v Prekmurju počutijo kot doma

18.04.2021 ob 0:00  

Zaradi prelepe Pomurske pokrajine in narave se je pred časom preselilo semkaj kar nekaj angleških družin. Nekaj izmed teh smo poiskali in povprašali, kakšno je življenje v Prekmurju. Predstavljamo odgovore štirih angleških družin, ki prebivajo v Prekmurju že nekaj časa.


Starejša zakonca živita v Prekmurju že 14 let. Dom sta si najprej ustvarila v Markovcih na Goričkem, v kratkem pa sta preselila v Mursko Soboto. Najbolj sta navdušena nad lepotami Prekmurja, naravo in prijetnim podnebjem. Največji izziv je seveda jezik, tako slovenščina kot prekmurščina. Pravita, da sta najtežja jezika s katerima sta se srečala, pa sta potovala po vsej Evropi. Navdušena sta nad dobrosrčnostjo sosedov in vseh ki sta jih spoznala. Rada se spominjata na večere, ki jih preživita s sosedi ob klepetu in prijetni kapljici (vina ali palinke). V prostem času vrtnarita in bereta knjige. Po Sloveniji se najrajši podata na slovensko obalo ali v planine.

Naslednji par sta zakonca srednjih let, ki živita v občini Moravske Toplice. Najprej sta se namenila preseliti v Francijo ali Italijo. Ko pa sta zagledala lepote Goričkega, ki spominja na kraj kjer sta živela v Angliji, je odločitev padla. Hribi in doline, bogati gozdovi in prelepi razgledi. Tudi finančni vidik je pripomogel k še hitrejši odločitvi, saj so parcele takrat bile na Goričkem zelo poceni. Uživata v počasnejšem ritmu življenja, kar sta opazila pri Prekmurcih. Uživajo življenje, vedno imajo čas za pogovor in kavo. Tudi podnebje je prijetno, obožujeta pomlad in jesen, za njiju najlepši čas v Prekmurju, ko narava pride do izraza. Najmanj njima je všeč birokracija v Sloveniji. Prepotovala sta veliko delčkov sveta in Slovenci spadajo med najbolj prijazne. Vsi so pripravljeni pomagati, tukaj z lahkoto najdeš prijatelja za vse življenje. V prostem času uživata življenje, kosita travo, urejata okolico hiše, nakupujeta, kuhata in bereta knjige. 

Sledi mlajši par, ki tudi živi na območju Moravske Toplic, skoraj tri leta. Tudi onadva sta se odločila za Prekmurje zaradi slikovite, pestre narave, miru in varnosti. Pomembno vlogo je igrala tudi cena nepremičnine. Mislita, da imamo v Prekmurju lepo ohranjene družinske vrednote. Prav tako se lahko zanesemo na pomoč soseda, kar je zelo pomembno. Tega v Angliji že dolgo časa ni več. Najbolj sta navdušena nad pozitivnostjo Prekmurcev, naravo in bližino sosednjih držav, kar je idealno za vikend izlete. Manj navdušenja imata nad jezikom, ki je zelo težek, saj tudi če besedo veš, ampak jo narobe izgovoriš ali naglasiš, te ljudje ne razumejo. Prekmurce dojemata tudi kot marljive in ponosne ljudi. V prostem času se rada sprehajata in kuhata. Najljubši njima je Gorički Narodni Park in odlični vinotoči.

Zadnja v naši predstavitvi je mlajša družina, ki prav tako živi v občini Moravske Toplice. V Prekmurju živijo dobri dve leti. Najbolj njim je všeč narava in naš tradicionalni način življenja. Prekmurce dojemajo kot ljubeče, prijazne, vedno so pripravljeni pomagati in radodarne. V prostem času najrajši odkrivajo lepote Prekmurja. Najljubši kraj je Naravni park goričko in čudovite barve letnih časov.

 Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.04.2021 ob 18:59 Hahaha gost

      Bravo Angleži! Oni se vsepovsod počutijo kot doma, le na njihovem otoku ne. Kolonizirali so ves svet, to pa znajo. Pa je tako tudi prav, če sami ne znamo, kaj bi s svojo zemljo, svojo deželo. Tudi moj sosed je Anglež.

      30 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.07.2023 ob 6:30 gost

        Zelo lepo od Angležev ! Upam pa da ne bodo poslušali lažnivca Jančija, kako laže po hrvaških televizijah !

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.04.2021 ob 19:40 Angleži gost

      Angleži se v Prekmurju počutijo kot Angleški virus še malo pa ga nebo !

      21 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.04.2021 ob 4:35 Ce jih le v politiki gost

        ne bi bilo 24ur.com/novice/slovenija/neznanec-na-hojsovem-dovozu-zapisal-laznivec-hojs

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.04.2021 ob 22:19 gost

      Tudi angleski sev se v prekmurju odlicno pocuti.

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.04.2021 ob 6:50 Čergoli gost

      Tudi jaz se odlično počutim in sem se že ukozil!!!!!

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.04.2021 ob 6:52 Čergoli gost

      Tudi jaz se odlično počutim in sem se že ukozil!!!!!

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.04.2021 ob 7:34 gost

      Seveda se dobro počutijo ker so pristranski opazovalec. Niso Slovenci če pa vzamejo slovensko državljanstvo pa adijo nazaj. Kajti takrat bodo videli kaj je biti Slovenec v Sloveniji povrh tega pa imeti vlado debilov polpismenih butalcev kere Evropa in svet obravnavata kot največjega bolnika in lajaša ki sramoti slovenski narod. Kako se kje oglasi naj si je v parlamentu, na tvitu na mednarodnem področju je vedno štala. Zdaj pa je še zavel urejati meje v Bosni kjer nikoli žerjavica za skuhati vojno ni ugasnila.

      22 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.04.2021 ob 15:36 AAAAAAAAAAA gost

      Tu se ne počutijo kak doma tu jin je boukše. Tou pa zatau ka je tu življenje dosta cenejše kak v angliji.

      20 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.04.2021 ob 15:57 gost

      Mnenje o Slo. se jim bo najkasneje spremenilo, ko bojo rabili zdravniško pomoč , v pravem pomenu besede . Na žalost .

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.05.2021 ob 7:21 gost

      čergoli je zmeraj bil TELE in TELE ostaja še naprej.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.05.2021 ob 13:06 Busybee gost

      Čergoli ni teleon je en navaden teliček brez jajc ki nikoli nebo odrasel v bika.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.05.2021 ob 12:18 nera gost

      vse najboljše angležiči, še sami ne vedo kaj bi

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.07.2023 ob 23:51 Bled gost

      24ur/domaca-scena/luka-doncic-pokleknil-in-svojo-anamario-zaprosil-za-roko siol.net/sportal/kosarka/iz-dallasa-proti-ljubljani-doncic-bo-doma-okrog-13-ure

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      15.07.2023 ob 15:06 Jan gost

      Avtor članka bi se lahko vsaj potrudil, da pravilno imenuje naziv Krajinskega parka Goričko. In to dvakrat.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.