https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Varuh Svetina opozoril na povečanje nasilja nad ženskami in v družini

25.11.2020 ob 6:05  

Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, ki ga obeležujemo 25. novembra, je Varuh človekovih pravic Peter Svetina opozoril, da se je v času epidemije povečalo tudi nasilje nad ženskami in v družini.

Podatki policije pravijo, da se je med prvim valom letošnje epidemije nasilje v družinah povečalo za skoraj 11 odstotkov. Tudi nekatere nevladne organizacije so že opozorile, da se je prav tako povečalo število klicev na telefonske linije za pomoč. Svetina ob tem pravi, da: »Ne le obsodba nasilnih dejanj, pomembna je tudi naša senzibilnost za pomoč nemočnim žrtvam za katere vemo v svojem okolju«.

Foto: Pixabay

Država mora zagotoviti ustrezne podporne storitve za žrtve nasilja

Varuhov Center za človekove pravice je med prvim valom epidemije ugotavljal, kakšno je stanje v varnih hišah in centrih po Sloveniji, saj so prav ti temelj zagotavljanja varnosti žrtvam. Čeprav so bili ti vseskozi dostopni, pa so se tako kot mnoge druge ustanove, soočali s kadrovsko in prostorsko stisko, pomanjkanjem zaščitne opreme, dostopnostjo izvajanja testiranja na covid-19, organizacijo prevozov in mnogih drugih težav. Varuh Svetina je zato Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pozval, da izvajalcem podpornih storitev za žrtve nasilja zagotovi vse ustrezno za čim varnejše in učinkovito delo. 

Svetina: »Samo družba, v kateri je zavedanje o enakosti spolov na visoki ravni, lahko zmanjša število ene najbolj pogostih kršitev pravic, nasilja nad ženskami.«

Foto: rtvslo.si 

Poudaril je, da je kakršno koli nasilje nesprejemljivo in se zahvalil vsem nevladnim in drugim organizacijam in posameznikom, ki skrbijo, da so žrtve na varnem in jim nudijo pomoč. Dodal je, da je ključnega pomena tudi izobraževanje o preprečevanju nasilja tako žensk in deklic glede njihovih pravic kot tudi moških in fantov o nedopustnosti nasilnega ravnanja. Ponovno je odprl temo spolnega nasilja in potrebo po redefiniciji kazenskega dejanja posilstva, ki mora temeljiti na odsotnosti soglasja in jasno sporočati, da spolna dejanja niso dovoljena, če vanje ne privolijo vsi vpleteni.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.11.2020 ob 7:38 Čergoli gost

      Za vse je kriv Rushiti - Puklasti Janoš

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2020 ob 10:47 horjul dikležovje gost

        Čergoli Pridi mi poliži analno odprtino .Tij in df sta prvaka v lizanji

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.11.2020 ob 7:38 Čergoli gost

      Za vse je kriv Rushiti - Puklasti Janoš

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.11.2020 ob 8:34 lejmež gost

      8;26.......... df tebe pa skotila prizadetoga . Nej te še pobralo ?

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2020 ob 9:09 Čergoli gost

        Vagina vama čebula, domobranska priležnika, komaj sta se skotila in sta iz luknje pogledatala.

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.11.2020 ob 9:22 gost

      Berite Mikstone blog, da izveste kdo v resnici je puklasti kaplar. Posebej tistega z dne 29.10.2020.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.11.2020 ob 9:38 gost

      Berite kdo so najbolj vplivni levuharji v svetu In koliko nedolžnih žrtev imajo na vesti. tito ,stalin ,mao zetung, itd .

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.11.2020 ob 9:49 gost

      Pozabu si največjega levuharja Janeza groznuga. Zdaj šče mA knjižico partijsko pod vankišon. Kak mala deca cecek.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.