https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Logarjeva: Odpiranja šol konec novembra ni realno pričakovati

23.11.2020  

Mateja Logar z infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je danes gostovala v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija in spregovorila o ukrepih in njihovem morebitnem podaljšanju.

Kljub temu, da se je hitra rast števila okuženih s covid-19 ustavila, so številke še vedno visoke. Po besedah Logarjeve je to posledica velike razširjenosti virusa med populacijo, kadar je virusa veliko je namreč upočasnitev širjenja virusa bolj počasna. Tudi ukrepi, ki so podobni kot so bili spomladi, zato delujejo počasneje.

Kot težavo je izpostavila širjenje okužb na delovnih mestih. Problem je, da se virus izloča že dan ali dva pred pojavom simptomov, je pojasnila in dodala da zboleli pogosto sodelavcem ne povedo, da so zboleli za koronavirusom, zato tisti, ki so v tesnem stiku, ne gredo v karanteno in so nov potencialni izvor okužbe.

Zaradi velikega števila okuženih je še vedno velik tudi pritisk na bolnišnice. Kot je spomnila Logarjeva se pritisk na bolnišnice začne povečevati teden dni po pojavu okužbe v populaciji, saj takrat več ljudi zaradi težav z dihanjem potrebuje bolnišnično oskrbo. V bolnišnicah tako pričakujejo, da bodo lahko lažje zadihali, štirinajst dni ali tri tedne po tem, ko se bo začel zmanjševati pritisk v populaciji.

Sproščanja ukrepov zaenkrat še ni pričakovati. To bo po besedah Logarjeve mogoče šele, ko se bo trend krivulje obrnil navzdol. »Trenutno smo na visokem platoju, bistvenega umirjanja števila okužb ni,« je dejala.

Tako trenutno ne pride v poštev tudi odpiranje šol. Predvideno je bilo da bi se učenci prve triade vrnili v šole 30. novembra, a tega ni realno pričakovati je dejala Logarjeva. O odpiranju šol lahko razmišljamo, ko bomo imeli trend navzdol, pa še takrat bolj postopoma, je pojasnila.

Logarjeva je med drugim spregovorila tudi o zasebnih druženjih. Opozorila je, da so se zabave iz poletnih mesecev zdaj prestavile v domača okolja. »Če greste po ulici v popoldanskem času še vedno vidite veliko ljudi, ki se skupaj sprehajajo, ne nosijo mask, nimajo razdalje. Ljudje še vedno niso dojeli, da so oni tisti, ki lahko res vplivajo na to, kako bo epidemija potekala,« je izpostavila.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.11.2020 ob 11:25 soul hunter gost

      tele prizadeto noro do konca ....mater gnojjjj od gnoja.....prihodnost nasih otrok je koncana zaradi vas svinj gnojnatih

      13 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.11.2020 ob 13:17 Hinko gost

      Logarjeva, zgori na grmadi

      8 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.11.2020 ob 13:42 gost

      Vsi naj zeme jo ŠTRIK pa u vražju mater. Da bomo tudi mi normalni ljudje lahko dihali kot Hrvati, Madžari, Taljani, Avstrijci, itd keri imajo vse do 22.oo vse odprto in sliko korona sranja boljšo kot mi.

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.11.2020 ob 14:35 Gost gost

      Pravilno, do novega leta naši otroci naj ostanejo doma, kot v drugih državah. Za to se pa moramo zahvalit g. SINDIKALISTU, nekaterim RAVNATELJEM, (levičarji) ki so šlefetali, da učitli nemorejo poučevat v nagobčnikih....a povsod drugje pa lahko.

      17 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.11.2020 ob 15:51 Host gost

      Ja pa dobro no, pa oni to vse v naprej znajo, plani so napisani do 2022. A koliko družin bo na cesti zaradi njih? Sramota za državo. Učitelji pa lepo doma, prejemajo celotno plačo, starši učijo otroke, pa ne dobijo nič. Država je lepo spet poskrbela samo za ene. Ful pa takšni učitelji in država!!!!

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.11.2020 ob 15:53 Gost gost

      Spet je država poskrbela samo za ene, učitelje! Ki prejemajo polno plačo za polovico dela, ki ga naredijo v šoli. Starši pa doma učijo, eni bodo ostali brez služb in lepo brez kakršne koli pomoči države. Bravo Slovenija!!!! Bruha se mi!

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.11.2020 ob 15:59 POGLEJTE, KAJ PRAVI NEMŠKI MINISTER gost

      za šolstvo: če bodo otroci doma, adijo prihodnost znanje kariera zdravje. In hodijo v šolo, mi pa poslušamo neke babice, ki govorijo o šolstvu, same so pa kupovale diplome, pizda jm mterina debela, zarukana, smrdljiva. Niti las si ne zna uredit, kmetica kmetavzarska. Starši se pa naj zajebavamo z šolo, očitelji pa fine plače in drkanje sistema. Prokleta vlada kurčeva, zanikrna, smrdljiva.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.11.2020 ob 16:20 Gost gost

        Se strinjam z vami. Morate pa znati, ka je naš sindikat v šolstvi (komonistični) tak močen, ka lahko razjebe vse sosednje države nej samo Slovenijo.

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.11.2020 ob 16:58 gost

      V Nemčiji si niti pod razno ne bodo zapirali šole . Kajti s tem bi zelo škodovali otrokom pri razvoju in na socialnem razvoju. V kojoj Evropi ali vukojebini pa mij bedaki živimo da že 2 meseca imamo vse zaprto. Pa kaj tukaj pri nas je kak drug virus kot po celi Evropi. Hrvaška Nemčija Madžarska Italija da o skandinavskih državah sploh ne govorim. Koji kurac pri nas jebe narud z ukrepi keri so za ostalo Evropo ne razumni. Na koncu pa smo še največji papeški z umrlim in okuženimi v Evropi. Ko je bolan tela to vse skup vodi ŠTRIK si naj zeme pa se naj ubejsi. Ker bo narod normalno dihal.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.11.2020 ob 18:21 gost gost

        Ka pa človekove pravice. Naše šole tak ali tak nejso učence naučile, ka so dolžnosti. Mij smo itak Yugoslavija v malem.

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.11.2020 ob 19:33 gost

      Tan si poglednite bedaka vladnega v bolnici Sobuta. Šist lidij na kupi v zaprejtun prostori eden na drugon. Drugi pa ukrepe vsiljuje kere sam ne spoštuvle. Budalo čelavo.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.11.2020 ob 20:07 gost

      Ja, svojnici se ne smejo niti posloviti! En računovodja ...!! in PV pa si lahko ogledujeta ljudi! V Mariboru je bilo drugače!

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      23.11.2020 ob 22:52 Nenad gost

      Ko bi mogli skupaj stopit grejo se bolj narazen naši izvoljeni in nezvoljeni poslanci.,,,tako se to ne dela ko je epidemija,,,kajti nikoli ne ves kdaj si lahko ti tisti ki rabi pomoč.Cel svet je v krizi in ne pričakujete od drugih da naredijo tisto kar bi mogli naredit sami,,,za boljši in zdrav jutri...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      24.11.2020 ob 11:50 Joužek gost

      DR. Logar:"Če greste po ulici v popoldanskem času še vedno vidite veliko ljudi, ki se skupaj sprehajajo, ne nosijo mask, nimajo razdalje. Ljudje še vedno niso dojeli, da so oni tisti, ki lahko res vplivajo na to, kako bo epidemija potekala,« Poglednite po Soboti ali okuli njej. Slika ista. Vij pa doktore krivijte! Da prijdeš v bolnico, je šče samo pijtanje, če boš zvozo ali nej. Šče malo, pa de na osmrtnicaj pijsalo: Umrl zaradi Janeza Janše! Največ smo krijvi sami, ka je situacija tak slaba!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.